Тауринът е естествена сяросъдържаща аминокиселина. В човешкото тяло тя е особено концентрирана е в мозъка, очите, мускулите и сърцето.
Въпреки че аминокиселините често се наричат градивни елементи на протеините, тауринът не се използва за изграждане на протеини в тялото ви. Вместо това тя се счита за условно незаменима аминокиселина, което означава, че става незаменима само по време на заболяване и стрес
Бъдете сигурни, че въпреки общоприетото схващане тауринът не се извлича от спермата или урината на биковете. За първи път е изолиран през 1827 г. от жлъчката на вол. Латинското име на вола е Bos taurus, откъдето произлиза и наименованието на аминокиселината.
Тауринът се съдържа в някои храни, а организмът ви дори може да го произвежда сам. Поради това недостигът на таурин е малко вероятен при здрави възрастни.
В резултат те са склонни да имат по-ниско ниво на тази аминокиселина от хората, които консумират животински протеини редовно.
От друга страна редица специализирани проучвания посочват, че недостигът на таурин е малко вероятен поради способността на човешкия организъм да я произвежда в черния дроб от други аминокиселини.