Закуската е най-важното хранене за деня, затова си струва да положите усилия и да ядете балансирано и здравословно! За да ви помогнем да се вдъхновите, подбрахме за вас 4 идеи здравословни закуски. Опитайте ги и ни споделете коя ви е станала любима.
Ако имаше конкурс за най-популярна здравословна закуска, тостът с авокадо вероятно ще грабне първото място. Тази тенденция в храненето се е превърнала в любима идея за брънч за американците. Рецептата за здравословна закуска включва само няколко съставки и много прости съвети за приготвяне на перфектното яйце.

Необходими продукти:
- 1/2 авокадо, намачкано или на парченца;
- 1 филийка пълнозърнест хляб, препечена;
- 1 твърдо сварено яйце;
- сол, на вкус;
- прясно смлян черен пипер, на вкус.
Начин на приготвяне:
- Препечете пълнозърнест хляб, докато покафенее, но все още е леко мек.
- Намачкайте авокадото, като го оставите толкова едро, колкото ви харесва. Поръсете авокадото с малко сол.
- Обелете яйцето, нарежете го на филийки и го поставете върху авокадото.
- Поръсете със сол и черен пипер на вкус.
- По избор може да добавите и малко лют сос.
Смутитата са лесен начин за започване на деня. Предлагаме ви една по-различна рецепта за здравословна закуска под формата на фъстъчено бананово смути с канела. Тази подправка придава онзи приятен привкус, който сякаш озарява цялата напитка.

Необходими продукти:
- 1 чаша кокосово мляко;
- 1 голям пресен или замразен зрял банан, нарязан на парчета;
- 2 супени лъжици фъстъчено масло, за предпочитане натурално;
- 1/2 чаена лъжичка канела + на върха на ножа за поръсване’
- 1 чаена лъжичка мед кокосова или друга нерафинирана захар, по желание;
- 3 големи кубчета лед
Начин на приготвяне в три лесни стъпки:
- Поставете млякото, банана, фъстъченото масло, канелата и меда (ако използвате) в блендер и пасирайте до гладка смес.
- Добавете кубчетата лед и пулсирайте, докато ледът се натроши.
- Изсипете в чаша и поръсете с допълнителна канела.
Овесените ядки с кисело мляко са една от най-лесните и питателни здравословни закуски, които можете да приготвите за семейството си. Това здравословно ястие, се приготвя за не повече 10 минути, като просто се смесват съставките предната вечер и се поставят в хладилника.
Овесени ядки, мляко и няколко други вкусни съставки са в основата на тази проста рецепта, която лесно може да се персонализира. Ако желаете гореща овесена каша, просто я затоплете леко в микровълновата фурна, когато сте готови да я ядете. Топла или студена, тя е еднакво вкусна.
Към овесените ядки може да добавите и семена от чиа за допълнителна хранителна стойност и по-добра текстура. Семената попиват част от течността, докато сместа престоява, и създават по-гъста и кремообразна консистенция. Ако не консумирате млечни продукти може да използвате кокосово, овесено или друго, което обичате.
Малко кленов сироп, канела и ванилия правят тази здравословна закуска достатъчно сладка. Може да добавите и сушени череши, бадеми или резенчета банан за допълнителна естествена сладост.

Ако търсите бърз хляб, който не е прекалено сладък, тази идея за здравословна закуска е точно за вас! В рецептата е използвано пълнозърнесто брашно за по-силен вкус и текстура. След това част от захарта и мазнините, които обикновено се съдържат в рецептите за бърз хляб, се заменят с гладко и гъсто ябълково пюре. Можете да използвате детско ябълково пюре от магазина или да го приготвите сами у дома. В тестото се добавят канела и индийско орехче. С добавянето на овесени ядки, тестото придобива допълнителна плътност, а счуканите орехи придават хрупкавост на всяко парче.

Необходими съставки:
- 1 и 1/2 чаши пълнозърнесто брашно;
- 1 и 1/2 чаени лъжички смляна канела;
- 1 чаена лъжичка бакпулвер;
- 1 чаена лъжичка сода за хляб;
- 1 чаена лъжичка сол;
- 1/2 чаена лъжичка смляно индийско орехче;
- 1/3 чаша несолено масло, омекотено;
- 1/2 чаша кафява захар;
- 1 и 1/2 чаши гладко, гъсто ябълково пюре;
- 2 големи яйца;
- 1 чаша овесени ядки за бързо готвене;
- 1 чаша нарязани орехи.
Начин на приготвяне:
- Загрейте фурната на 180 градуса. Намажете леко с мазнина и брашно правоъгълна форма за кекс.
- В голяма купа смесете брашното, канелата, бакпулвера, содата, солта и индийското орехче и оставете настрана.
- В отделен съд разбийте маслото и захарта с миксер. Добавете към тях ябълковото пюре и яйцата и разбъркайте отново до получаване на хомогенна смес.
- Добавете мокрите съставки към сухите и ги разбъркайте добре. Добавете към тях овесените ядки и орехите.
- Изсипете тестото в подготвената форма за хляб.
- Печете около 40-50 мин. или докато хлябът придобие златистокафяв цвят.
- Оставете да се охлади във формата за около 15 минути.
- Извадете от формата и оставете да се охлади напълно върху решетка.
- Нарежете и сервирайте!