Тренировки

Мелатонин – какво представлява и необходим ли ми е?

Fitnessmania
5 декември 2022г.

Мелатонин под формата на добавки добива все повече и повече популярност, като над три милиона души само в САЩ са го използвали в рамките на година, както показват проучванията. Ако сте един от тези милиони по света, които приемат хормона, или пък обмисляте да започнете прием на добавки с мелатонин, със сигурност ще ви е интересно да разберете как точно действа този хормон.
Нашите тела произвеждат хормона мелатонин естествено. Това производство не ни кара да спим непрекъснато. Но тъй като нивата на хормона се покачват вечер, това покачване ни поставя в състояние на тиха будност, което помага за насърчаване на съня, обясняват експертите в областта.
Телата на повечето хора произвеждат достатъчно количество от хормона, така че да доведат до заспиване. Въпреки това, има стъпки, които можете да предприемете, за да се възползвате максимално от естественото производство на мелатонин на тялото си, или можете да опитате добавка в краткосрочен план, ако страдате от безсъние, искате да преодолеете объркания биологичен часовник при пътуване в различни часови зони, или сте нощна сова, която се нуждае от промяна на рутината на съня си.
Преди да се възползвате от сънотворните ефекти на мелатонина, уверете се, че сте запознати с този хормон подробно. В тази статия ви предоставяме нужната информация.

Мелатонин – какво представлява?

Мелатонинът е хормон, който мозъкът произвежда в отговор на тъмнината. Помага при синхронизирането на нашите циркадни ритми (24-часов вътрешен часовник) и за заспиване. Излагането на светлина през нощта може да блокира производството на този хормон.
Изследванията показват, че хормонът играе и други важни роли за процесите в организма, освен че подпомага съня. Тези ефекти обаче не са напълно разбрани от науката и предстои да се изучават и изследват много по-мащабно в бъдеще.
Добавките с мелатонин могат да бъдат направени от животни или микроорганизми, но най-често те се правят синтетично. Информацията по-долу е за хранителните добавки с мелатонин.

Мелатонин – какви са ползите от него?

Добавките с този хормон могат да помогнат при определени състояния, като безсъние, поради промени в часовия пояс, синдром на забавената фаза на съня, някои нарушения на съня при деца и тревожност преди и след операция.
Безсъние поради часова разлика – безсъние поради промени в часовата зона или джет лаг засяга хората, когато пътуват по въздух през различни часови зони. При джет лаг може да не се чувствате добре като цяло и да имате нарушен сън, умора през деня, нарушено функциониране и храносмилателни проблеми. Изследванията показват, че добавките с мелатонин могат да помогнат при безсъние, поради промени в часовата зона. Това се основава на средно големи проучвания от 2010 и 2014 г.
Синдром на забавената фаза на съня - Хората със синдром на забавената фаза на съня имат проблеми със заспиването в обичайните часове и събуждането сутрин. Обикновено им е трудно да заспят преди 2 до 6 сутринта и биха предпочели да се събудят между 10 и 13 часа. Добавките с този хормон изглежда помагат за заспиването при хора с този синдром, но не е сигурно дали ползите надвишават възможните вреди.
Проблеми със съня при деца - Проблемите със съня при децата могат да имат нежелани ефекти върху тяхното поведение, функциониране през деня и качеството на живот. Децата с определени състояния, като атопичен дерматит, астма, хиперактивно разстройство с дефицит на вниманието (ADHD) или разстройство от аутистичния спектър (ASD), са по-склонни да имат проблеми със съня от другите деца. Няма общи насоки за най-добрия подход за подобряване на съня при деца. Въпреки това, указанията за специфични състояния препоръчват поведенчески лечения, като добри навици преди лягане и обучение на родителите, като първоначално лечение, което може да бъде допълнено с лекарства.
Тревожност преди и след операция - Безпокойство преди и след операция се наблюдава при до 80% от пациентите. Добавките с този хормон изглежда са полезни за намаляване на тревожността преди операцията, но не е ясно дали помагат за намаляване на тревожността след операция. Това се основава на проучване от 2015 г.

Мелатонин – помага ли при безсъние инсомниа?

Хората, които страдат от инсомниа, имат проблеми със заспиването, запазването на съня или и двете. Когато симптомите продължават месец или повече, това се нарича хронично безсъние или хронична инсомниа.
Според практическите насоки от Американската академия по медицина на съня и Американския колеж на лекарите , няма достатъчно убедителни доказателства за ефективността или безопасността на добавките с мелатонин при хронично безсъние, за да се препоръча употребата му. Вместо това, при хронично безсъние силно се препоръчва използването на когнитивно-поведенческа терапия за безсъние като първоначално лечение на това състояние.

Мелатонин – подходящ ли е за работещи на смени?

Работата на смени, която включва нощни смени, може да накара работещите да се чувстват сънливи на работа и да затрудни заспиването през деня след края на смяната.
Според два прегледа на изследвания от 2014 г. проучванията за това дали добавките с мелатонин помагат на работниците на смени като цяло са малки или неубедителни.
Първият преглед разглежда 7 проучвания, които включват общо 263 участници. Резултатите предполагат, че хората, приемащи хормона могат да спят около 24 минути по-дълго през деня, но и че други аспекти на съня, като времето, необходимо за заспиване, може да не се променят..
Другият преглед разглежда 8 проучвания (5 от които също са били в първия преглед), с общо 300 участници, за да провери дали хормонът спомага за насърчаване на съня при работещите на смени. Шест от проучванията са с високо качество и имат неубедителни резултати. Прегледът не дава никакви препоръки за употребата на хормона при работници на смени.

Мелатонин – възможни странични ефекти

Изследване от 2015 г. относно безопасността на добавките с мелатониновия хормон показва, че са докладвани само леки странични ефекти в различни краткосрочни проучвания, включващи възрастни, хирургични пациенти и критично болни пациенти. Някои от леките странични ефекти, докладвани в проучванията, включват:

  • Главоболие
  • Замаяност
  • Гадене
  • Сънливост

Възможните дългосрочни странични ефекти от употребата на мелатонин са неясни на този етап.

Въпреки че науката и медицината все още не е категорична по въпроса с добавките с мелатонин, няма спор, че те са един от най-натуралните начини за предизвикване на сън и осигуряване на качествен сън. Нищо не пречи да изпробвате и този подход, ако ви мъчи често безсъние. Вземете информирано решение след като сте прочели посочените в тази статия данни.

Споделяне

Коментари

Последвай ни

Instagram лого

fitnessmania

ПОЗДРАВЛЕНИЯ!

Благодарим Ви, че сте част от нашето БИО семейство!