Тази рецепта за здравословна торта за рожден ден е без глутен и с плодови подсладители, което я прави идеална за първия рожден ден на детето или за всеки друг повод, в който искате да поднесете по-здравословна (но все така вкусна!) торта.
Тази здравословна торта е без зърнени култури, така че не съдържа брашно и рафинирана захар. Тази идея е идеално решение за хора, които спазват палео или безглутенова диета, или ако малки дечица, които все още не са захранени със зърнените храни. Здравословната торта е с естествен подсладител под формата на фурми, а текстурата ѝ е изключително пухкава.
- Фурми;
- Бадемово масло;
- Яйца;
- Екстракт от ванилия;
- Бакпулвер;
- Сол.
Това е всичко! Обърнете внимание, че в тази рецепта няма добавено олио. Можете да използвате всякакво друго масло от ядки или семена, което ви харесва (версията с фъстъчено масло също е голям хит), включително слънчогледово масло, което ще направи този десерт без ядки.
1. Подготвяне на сместа.
Добавете яйцата, фурмите и водата в блендер или кухненски робот и пасирайте до гладка смес. (Ако използвате кухненски робот, може да започнете първо с фурмите и 1/4 чаша вода, а след това добавете яйцата, когато фурмите се разбият малко повече, за да намалите разплискването.)
Добавете останалите съставки в блендера или кухненския робот и ги разбъркайте отново, за да получите гладко тесто за кекс.
Можете също така да изсипете смесената смес от фурми в голяма купа и след това да разбъркате бадемовото масло, ванилията, содата и солта. Това е добра идея, ако смятате, че блендерът ви не може да се справи с пасирането на много гъсто тесто.

2. Изпичане на блатове.
Загрейте фурната до 180 градуса и използвайте спрей за готвене или кокосово масло, за да намажете леко две тави с диаметър 20-22 см.
Можете да добавите парче пергаментова хартия на дъното на всяка тавичка, ако искате да гарантирате, че по-късно блатовете ще се извадят лесно. (Маслото ще задържи пергаментовата хартия на мястото ѝ. )
Разпределете тестото равномерно във формите и печете до леко златисто отгоре, около 25-30 минути.

3. Декорация на здравословната торта за първи рожден ден.
Оставете блатовете да се охладят напълно в тавата и докато чакате, направете глазура. (Вижте идеите за глазура по-долу!)
Когато слоевете на тортата изстинат, можете да намажете всеки слой с глазура и да добавите допълнителни украси, които желаете, като например поръски от микс от сушени или пресни плодове.
Сервирайте тортата на стайна температура, за да придобие най-добър вкус и текстура, но когато сте готови да го съхранявате, го дръжте плътно покрит в хладилника.
Тази здравословна торта се съхранява добре в херметически затворен съд в хладилника до 5 дни.

Нуждаете се от идея за здравословна глазура? Опитайте една от тези!
Веган ганаш само 2 съставки. Тази глазура е направена без рафинирана захар и се приготвя бързо в блендер. Необходими са само две съставки - черен шоколад и кокосово мляко, за да се получи най-лесната глазура в света. Направете го преди тортата, за да има време да се охлади в хладилника, докато тортата се пече.
Глазура от кокосова бита сметана. Необходим ви е само миксер, за да я разбъркате до получаване на хомогенна смес. Хубавото на кокосовата сметана е, че е безмлечен продукт и има естествена сладост. Именно ниското съдържание на захар я прави идеалното решение за глазура на здравословна торта за първи рожден ден.
Оранжева глазура от сладки картофи. Ако намерите сладки картофи в местния магазин за хранителни стоки, от тях може да се получи красива глазура, без да се използва оцветител за храна. Добавете малко бадемов екстракт за невероятен вкус!
Глазура с кисело мляко. За десерт с ниско съдържание на захар това е друг вариант, който можете да гарнирате с пресни плодове.
Коментари