Main.jpeg
Съвети

Бодибилдинг - Какво трябва да знаем?

Fitnessmania
9 Юни 2022

Може би сте се замисляли какво е бодибилдинг мимоходом, след като сте видели изпъкналите мускули на вашия инструктор. Може би сте направили малко проучване, за да разберете какво би било замесено в прехода в един от онези свръхчовешки изглеждащи хора, на които се възхищавате. Често това е мястото, където нашият интерес приключва, защото ни се струва обезсърчително.

Ами ако ние ви кажем, че бодибилдингът всъщност може да бъде достъпен? С правилния опит, обучение и хранене, вие също бихте могли да изглеждате по този начин. Прочетете цялата статия на “Fitnessmania.bg”, за да разберете как.

Какво е бодибилдинг?

Името говори само за себе си. Бодибилдингът, познат у нас и под наименованието културизъм, е акт и практика за подобряване на физическата форма.

Това се прави чрез упражнения, особено вдигане на тежести, при които растежът на мускулите се явява ключов момент.

Специалистите споделят, че бодибилдинг е процесът на подобряване на мускулите и симетрията на тялото, както и насърчаването на цялостното здраве. Преследването на „върховната“ физика, която е симетрична отгоре надолу, е и състезателен спорт.  

Как диетата ви трябва да се промени?

Ако някога сте работили върху натрупването на мускули или дори ако сте правили дълги кардио сесии, знаете, че апетитът и хранителните нужди се променят изключително много, когато човек тренира повече. Това е особено вярно за бодибилдинга, тъй като можете да постигнете желания мускулен растеж и тонус само чрез специално изграден хранителен прием.

1.jpeg

Специалистите по бодибилдинг споделят, че диетата трябва да бъде предимно с пълноценни, естествени храни. Освен това трябва сте сигурни, че знаете колко ядете средно седмично, каква е вашата калорийна поддръжка (колко калории можете да ядете дневно, като поддържате теглото си). 

Необходимо е да се уверите, че консумирате около 1 грам на килограм телесно тегло в протеини. Това ще осигури адекватен мускулен растеж и възстановяване от тренировки. Оттам можете да манипулирате вашите мазнини и въглехидрати въз основа на това как се чувствате и/или изглеждате. Разбира се преди да преминете на подобен тип диета е добре да направите консултация с диетолог или специалист по фитнес хранене.

Потенциални рискове от бодибилдинг

Има опасения и съображения за хора от всички полове, които решат да започнат да практикуват бодибилдинг - от наранявания при тренировка до обсесивно прекомерно натоварване. Трябва да сме наясно, че има рискове за всеки човек, който реши да се задълбочи във фитнеса. 

Специалистите споделят, че е необходимо жените да бъдат особено внимателни, когато спазват диета с много нисък калориен прием, както и много нисък процент телесни мазнини, тъй като могат да бъдат предпоставка за множество хормонални проблеми, включително загуба на менструален цикъл (дисменорея).

Дамите трябва да имат едно на ум, че понякога интензивните упражнения могат да бъдат ендокринен разрушител, т.е. понякога се наблюдава нарушение в месечния им цикъл.

бодибилдинг

За да се избегне това, се препоръчва жените да се уверят, че са изградили своя обхват на поддържане на калории до високите 2000 – някъде от 2 500-3 000 калории на ден – за да поддържат теглото си. Така те ще са по-подготвени, когато започнат намаляване на калориите преди състезания.

Някои хора, които се занимават с бодибилдинг, са изложени на риск от хранителни разстройства. Статистически те са три до четири пъти по-чести при дамите. За разстройства като анорексия разликата е още по-изразена.

Изграждане на рутинна тренировка за бодибилдинг

След като решите, че сте готови да опитате бодибилдинга, е време да се подготвите за пътуването си. Фитнес инструкторите препоръчват да имате поне две години опит в интензивните тренировки, за да изградите адекватни мускули и здравословни хранителни навици. 

Освен това специалистите предлагат фокусът да бъде върху калориен прием до достатъчно високо ниво. По този начин ще можете да изградите мускули и да ги поддържате, преди да започнете да се занимавате професионално с бодибилдинг и да участвате в състезания. 

бодибилдинг

След като вече сте достатъчно опитни, за да започнете да се занимавате с бодибилдинг, тренировъчният режим може и трябва да варира по време на подготовката ви за състезание. Добре е в ежедневната ви рутина от упражнения да присъства някакво прогресивно претоварване, както и основните комбинирани повдигания като клекове, мъртва тяга, преси, гребане и т.н. изолационни движения, за да изградят „детайлите“, които ще показвате на сцената. 

Ето как изглежда една примерна седмица с упражнения за бодибилдинг: 

  • Понеделник: Крака, корем;
  • Вторник: Гръб, бицепс, предмишници;
  • Сряда: Гърди, трицепс, корем;
  • Четвъртък: Рамене, крака;
  • Петък: Гърди, гръб, трицепс, бицепс;
  • Събота: кардио, корем;
  • Неделя: Почивка и/или леко кардио.

 

Споделяне

Коментари

Последвай ни

Instagram лого

fitnessmania

ПОЗДРАВЛЕНИЯ!

Благодарим Ви, че сте част от нашето БИО семейство!