Main.jpeg
Правилно хранене

Яйчената диета топи килограмите най-бързо

Fitnessmania
7 Юни 2022

Режимът се спазва лесно и не изисква нищо специално

Вече всички знаят, че бързото разделяне с излишното тегло не води до нищо добро. Въпреки това, когато става дума само за няколко излишни килограма, много хора се изкушават да изберат по-екстремен режим на хранене.  

През последните години диетолозите разработиха множество иновативни програми, но има един фаворит, едновременно и на жени, и на мъже, и това е яйчената диета. 

Яйчена диета - какво я прави толкова специална?

На първо място това, че изглежда много лесна за следване. Яйцата са достъпни целогодишно, за разлика от някои сезонни плодове или зеленчуци. С други думи - ако през март се сетите, че само след 2-3 месеца вече ще е достатъчно топло за бански, диетата с яйца е най-лесното решение. 

яйчена диета

Друг плюс е краткият период, в който може да се прилага и резултатите, които се забелязват веднага. В забързаното и динамично време днес, хората, които са готови да инвестират месеци в сложни и трудни хранителни режими изобщо не са много.  

Колко време човек може да издържи само на яйца?

Първо, няма да ядете само яйца - няма такова изискване при тази диета. 

Абсолютно всички специалисти, до които ще се допитате ще ви кажат, че трябва да се спазва за кратко, защото в противен случай има рискове за здравето. 

Най-масовите препоръки варират да я спазвате от 3 до 14 дни. 

Яйцата са позволени във всякакви ястия, където играят главна роля, но ако нямате време да готвите и бъркате, можете да си ги хапвате и просто сварени. 

Може ли да се яде месо при яйчена диета?

При яйчената диета е позволено да ядете месо. В повечето дневни режими ще видите, че най-често фигурират предложенията за пилешко.

Истината е, че спокойно можете да разнообразявате и с други леки, крехки и нетлъсти меса, но включени в по-малки порции.

Съответно, месото трябва да е обработено максимално здравословно - най-добре варено или запечено. Овкусяването трябва да е минимално. 

Разрешени ли са зеленчуци и плодове, ако сме на яйчена диета?

Да, разрешени са, но в умерени количества. Можете да се поглезите с един портокал или ябълка. Ако обичате салати, пробвайте с настъргани моркови - самостоятелно или в комбинация с цвекло. И двете са кореноплодни, засищат и подпомагат храносмилането. 

яйчена диета

Можете да похапвате също така спанак, карфиол, броколи, зелен боб, но премерено и в малки порции. 

Какви течности са подходящи?

В никакъв случай не е нужно да се лишавате от любимите сокове - лимонов, от моркови и ябълки, от грейпфрут или портокал.

Разрешени са, но важното е да са в умерени количества - в рамките на 1 до 2 чаши на ден. 

Водата трябва да бъде основният приоритет. Добрата новина е, че няма нужда сутрин да се лишавате от любимото кафе или чай. Те са си супер, но при едно условие - ако са без захар, мед или други подсладители. 

Какво да правите, ако ви е трудно да сте на яйчена диета?

Диетолозите имат решение и за това. Позволени са леки, междинни закуски. Те трябва да съдържат нещо наистина здравословно, което да ви осигури сили.

Най-често се препоръчва сезонен плод - малини, ягоди, къпини, пъпеш или диня. Важното е да помните, че точно това похапване наистина е междинно. То е за да се подкрепите докато дойде време за обяд или за вечеря. Със сигурност няма да си помогнете, ако изядете сами половин пъпеш.

Ще изпитате ли дефицит на важни вещества?

Донякъде, да, защото от менюто ви ще бъдат изключени млечните и тестени храни. Ще си набавяте доста протеини, но няма да имате достъп до калций. Това е и основната причина специалистите да съветват яйчената диета да се прилага за броени дни и без да се стига до крайности.

Как да задържите резултатите?

Повече движение, повече течности, по-малко сол и мазнини в менюто. Намален прием на тесто във всички негови форми и силно редуциран или дори изключен прием на рафинирана захар.

С постоянство. Това е единственият верен отговор. 

2.jpeg

Разнообразно, здравословно и сезонно хранене е ключът към истинското здраве. Яйчената диета е бърз помощник, когато търсите бързи резултати без да правите драстични промени, но не бива често да диктува менюто ви. 

Споделяне

Коментари

Последвай ни

Instagram лого

fitnessmania

ПОЗДРАВЛЕНИЯ!

Благодарим Ви, че сте част от нашето БИО семейство!