пробиотични храни
Правилно хранене

Шест здравословни пробиотични храни

Fitnessmania
8 Юни 2022

Пробиотиците са живи микроорганизми, които са много полезни за здравето, когато се консумират. В тази статия ние от “Fitnessmania” ще разкажем за шест изключително здравословни пробиотични храни, които са лесно достъпни на българския пазар.

Пробиотиците, които обикновено се наричат полезни бактерии, осигуряват редица мощни ползи за тялото и мозъка. Те могат да:

  • подобрят здравето на храносмилателната система;
  • помогнат при депресивни състояния;
  • помогнат на здравето на сърцето.

Някои данни дори сочат, че те дори могат да ви осигурят по-добър вид на кожата. Консумацията на пробиотици под формата на добавки е един от популярните начини за набавянето им, но можете да си ги набавите и чрез ферментирали храни.

1. Кисело мляко - Здравословни пробиотични храни

Киселото мляко е един от най-добрите източници на пробиотици. Консумацията му се свързва с много ползи за здравето включително подобряване на здравето на костите. Полезно е и за хора с високо кръвно наляганe

1.jpeg

Ако в следствие на приемане на антибиотик детето ви има диария, киселото мляко може да му помогне без да е необходимо да приема и други лекарства. Също така то помага и за облекчаване на симптомите на синдрома на раздразнените черва.

Освен това киселото мляко може да е подходящо за хора с непоносимост към лактоза. Това е така, защото бактериите превръщат част от лактозата в млечна киселина, която придава киселия вкус на киселото мляко.

2. Кефир - Здравословни пробиотични храни

Кефирът е ферментирала пробиотична млечна напитка. Приготвя се чрез добавяне на кефирни зърна към краве или козе мляко.

Зърната кефир не са зърнени култури, а култури от млечнокисели бактерии и дрожди, които приличат малко на карфиол.

Смята се, че думата "кефир" произлиза от турската дума "кейиф", която означава добро усещане след хранене.

здравословни пробиотични храни

Всъщност кефирът е свързан с различни ползи за здравето.

Той може да подобри здравето на костите, да помогне при някои храносмилателни проблеми и да предпази от инфекции.

Подобно на киселото мляко, кефирът обикновено се понася добре от хора с непоносимост към лактоза.

3. Кисело зеле - Здравословни пробиотични храни

Киселото зеле е ситно нарязано зеле, което е ферментирало с помощта на млечнокисели бактерии. Той е една от най-старите традиционни храни и е популярен в много страни, особено у нас.

здравословни пробиотични храни

Уверете се, че сте избрали непастьоризирано кисело зеле. Пастьоризацията убива живите и активните бактерии. Най-добре е да си го приготвяте сами, ако имате такава възможност.

Освен че има пробиотични свойства, киселото зеле е богато на фибри, както и на витамини С и К. Освен това е с високо съдържание на натрий и съдържа желязо и калий. То съдържа и антиоксидантите лутеин и зеаксантин, които са важни за здравето на очите.

4. Кисели краставички

Киселите краставички са много популярен продукт в България и почти няма домакинство, което да не си ги приготвя у дома. Те се консервират в разтвор от сол и вода и се оставят да ферментират известно време, като се използват естествено наличните млечнокисели бактерии. Този процес ги прави кисели.

здравословни пробиотични храни

Маринованите краставици са чудесен източник на здравословни пробиотични бактерии, които могат да подобрят здравето на храносмилателната система. Освен това те са нискокалорични и са добър източник на витамин К - основно хранително вещество за съсирването на кръвта.

Имайте предвид, че киселите краставички обикновено съдържат и много натрий.

Важно е да знаете, че туршиите, приготвени с оцет, не съдържат живи пробиотици.

5. Традиционна мътеница - Здравословни пробиотични храни

Терминът "мътеница" всъщност се отнася за редица ферментирали млечни напитки. Съществуват два основни вида мътеница: традиционна и култивирана.

Традиционната мътеница е просто остатъчната течност от производството на масло. Само тази версия съдържа пробиотици и често го наричат пробиотикът на баба.

5.jpeg

Традиционната мътеница се консумира главно в Индия, Непал и Пакистан.

Мътеницата е с ниско съдържание на мазнини и калории, но съдържа няколко важни витамини и минерали, като витамин В12, рибофлавин, калций и фосфор.

6. Някои видове сирена

Въпреки че повечето видове сирене са ферментирали, това не означава, че всички те съдържат пробиотици. Ето защо е важно да търсите думите "живи култури" или "активни култури" на етикетите на храните.

Добрите бактерии оцеляват в процеса на стареене в някои сирена, включително гауда, моцарела, чедър и извара.

здравословни пробиотични храни

Умерената консумация на млечни продукти като сирене може дори да намали риска от сърдечни заболявания и остеопороза.

Пробиотичните храни са изключително здравословни

Сиренето е изключително хранително и е много добър източник на протеини. То е богато и на важни витамини и минерали, включително калций, витамин В12, фосфор и селен.

Има много здравословни пробиотични храни, които можете да консумирате. Има още много разновидности на ферментирала соя, млечни продукти и зеленчуци. Тук са споменати само 6 от тях, но има и много други.

Ако не можете или не желаете да консумирате тези храни, можете да приемате и пробиотик под формата на хранителна добавка. Преди това обаче не забравяйте да се консултирате с лекар!

Пробиотиците, както от храни, така и от хранителни добавки, могат да имат мощно въздействие върху здравето ви, затова ви съветваме да не ги подценявате.

Споделяне
Loading...

Последвай ни

Instagram лого

fitnessmania

ПОЗДРАВЛЕНИЯ!

Благодарим Ви, че сте част от нашето БИО семейство!