Неозаглавен (912 × 513 пиксела) (10).png
Интересно

Годжи Бери: Хранителни факти, ползи и недостатъци

Fitnessmania
17 Октомври 2022г.

Годжи бери са малки червени плодчета, известни още като вълчи боровинки. Тези малки плодчета са мощен антиоксидант и са много ароматни. Обикновено се предлагат в две форми - на прах и изсушени. Добавят се и към различни хранителни добавки и сокове. В днешната статия на Fitnessmania ще ви разкажем повече за този интересен плод.

Годжи бери произхожда от Азия и има сладък и леко кисел вкус. Те са част от традиционната медицина от дълги времена. Годжи бери е от съществено значение, когато говорим за забавяне признаците на стареене и за поддържане на здравето на очите. Освен това укрепват черния дроб, бъбреците и белите дробове.

годжи бери, годжи бери ползи, годжи бери цена, годжи бери отглеждане, годжи бери ползи и вреди

По света се предлагат пет разновидности на годжи бери като всички те са лесни за отглеждане, тъй като не се нуждаят от специфичен климат. Все пак някои от тях изискват специфични условия на отглеждане, за да дадат реколта.

Какви са хранителни стойности на годжи бери?

В 100 грама годжи бери се съдържат:

● Калории: 349 ккал

● Мазнини: 0,4 г

● Протеини: 14,3 г

● Въглехидрати - 77 г

● Фибри: 13 г

А също и голямо количесто витамини и минерали:

● Калций: 190 mg

● Желязо: 6,8 mg

● Витамин С: 48,4 mg

● Витамин А: 8040 mg

Какви са ползите за организма ни от годжи бери?

  1. Противовъзпалително средство

Годжи бери има противовъзпалителни, противогъбични и антибактериални съединения. Те са с най-висока концентрация на протеини сред плодовете. Освен това в тях има повече от 15 пъти повече желязо, отколкото в спанака. Също така са богати и на калций и цинк.

Можете да добавите годжи на прах към смутитата си или да ги консумирате като закуска.

Според проучванията годжи бери подобрява общото ни здравословно състояние. Те подобряват функционирането на имунната система. Затова е изключително полезен за хора с артрит.

  1. Помага за растежа на косата

    годжи бери, годжи бери ползи, годжи бери цена, годжи бери отглеждане, годжи бери ползи и вреди

Годжи бери има многобройни ползи за косата. Според проучванията годжи бери са богати на витамини А и С и спомагат за лесното усвояване на желязото. Освен това витамин А подобрява притока на кръв към скалпа, а също така подобрява и паметта. Витамин С пък подпомага усвояването на хранителните вещества.

  1. Подобрява депресията, тревожността и качеството на съня

Годжи бери помагат при депресия и други тревожни състояния. Освен това консумирането на една чаша сок от годжи бери дневно може да ви върне енергията, да подбри настроението ви, а също така и вашето храносмилане. Освен това, той влияе положително върху способността да се съсредоточавате по-лесно и да подобрите спортните си постижения.

  1. Подобрява функцията на бъбреците

Според проучванията годжи бери има активни вещества, които помагат за извеждането на токсините от организма и подобряват функцията на бъбреците. Когато функцията на бъбреците се наруши, това може да доведе до натрупване на отпадъчни материали в организма. Тези плодове намаляват натоварването на бъбреците, като елиминират свободните радикали и токсините от организма.

  1. Регулира кръвното налягане

Годжи бери са богати на полифеноли. Те помагат за изхвърлянето на свободните радикали от организма и затова са много полезни за хората с високо кръвно налягане. Освен това, благодарение на антиоксидантните си свойства, те могат да възстановят уврежданията на ДНК, причинени от замърсяване, тютюнопушене и други подобни фактори.

  1. Подобрява плодовитостта

Плодовете на годжи са полезни в китайската медицина за подпомагане на плодовитостта и успеваемостта при ин витро. Те помагат за подобряване на плодовитостта както при мъжете, така и при жените. Проучванията показват, че те могат да увеличат броя и силата на сперматозоидите, сексуалното желание и функцията на репродуктивните хормони. Освен това те действат благоприятно на яйчниците, укрепват качеството на яйцеклетките и намаляват умората, за да подобрят сексуалното желание.

Потенциални недостатъци

Годжи бери има уникален хранителен статус с многобройни ползи за здравето. Ако ги приемате в умерени количества, те могат да ви бъдат от полза. Ако се приемат в прекомерни количества обаче, те могат да предизвикат специфични странични ефекти. За какво да внимавате?

Алергии

годжи бери, годжи бери ползи, годжи бери цена, годжи бери отглеждане, годжи бери ползи и вреди

Лица с известни алергични реакции към други плодове трябва да бъдат предпазливи, докато приемат годжи бери. Проучванията показват, че такива хора могат да предизвикат алергична реакция. Ето защо е важно да разберете дали сте алергични към годжи бери, ако имате известни алергии към други плодове.

Взаимодействие с лекарства

Хората, които приемат лекарства за диабет или високо кръвно налягане, трябва да се въздържат от употребата им.

Годжи бери може да взаимодейства с някои лекарства, включително с лекарства за разреждане на кръвта.

Не трябва да добавяте годжи бери към диетата си, ако приемате лекарства или се лекувате от някакви основни заболявания. Съветваме ви първо да се посъветвате с лекуващия ви лекар, преди да решите да приемате вкусните плодове.

Бременност

годжи бери, годжи бери ползи, годжи бери цена, годжи бери отглеждане, годжи бери ползи и вреди

Няма достатъчно доказателства, които да обясняват ефекта на годжи бери върху бременните жени. Различни проучвания обаче сочат, че съединението бетаин, което се съдържа в тях, може да доведе до увреждане на плода и затова е по-безопасно да не ги ядете, за да не се стигне до усложнения.

Годжи бери са изключително полезни за здравето, затова е добре да ги включите в диетата си. Наред с ползите за нашето здраве обаче имат и недостатъци и ако не внимаваме можем лесно да си навредим. Затова преди всичко, трябва да сме внимателни и предпазливи, за да постигнем положителни резултати за здравето си.

Споделяне

Коментари

Последвай ни

Instagram лого

fitnessmania

ПОЗДРАВЛЕНИЯ!

Благодарим Ви, че сте част от нашето БИО семейство!