Неозаглавен (912 × 513 пиксела) (700 × 350 пиксела) (912 × 513 пиксела) (700 × 350 пиксела) (912 × 513 пиксела) (700 × 350 пиксела) (912 × 513 пиксела).png
Съвети

5 суперхрани, които можеш да консумираш всеки ден

Fitnessmania
15 Октомври 2022г.

Често чувате понятието суперхрани, но не знаете какво означава това?

Не се притеснявайте, това не е някакъв нов вид храна, която науката е открила скоро. Това са храни, които са познати на всеки от нас и често ги консумираме без да знаем, че ги наричат така.

Затова днес ние от Fitnessmania решихме да ви разкажем за тези така популярни суперхрани и да ви дадем няколко причини, поради които хем да си ги похапвате с удоволствие, хем да сте спокойни, че давате най-доброто на своето тяло.

Какво представляват суперхрани?

суперхрани, суперхрани всеки ден, суперхрани с растителен произход, суперхрани на прах, здравословни суперхрани

Суперхраните са изключително здравословни храни, които се налагат в индустрията за здравословно хранене през последните години. Това са храни богати на хранителни вещества, пълни са с витамини и минерали и обикновено са с изключително високо съдържание на антиоксиданти.

Всички тези хранителни вещества са много полезни и подпомагат доброто функциониране на организма ни. Също така укрепват здравето и имат огромен брой други ползи, които ще ви накарат да искате да включите тези хранителни лакомства в диетата си. А най-хубавото от всичко е, че те са с ниско съдържание на калории. Страхотно нали?

Какви са ползите за здравето ни от тези суперхрани?

Суперхраните са пълни с много полезни вещества, но как те се отразяват на здравето ни?

● Те са с високо съдържание на антиоксиданти и това означава, че се борят със свободните радикали и оксидативния стрес в организма ни. Антиоксидантите също така са известни с това, че извеждат токсините от нашето тяло, поддържат органите ни здрави и помагат за предотвратяване на признаците на стареене.

● Суперхраните също така са пълни с хранителни вещества, които помагат на тялото да функционира правилно. Витамините и минералите са необходими за почти всички телесни функции, така че консумирането на храни с голямо разнообразие от тях винаги ще бъде полезно за здравето ни.

● С всички добри вещества, които могат да бъдат намерени в суперхраните, не е шокиращо, че те могат да помогнат на тялото ни да се пребори с болестите, тъй като подсилват имунната ни система. С високото си съдържание на хранителни вещества и витамини, суперхраните помагат за предпазване на организма от заболявания и могат да имат положителен ефект върху кръвното налягане и нивата на холестерола.

● Известно е също така, че суперхраните помагат за изсветляване на кожата, предотвратяват акнето, намаляват подпухналостта, осигуряват равномерност на кожата и дори предотвратяват признаците на стареене.

● Повечето суперхрани са нискокалорични, спомагат за увеличаване на производството на енергия и могат да намалят апетита.

Съществуват множество различни суперхрани, които можете да опитате, но тук сме събрали 5-те, които най-често похапва всеки от нас! Ето ги и тях.

1. Тъмнозелени листни зеленчуци | Суперхрани

суперхрани, суперхрани всеки ден, суперхрани с растителен произход, суперхрани на прах, здравословни суперхрани

Тъмнозелените листни зеленчуци са пълни с хранителни вещества като фолат, цинк, калций, желязо, магнезий, витамин С и фибри. Известно е, че те намаляват риска сърдечно-съдови заболявания и диабет тип 2.

Също така са противовъзпалителни и помагат за намаляване на хроничното възпаление в организма, което може да бъде причина за редица различни заболявания.

Примери за зеленолистни зеленчуци са спанакът, кейлът и зелената салата. Макар че можете да ги консумирате в различни ястия, като салати, супи и тестени изделия, можете да ги намерите и в прахообразна форма в зелените суперхрани на прах.

2. Горски плодове

Всички видове горски плодове са пълни с хранителни вещества и съдържат фибри и антиоксиданти, които са наистина чудесни при проблеми с храносмилането и за повишаване на имунитета.

Боровинките например са известни с това, че помагат при проблеми с храносмилането, а годжи бери са известни с изключително високия си брой антиоксиданти. Освен това плодовете акай, които обикновено се намират в прахообразна форма, са пълни с хранителни вещества.

Плодовете могат да се консумират самостоятелно, да се използват за закуска като мюсли, овесена каша и палачинки и дори да се добавят към смутита.

3. Зелен чай | Суперхрани

суперхрани, суперхрани всеки ден, суперхрани с растителен произход, суперхрани на прах, здравословни суперхрани

Зеленият чай е една от най-добрите напитки в света. Тази леко кофеинова напитка е пълна с антиоксиданти и полифеноли. Смята се, че зеленият чай е полезен и за здравословно отслабване.

Зеленият чай е невероятна суперхрана и се използва и извън тялото, в грижата за кожата, поради високото си съдържание на хранителни вещества.

4. Ядки и семена | Суперхрани

суперхрани, суперхрани всеки ден, суперхрани с растителен произход, суперхрани на прах, здравословни суперхрани

Ядките и семената могат да ви осигурят много фибри, растителни протеини, здравословни мазнини, противовъзпалителни съединения и антиоксиданти. Те са изключително калорични, а съдържащите се в тях мазнини са мононенаситени мастни киселини, които са много полезни за здравето на сърцето.

Списъкът на ядките и семената е дълъг, но най-популярни са бадемите, които могат да се намерят и под формата на масло, шамфъстъкът, който е чудесен за песто, слънчогледовите и тиквените семки, които са добра добавка към смутита и мюсли, и орехите, които са чудесни просто за похапване.

5. Зехтин

суперхрани, суперхрани всеки ден, суперхрани с растителен произход, суперхрани на прах, здравословни суперхрани

Зехтинът екстра върджин е фантастичен за здравето и е основна част от средиземноморската диета.

Той е с високо съдържание на мононенаситени мазнини (както ядките и семената) и съдържа полифеноли и антиоксиданти като витамин Е и К. Смята се, че намалява възпаленията в организма и е полезен за здравето на сърцето.

Споделяне

Коментари

Последвай ни

Instagram лого

fitnessmania

ПОЗДРАВЛЕНИЯ!

Благодарим Ви, че сте част от нашето БИО семейство!