Zaglavna.jpg
Съвети

4 билки за повишаване на енергията и издръжливостта

Fitnessmania
15 Юли 2022

Повишаване на енергията и издръжливостта | Здравето е състояние на физическо, психическо и поведенческо благополучие и изисква адекватна хранителна подкрепа във всеки един момент. За всички хора, които се стремят към здраво тяло, хранителните навици играят важна роля. С правилно хранене и балансирана диета можете да повишите енергията си и да подобрите нивата на издръжливост.

Освен това билколечението действа като допълнителна помощ за вашето хранително благополучие. Например лавандулата, лайката и ментата подобряват цялостното здраве на организма. В днешната статия на Fitnessmania ще разберете кои са билките, които спомагат за повишаване на енергията и издръжливостта и допринасят за поведенческото и психологическото здраве в дългосрочен план.

#1 Мента | Повишаване на енергията

повишаване на енергията, техники за повишаване на енергията

Харесвате ли освежаващия аромат и завладяващата привлекателност на екстрактите от мента? Ако е така, трябва да го включите в хранителния си режим, за да се подхранвате дългосрочно. Ментата (Mentha Piperita) произхожда от региони като Евразия, Северна Америка, Южна Африка и Австралия.

Тя съдържа множество съединения, които действат върху мозъчните рецептори, като серотонинергичните и тези на гама-аминомаслената киселина.

Благодарение на тези взаимодействия ментата осигурява повишаване нивата на енергия и удължава обхват на концентрацията и вниманието. Не забравяйте, че компонентите като ментол и ментон стимулират психологическите пътища и ограничават епизодите на летаргия.

Когато става въпрос за използване на мента, можете да избирате измежду многобройните налични варианти. Някои начини на употреба включват тинктури, спрейове и капсули. Наред с това чаша горещ чай от мента сутрин може да облекчи безпокойството и да вдъхне яснота на ума. Не забравяйте да проучите идеалната доза, преди да добавите мента към хранителния си режим.

#2 Кратом | Повишаване на енергията

Знаете ли, че екстрактите от кратом са чудесни за здравословно състояние и дългосрочно здраве? Кратомът или Mitragyna speciosa произхожда от Югоизточна Азия и притежава широки противовъзпалителни свойства.

Освен това растителните съставки като митрагинин и хидроксимитрагинин са частични опиоидни агонисти, които взаимодействат с опиоидните рецептори в мозъка. Именно те са отговорни за повишаването на енергията и издръжливостта на организма, както и за умствената стимулация на мозъка.

Тази билка не само повишава физическата енергия, но и подпомага психическото здраве по отношение на концентрацията и фокуса.

#3 Градински чай

повишаване на енергията, техники за повишаване на енергията

Друга билка, която способства за повишаване на енергия и издръжливостта и подобрява познавателните способности, е градинският чай, известен още като салвия. Тя расте в Средиземноморския регион и съдържа първокласни химикали, които действат на жизненоважни органи.

Тези съставки, т. е. лутеолинът и розмариновата киселина, са мощни помощни средства за подобряване на познавателните способности. Не трябва да забравяме, че кверцетинът има и лечебни свойства и повишава бдителността в дългосрочен план. Изследванията сочат, че градинският чай подобрява настроението, мозъчните способности, паметта и вниманието. Наред с това има положително въздействие върху издръжливостта и спортните постижения.

С намаляването на умствената умора намалява и физическата отпадналост и слабост. Можете да използвате екстрактите от салвия по различни начини и да си приготвите ароматен билков чай от пресни или сушени листа.

Съставките на градинския чай са чудесни инхибитори на ацетилхолинестеразата, което допълнително повишава яснотата на ума и ви позволява да работите по-добре през целия ден и едновременно с това да увеличите своята продуктивност.

#4 Розмарин | Повишаване на енергията

Подобно на други етерични масла, етеричното масло от билката розмарин е чудесно за когнитивните способности и дългосрочното психическо здраве.

Билковите екстракти съдържат терпени, които вдъхват усещане за приповдигнатост, след като вдишате ароматните нотки. Освен това можете да използвате ароматерапевтични спрейове, за да се справите с умората и да работите по-добре.

Някои хора предпочитат да пият чаша горещ чай от розмарин в сутрешните часове, за да стимулират организма и да повишат енергията.

Някои съставки като розмариновата киселина са достатъчни за увеличаване на скоростта, точността или способността за съсредоточаване. Преди да се впуснете в това приключение, се образовайте кои са подходящите за вашия организъм начини за използване на розмарин.

Вместо заключение Билколечение е новата тенденция в света на медицината поради минималните странични ефекти и силните ползи за здравето. Можете да намерите подходяща билка за всяко заболяване, свързано с различните жизненоважни органи.

Когато става въпрос за повишаване на енергията и издръжливостта, можете да се възползвате от мощните свойства на билки като мента, градински чай и розмарин.

Споделяне

Коментари

Последвай ни

Instagram лого

fitnessmania

ПОЗДРАВЛЕНИЯ!

Благодарим Ви, че сте част от нашето БИО семейство!