Правилно хранене

Рибено масло: ползи и вреди

Fitnessmania
15 декември 2022г.

В днешната статия на Fitnessmania ще ви разкажем за ползите, вредите и ефектите от рибеното масло, една от най-популярните и често използвани добавки.

Какво представлява рибено масло?

рибено масло, рибено масло ползи, рибено масло цена, рибено масло за деца, рибено масло капсули

Рибеното масло е мазнина, извлечена от рибна тъкан. Най-често се получава от мазни риби, но може да се произвежда и от черния дроб на някои видове риби, като например масло от черен дроб на треска. Според Световната здравна организация рибата трябва да се консумира 1-2 пъти седмично, за да се извлече полза от омега-3 мастните киселини в рибеното масло.

Тези мастни киселини се свързват с широк спектър от ползи за здравето, включително защита от често срещани заболявания като сърдечни болести. Ако в диетата ви липсва риба или ако искате да сте сигурни, че получавате достатъчно омега-3, приемът на добавка с рибено масло е чудесен вариант.

Рибеното масло съдържа 30% омега 3 мастни киселини, а останалите 70% са мазнини. Рибеното масло съдържа още и витамини А и D. Макар че омега 3 мастните киселини се съдържат в някои растителни източници, като лененото семе например, тези в рибеното масло имат много по-големи ползи за здравето.

8 ползи на рибеното масло

рибено масло, рибено масло ползи, рибено масло цена, рибено масло за деца, рибено масло капсули

Рибеното масло има огромно количество ползи за здравето на цялото ви тяло.

#1 полза: Рибеното масло подобрява работата на кръвоносните съдове и на сърцето
Рибеното масло е богато на омега-3 мастни киселини, които спомагат за понижаване на нивата на триглицеридите. По този начин намаляват риска от инфаркт и инсулт. Ако страдате от нередовен сърдечен ритъм, включете рибено масло в диетата си, за да го регулирате и да поддържате добро сърдечно здраве. Рибеното масло може също така да помогне за предотвратяване на внезапно спиране на сърдечната дейност и стеснението на кръвоносните съдове.

#2 полза: Рибеното масло спомага за предотвратяване на рака

Омега-3 мастните киселини, съдържащи се в рибеното масло, осигуряват правилното функциониране на клетките и ги предпазват от мутиране в ракови тумори. Съдържащите се в рибеното масло минерали и витамини ограничават нежелания растеж на клетките и помагат за предотвратяване на рака.

#3 полза: Рибеното масло подобрява кожата и косата Хората, които редовно консумират риба, имат красива кожа и здрава коса поради богатото съдържание на омега-3 мастни киселини в рибата. Омега-3 киселините стимулират производството на колаген в организма ни и предотвратяват ранното стареене на кожата, фините линии, бръчките и др. Рибеното масло помага и за задържане на естествената влага в кожата и я поддържа хидратирана.

#4 полза: Рибеното масло подобрява здравето на очите Съдържащите се в рибеното масло омега-3 мастни киселини помагат за поддържане на здравето на очите. Той подхранва очите и предотвратява макулната дегенерация. Включете рибено масло в диетата си, за да запазите зрението си силно през целия си живот.

#5 полза: Рибеното масло помага за подобряване на настроението Мозъкът ни отделя серотонин, който контролира настроението и познавателните способности. Рибеното масло спомага за поддържането на отделянето на серотонин в мозъка, което води до добро настроение и цялостно щастие. Приемайте редовно рибено масло, за да сте щастливи и да подобрите здравето на мозъка си.

#6 полза: Рибеното масло има важна роля за здравината на костите Омега-3 мастните киселини в рибеното масло спомагат за подобряване на костната плътност и предпазват от слаби кости. Мастните киселини също така поддържат минералите в костите и прилежащите им тъкани и подобряват цялостното здраве на костите.

#7 полза: Рибеното масло Подпомага здравословната бременност Съдържащата се в рибеното масло DHA е от съществено значение по време на бременността за правилния растеж и развитие на очите и мозъка на бебето. DHA е основен компонент на кожата, мозъка и ретината. Ето защо той е от решаващо значение за правилното развитие на бебето в утробата.

#8 полза: Рибеното масло притежава противовъзпалителни свойства Омега-3 мастните киселини помагат за предотвратяване на възпаленията в кръвта и тъканите. В резултат редовната консумация на рибено масло може да помогне за лечение на стомашно-чревни проблеми, възпалителни заболявания, синдром на късите черва и др.

Вреди и странични ефекти на рибеното масло

Максималното и най-безопасно количество за прием на рибено масло или добавки с рибено масло е 3 грама или по-малко на ден. Повече от това може да доведе до редица странични ефекти и вреди за организма, като например:

 • Киселини;
 • Свободни изпражнения;
 • Кървене от носа;
 • Гадене;
 • Диария;
 • Коремна болка;
 • Лош дъх;
 • Рибен послевкус;
 • Обриви;
 • Инсулт;
 • Киселинен рефлукс.

Заключение

Рибеното масло е богат и най-добър източник на омега-3 мастни киселини, които имат безброй ползи за здравето. От друга страна, техният недостиг може да доведе до различни здравословни проблеми, като сърдечносъдови заболявания, артрит, разстройства на настроението и рак.

Това обаче не означава, че по-високите дози или прекомерната консумация на рибено масло могат да излекуват всички здравословни проблеми.

Излишъкът от всичко често се явява като вреда за здравето. Рибеното масло може да доведе до разреждане на кръвта, което може да доведе до тежко кървене, ако консумирате твърде много. Освен това рибеното масло може да взаимодейства и с ежедневните ви лекарства. Затова се консултирайте с Вашия лекар, преди да консумирате рибено масло или хранителни добавки.

Не се нуждаете от добавки с рибено масло, ако ядете мазна риба поне няколко пъти седмично. Натуралното рибено масло е повече от достатъчно за поддържане на цялостното ви здраве. Консумацията на твърде много риба обаче може да има странични ефекти и вреди за Вашия организъм, тъй като замърсяването с живак и други химикали е често срещано явление.

Споделяне

Коментари

Последвай ни

Instagram лого

fitnessmania

ПОЗДРАВЛЕНИЯ!

Благодарим Ви, че сте част от нашето БИО семейство!