Main (1).jpg
Хранителни добавки

Ползи от приема на BCAA

Fitnessmania
7 Юли 2022

Въпрос с повишена трудност! Какво представлява BCAA? Абpeвиaтypaтa произлиза от английското “Вrаnсhеd Сhаіn Аmіnо Асіdѕ”, което в превод на български език се свързва с понятието Bepижнo-paзĸлoнeни aминoĸиceлини. 

Към тях се отнасят незаменимите за човешкия организъм аминокиселини- Валин, Изолевцин и Лeвцин. Те работят за подпомагане на синтеза на протеини в мускулите и черния дроб, подобряват ефективността на упражненията и възстановяването и насърчават здравословната диета. Прочетете статията докрай, за да разберете какви са останалите им ползи.

Кои храни са богати на BCAA

Тези есенциални аминокиселини обикновено се намират в храни, богати на протеини като месо, млечни продукти и бобови растения.

Когато извършвате интензивни тренировки, важно е да си почивате, да се възстановявате и да зареждате тялото си с правилните хранителни вещества, особено протеини. Въпреки че можете да задоволите повечето – ако не и всички – от вашите диетични нужди чрез правилно хранене, някои спортисти избират да добавят BCAA като хранителна добавка.

Тези незаменими аминокиселини се предлагат под формата на прах или капсули. Специалистите споделят, че BCAA на прах изглежда е най-добрият избор, особено след като компаниите могат да опаковат повече BCAA във всяка порция. Някои хора обаче предпочитат да поглъщат хапче. Просто знайте, че може да се наложи да взимате повече от една капсула, за да се равнява на същото количество BCAA на прах.

За да сте сигурни, че ще извлечете максимални ползи от приема BCAA, избирате висококачествен продукт. Нашият съвет е да потърсете добавка, която е тествана от трета страна. Някои продукти са сертифицирани от NSF за спорт или са тествани от подобни антидопингови компании. Винаги говорете с медицински специалист, преди да добавите добавка към рутината си, за да сте сигурни, че добавката е подходяща за вашите индивидуални нужди и каква доза да приемате.

1 (1).jpg

Ползи от допълнителния прием на BCAA

Изследванията показват, че BCAA помагат както за поддържане, така и за изграждане на мускулна сила и издръжливост, поддържат физическата производителност и мозъчната функция.

Друга полза, поради която спортистите често приемат BCAA под формата на добавка е фактът, че насърчава възстановяването на мускулите особено след тежка тренировка.

Има малко доказателства в подкрепа на твърдението, че BCAA подобряват издръжливостта. Въпреки това изследванията показват, че тези незаменими аминокиселини с разклонена верига могат да помогнат за изграждане на мускулен размер и да подпомогнат възстановяването, когато се използват с програма за тренировки за съпротива.

Всъщност Международното дружество по спортно хранене подкрепя използването на BCAA като средство за задоволяване на повишените нужди от протеини на спортисти, но препоръчва избор на пълноценни храни като основен източник на протеин.

2 (1).jpg

Често задавани въпроси, свързани с приема на BCAA

Кога трябва да приемате BCAA

Има ограничени изследвания относно най-доброто време за прием на BCAA, но вероятно изпитвате подобни ефекти, независимо дали ги приемате преди или след тренировка. Въпреки това, редица проучвания достигат до извода, че участниците изпитват по-малко мускулна болка, когато приемат BCAA преди тренировка, в сравнение с тези, които са приемали добавката след това.

Кога да приемате BCAA също зависи от това кога за последно сте яли храна с протеин. Ако сте яли в рамките на един до два часа след тренировка, времето може да е по-малко значимо. Въпреки това, ако има по-дълъг период от време между храненето и упражненията, приемането на BCAA преди тренировка може да има по-голям ефект. Като цяло, приемайте BCAA винаги, когато е най-лесно и най-удобно за вас.

BCAA съдържат ли кофеин?

BCAA не съдържат естествено кофеин. Въпреки това, някои продукти може да имат добавен кофеин. Ако търсите енергийен тласък преди тренировка, може да помислите за продукт с добавен кофеин.

BCAA имат ли срок на годност?

Повечето добавки не изтичат до точката на причиняване на заболяване, но те могат да загубят силата си с течение на времето. Някои компании ще изберат да включат дата „използване до“ или „най-добро до“. Ако опаковката ви с BCAA има дата „използване до“ или „най-добро до“, най-добре е да консумирате добавката в рамките на тази дата.

Има ли вероятност да прекалите с приема на BCAA?

За повечето хора добавката с BCAA е безопасна и идва без странични ефекти. Няма установена препоръчителна доза или горни граници за BCAA, но повечето потребители нямат проблеми с приема на до 20 грама на ден.

Хората с определено здравословно състояние, наречено болест на урината от кленов сироп (MSUD), трябва да ограничат консумацията на BCAA, тъй като телата им не са в състояние да разграждат тези аминокиселини.

3 (1).jpg

 

BCAA изграждат ли мускули?

BCAA левцин, изолевцин и валин са незаменими аминокиселини, които са важни за мускулния растеж. Въпреки това, всичките девет незаменими аминокиселини са необходими за синтеза на протеини и следователно за мускулния растеж.

Докато добавките с BCAA са способни на протеинов синтез и мускулен растеж, важно е да се включат източници на другите незаменими аминокиселини за максимален растеж. Можете да получите тези незаменими аминокиселини в храни или с пълноценна протеинова добавка.

Споделяне

Коментари

Последвай ни

Instagram лого

fitnessmania

ПОЗДРАВЛЕНИЯ!

Благодарим Ви, че сте част от нашето БИО семейство!