Състав на овесените ядки
Интересно

Състав на овесените ядки – с какво закусваме?

Fitnessmania
12 Януари 2023

Питали ли сте се някога какъв е точният състав на овесените ядки, с които често закусвате? Здравословна закуска ли са овесените ядки наистина? Овесените ядки са овес, който е специално обработен, така че да може да се приготвя по-бързо.

Тази храна е изключително разнообразна и в резултат на това може да бъде използвана за редица различни сладки и солени рецепти. Може да бъде много здравословна и полезна добавка към нашата диета, благодарение на високата си хранителна стойност.

Овесените ядки могат да направят добавянето на фибри към диетата много лесно, благодарение на бързото им време за готвене. Това е и предимството на здравословния състав на овесените ядки – те са бърз източник на енергия и засищат.

Ако искате да научите повече за тази здравословна алтернатива за сутрешна или следобедна закуска, останете с нас, защото в тази статия на Fitnessmania ще поговорим повече за полезния състав на овесените ядки.

Какво представляват?

Овесът е семената на трева Avena sativa, която се култивира от хиляди години. Те са изключително богати на фибри, особено когато се консумират цели, и съдържат редица други полезни витамини и минерали.

Една от традиционните употреби на овеса е в овесена каша. Това е ястие, приготвено чрез готвене на овесени ядки с вода, мляко или друга течност за омекотяването им.

Освен за приготвянето на овесена каша, на здравословния състав на овесените ядки може да се насладите и в различни печива, както сладки, така и солени.

Когато се правят овесени ядки, целите овесени ядки се задушават, за да омекнат и след това се разточват, за да се сплескат. След това сплесканите овесени ядки се нарязват на малки парчета материал, които ще се сготвят много бързо, като същевременно запазват хранителната стойност на цели овесени ядки.

Един от големите недостатъци на пълнозърнестите овесени ядки е, че готвенето им може да отнеме много време. Люспите намаляват времето за готвене, превръщайки здравословния овес в удобна храна.

По този начин можем да се възползваме максимално от здравословния състав на овесените ядки като едновременно с това съкратим времето, което ще прекараме пред готварската печка.

Състав на овесените ядки

овесени ядки, овесени ядки състав, овесени ядки рецепти, овесени ядки ползи, овесени ядки глутен

В 80 грама овесени ядки могат да бъдат открити следните хранителни стойнсти:

  • Калории: 307
  • Вода: 8,7 грама
  • Протеин: 10,7 грама
  • Въглехидрати: 54,8 грама
  • Захар: 0,8 грама
  • Фибри: 8,1 грама
  • Мазнини: 5,3 грама

Състав на овесените ядки - Въглехидрати

Една от основните хранителни групи, които са част от пълния състав на овесените ядки са въглехидратите. Въглехидратите съставляват 66% от сухото тегло на овеса. Около 11% от въглехидратите са фибри, докато 85% са нишесте. Овесът е с много ниско съдържание на захар, като само 1% идва от захароза.

овесени ядки, овесени ядки състав, овесени ядки рецепти, овесени ядки ползи, овесени ядки глутен

Нишестето, което се състои от дълги вериги от глюкозни молекули, е най-големият компонент в състава на овесените ядки. Нишестето в овеса е различно от нишестето в другите зърнени култури. Има по-високо съдържание на мазнини и по-висок вискозитет, което е способността му да се свързва с вода.

Три вида нишесте се намират в овеса:

  • Бързо усвоимо нишесте (7%) - Този тип бързо се разгражда и абсорбира като глюкоза.
  • Бавно усвоимо нишесте (22%) - Тази форма се разгражда и абсорбира по-бавно.
  • Устойчиво нишесте (25%) - Устойчивото нишесте функционира като фибри, избягвайки храносмилането и подобрявайки здравето на червата, като подхранва добрите чревни бактерии.

Състав на овесените ядки – фибри

Необработеният овес съдържа почти 11% фибри, а овесената каша съдържа 1,7% фибри. По-голямата част от фибрите в овеса са разтворими, предимно фибри, наречени бета глюкан. Овесът също така осигурява неразтворими фибри, включително лигнин, целулоза и хемицелулоза.

Овесените ядки предлагат повече разтворими фибри от другите зърнени храни, което води до по-бавно храносмилане, повишено усещане за ситост и потискане на апетита.

Разтворимите овесени бета глюкани са уникални сред фибрите, тъй като могат да образуват гелообразен разтвор при относително ниска концентрация.

Бета глюканът съдържа 2,3–8,5% от суровия, пълнозърнест овес, предимно концентриран в овесените трици.

Известно е, че овесените бета глюкани понижават нивата на холестерола и увеличават производството на жлъчни киселини. Доказано е, че ежедневната консумация на бета глюкани понижава LDL (лошия) холестерол и по този начин може да намали риска от сърдечни заболявания.

Състав на овесените ядки – протеини

Овесът е добър източник на качествен протеин с 11–17% от сухото тегло, което е по-високо от повечето други зърнени култури. Основният протеин в овеса - 80% от общото съдържание - е авеналин.

Той не се среща в други зърнени култури, но е подобен на протеините в бобови растения. Второстепенният протеин авенин е свързан с пшеничния глутен. Чистият овес обаче се счита за безопасен за повечето хора с непоносимост към глутен.

Овесът е сред най-здравословните зърнени култури в света и е добър източник на много витамини, минерали и уникални растителни съединения. Бета глюканите, вид разтворими фибри в това зърно, осигуряват множество ползи за здравето.

Те включват по-нисък холестерол, по-добро здраве на сърцето и намалена кръвна захар и инсулинови реакции. Освен това овесът е много засищащ и може да намали апетита и да ви помогне да приемате по-малко калории.

Споделяне

Коментари

Последвай ни

Instagram лого

fitnessmania

ПОЗДРАВЛЕНИЯ!

Благодарим Ви, че сте част от нашето БИО семейство!