заместителя на захарта
Правилно хранене

Заместители на захарта | Кои са най-добрите?

Fitnessmania
11 декември 2022г.

Според доклад на Световната здравна организация от 2016 г. проблемът с наднорменото тегло е засегнал 1,9 милиарда възрастни по света, като 650 милиона от тях страдат от затлъстяване. СЗО посочва прекомерната консумация на мазнини и захар като една от двете основни причини за развитието на затлъстяването. В днешната статия на Fitnessmania ще ви предложим 3 заместителя на захарта.

За щастие на пазара се предлагат все повече заместители на захарта.

Благодарение на тях няма нужда да се отказваме от удоволствието да похапваме десерт след вечеря. Те ни помагат да подобрим хранителния си режим така, че все още да е вкусен, но и да не ни вреди.

заместителя на захарта, заместител на захарта, заместител на захар за диабетици, заместители на захарта

В тази статия събрахме топ 3 заместители на захарта и предимствата, които носят те за нашето здраве. Да започваме!

3 заместителя на захарта, които си струва да имате в кухнята си

#1 Еритритол Еритритолът е класифициран като полиол. Това е вещество, чиято сладост в сравнение със захарозата е 60-80%. Енергийната стойност на еритритола е 0,2 ккал, поради което той се счита за безкалориен.

В ежедневния хранителен режим може да се използва успешно, както в печева, така и за подслаждане на смути, чай или кафе. В хранителните продукти той често се среща в напитки, дъвки и сладкарски изделия. В човешкия организъм той се абсорбира в кръвта от тънките черва, а около 90% се отделя с урината.

заместителя на захарта, заместител на захарта, заместител на захар за диабетици, заместители на захарта

#2 Ксилитол Ксилитолът, подобно на еритритола, се класифицира като полиол. Поради сходството си с бялата захар - кристална структура, липса на мирис и почти идентична сладост - той може да се използва като заместител на захарта в съотношение 1:1.

Ксилитолът за разлика от еритритола не е малко калориен, тъй като съдържа 250 ккал на 100 г продукт, но въпреки това той има приблизително 40% по-малко калории от бялата захар и притежава 9 пъти по-нисък гликемичен индекс. Обърнете внимание, че в големи количества ксилитолът може да раздразни храносмилателния тракт и да предизвика диария, затова се препоръчва да не се превишава еднократна доза от 15 грама ксилитол дневно.

#3 Стевия Stevia reubadiana е растение, което произхожда от Южна Америка. Листата му съдържат стевиол гликозиди - група съединения, които обуславят сладкия вкус. Само два от стевиоловите гликозиди се използват за производството на подсладители за хранително-вкусовата промишленост - стевиозид и ребаудиозид А.

Стевиозидът е 300 пъти по-сладък от бялата захар, но има горчив послевкус, който от своя страна е много по-слабо забележим при ребаудиозид А. Стевията не съдържа калории, стабилна е при температури до 200 градуса по Целзий, устойчива е независимо от pH и се разтваря добре както в топли, така и в студени течности. Тя притежава и антисептични свойства, поради което често се използва като съставка в пастите за зъби.

Други заместители на захарта Медът или сиропът от агаве също често се смятат за добър заместител на захарта. Това обаче не е най-добрият избор, тъй като тези продукти се основават на фруктоза, която, въпреки че не повишава нивата на кръвната захар по същия начин като глюкозата, когато се консумира в излишък, също допринася за развитието на затлъстяване и сърдечносъдови заболявания.

3 предимства на заместителите на захарта

#1 Контролират нивата на кръвната захар Заместителите на захарта са известни сред пациентите с диабет. Тъй като имат нисък или никакъв инсулинов капацитет, тези пациенти не могат да поддържат нивата на захарта си. В резултат на това се повишава кръвната захар, което води до много медицински проблеми. Ето защо те трябва да намалят изцяло сладките храни, за да поддържат здравето си.

Но захарните подсладители им помагат в този проблем, тъй като не са гликемични по природа. Това означава, че те не повишават нивата на кръвната захар и ги поддържат в ниски граници. Затова заместители на захарта предоставят на тези пациенти начин да консумират захар, без да се притесняват от здравословните си проблеми.

#2 Подобрява здравето на устната кухина Друго важно предимство на алтернативите на захарта е положителното им въздействие върху здравето на устната кухина.

Някои от тях имат антикариогенни свойства, които контролират вече наличните кариеси и предотвратяват появата на нови.

Те действат, като спират понижаването на стойностите на рН, както би се случило след прием на захар. Този спад на рН обикновено води до деминерализация на зъбите и започва развитието на кариес. Но тъй като този процес се избягва чрез заместителите на захарта, това води до предотвратяване на кариеса.

заместителя на захарта, заместител на захарта, заместител на захар за диабетици, заместители на захарта

#3 Контрол на калориите Заместителите на захарта са популярен продукт сред хората, които се грижат за начина си на живот. Повечето от тези подсладители нямат въглехидратна, мастна и протеинова формула, което ги прави чудесен избор за хора, които искат да спазват ограничена и здравословна диета. Полезно е да ги използвате и за насипни продукти, тъй като те спомагат за намаляване на общия брой калории в ястията, които приготвяте.

Последвай ни

Instagram лого

fitnessmania

ПОЗДРАВЛЕНИЯ!

Благодарим Ви, че сте част от нашето БИО семейство!