Добавки за енергия и издръжливост
Хранителни добавки

Добавки за енергия и издръжливост | Кои са те?

Fitnessmania
18 Юли 2022

Пролетта почти е тук, а това е преходен период между сезоните, който е популярен не само със събуждането на природата, но и с това, че често изпитваме така наречената пролетна умора.

Всъщност спадането на енергията, виталността и тонуса на тялото се случва не само през пролетта, а със смяната на почти всеки сезон. Освен това редица други фактори могат да са причина за това да не чувстваме достатъчен приток на енергия и сили.

За да увеличим работоспособността и енергичността си, ние често прибягваме до консумацията на добавки за енергия и издръжливост.

Тези добавки за енергия и издръжливост имат за задача да ни освежат и тонизират, да ни накарат да се чувстваме по-добре, да ни помогне да сме по-концентрирани, издръжливи и продуктивни, така че да можем да запазим ритъма си през динамичното ежедневие. Има толкова много различни добавки и продукти на пазара, които обещават енергия и сили.

Логично е да се питате кои от тях са наистина ефективни и вършат работа? В тази статия ще поговорим повече за това кои добавки за енергия и издръжливост са наистина ефективни и могат да ви дадат това, което търсите.

Добавки за енергия и издръжливост – различни типове според целите

Преди да побързате да си купите добавки за енергия и издръжливост е важно да уточните точно какви са вашите нужди, само така ще можете да подберете правилните за вас. Помислете за какъв вид дейности не ви достигат сили.

Има голяма разлика между това с какво се занимавате. Например един спортист, който се подготвя за състезание ще се нуждае от съвсем друг тип добавки от един обикновен човек, който просто иска да увеличи своята продуктивност на работа и да се почувства по-енергичен.

Съществуват три основни групи, в които типовете добавки се разпределят и това са:

  • Стимулиращи добавки, които подпомагат и ускоряват метаболитните процеси
  • Добавки, които осигуряват всички необходими вещества за нормалното протичане на всички процеси по обмен на енергията и отделянето й от клетките
  • Добавки, които осигуряват на организма „гориво“, т.е. калории31.jpg

Добавки за енергия и издръжливост – стимулиращи средства

В най-общия случай, един средностатистически човек търси и иска да приема добавки за енергия и издръжливост, които да повишат продуктивността и да предоставят достатъчно енергия и сили за справяне с динамичното ежедневие. Такива добавки са обикновено с природен произход и са т.нар. стимулиращи средства. Стимулиращите средства с природен произход са:

  • Кофеин
  • Зелен чай
  • Капсацин
  • Женшен
  • Горчив портокал и по-специално съставката синефрин, която може да бъде открита в него32.jpg

Добавки за енергия и издръжливост - кофеин

Най-популярната и широко разпространена стимулираща добавка е кофеинът, който може да бъде открит в редица храни и продукти, както и под формата на капсули.

Най-разпространеният и предпочитан източник на кофеин е кафето, но той може да бъде открит и в редица билки и аминокиселини, например кола, йереба, мате, гуарана.

Кофеинът ободрява като ускорява процесите на обмяна на веществата. Важно е да споменем, че ефектът на кофеина не е дълготраен. Експерти твърдят, че кофеинът подобрява мисловната дейност и концентрацията и помага за избягване на бързото изтощение и умора. Като добавка той е често предпочитан и от спортистите. 33.jpg

Добавки за енергия и издръжливост – зелен чай

Друг много популярен природен стимулант, който попада в категория добавки за енергия и издръжливост е зеленият чай. Зеленият чай може да бъде консумиран както като отвара, така и под формата на добавки таблетки. Зеленият чай също има високо съдържание на кофеин, но към него е добавена и сходна стимулиращата съставка – офилин.

Зеленият чай се приема като по-здравословната алтернатива на кафето, тъй като в него може да бъде открито и антиоксидантното вещество EGSG. Съчетанието от трите вещества има много силен ободряващ ефект върху организма. Освен това зеленият чай спомага за изхвърлянето на токсините от организма – т.нар. детоксикация. 34.jpg

Добавки за енергия и издръжливост – женшен

Женшенът се ползва с изключителна популярност сред природните стимуланти на енергия, издръжливост и сили. Екстракти от него, които се приемат за повишаване на виталността и общия тонус могат да бъдат приемани под формата на таблетки, сироп, ампули за перорална употреба.

Женшенът не съдържа кофеин, но той също ободрява и възстановява силите. Тонизиращият му ефект е по-умерен в сравнение с този на кофеино-съдържащите продукти и добавки. Женшен е приеман от съветските космонавти, като данните сочат, че растението е повишавало тяхната издръжливост и им е давало прилив на енергия и нови сили. 

35.jpg

Изброените съставки и натурални стимуланти на енергия, както и редица още сходни природни чудеса, когато са приемани редовно под формата на добавки, чувствително ще повишат тонуса и енергичността. Ако чувствате, че се уморявате бързо, не сте продуктивни и не се чувствате добре, препоръчително е да се обърнете именно добавки за тонус, виталност, енергия и сили с природен произход.

Споделяне

Коментари

Последвай ни

Instagram лого

fitnessmania

ПОЗДРАВЛЕНИЯ!

Благодарим Ви, че сте част от нашето БИО семейство!