Zaglavna (2).jpg
Съвети

Кардио упражнения – твоят билет за мечтано стройно тяло

Fitnessmania
15 Юли 2022

Загубата на тегло за постигането на мечтаното стройно тяло е дълго пътуване и може да отнеме много време за постигането на вашите цели. Един от изпитаните и верни начини за сваляне на килограми и повишаване на здравословния ви коефициент са кардио упражнения. Какви са техните многобройни ползи? Научете в днешната статия на Fitnessmania.

Накратко: какво представляват кардио тренировката?

Кардио упражнения са вид физическа активност, при извършването на която се ускорява работата на сърцето и дишането. Именно поради тази причина на много места можете да ги срещнете и под наименованието аеробни упражненя.

Дейностите, които се считат за кардио, включват:
 • ходене;
 • бягане или джогинг;
 • колоездене;
 • плуване.

Можете също така да вкарате кардиото си у дома, като използвате машини като елиптична, бягаща пътека или велоаргометър. Освен тях упражненията във фитнеса с тежести и телесно тегло, които ускоряват сърдечната честота и дишането, също се отнасят към кардио тренировките.

кардио упражнения, кардио упражнения за корем, кардио упражнения за отслабване, кардио упражнения във фитнеса, кардио упражнения при аритмии

Да преминем на въпроса: Може ли кардиото да помогне за отслабване?

Да, кардиото гори калории и може да ви помогне да да постигнете така мечтаното стройно тяло. Но както фитнес инструкторите споделят, за да постигнете заветната цел, е необходимо да обърнете специално внимание на още няколко важни неща.

На първо място е създаването на калориен дефицит. Това означава, че за да отслабнете, че трябва да изгорите повече калории, отколкото консумирате.

На практика става ясно, че загубата на тегло зависи много от начина и режима на хранене и по колко време тренирате всяка седмица, за да създадете този калориен дефицит.

Фитнес инструкторите и нутриционистите по здравословно хранене споделят, че за да постигнете така мечтаното стройно тяло и трайно отслабване като цяло, е необходимо да включите в хранителния си режим сложни въглехидрати, плодове, зеленчуци, здравословни мазнини. Това и в тандем с редовни кардио упражнения, ще ви доближи до постигането на заветната цел.

Следвайки този начин на живот, ще започнете здравословната загуба на тегло, което включва сваляне на около 1 до 2 килограма на седмица.

Колко бързо ви отнема да изгорите калории от вашите кардио тренировки включва още няколко важни фактора

Възраст: Колкото сте по-млади, толкова повече калории ще изгорите. Пол: Жените горят калории по-бавно от мъжете.

Тегло: Колкото по-високо е теглото ви, толкова повече калории ще изгорите. Състав на тялото: Хората с повече мускулна маса ще изгорят повече калории от тези с по-висок процент мазнини. Интензивност на тренировката: По-интензивната тренировка ще изгори повече калории.

Обща ежедневна активност: Ако водите като цяло заседнал начин на живот, ще изгорите по-малко калории.

Кардио упражнения: какви са ползите от тях?

Освен загуба на тегло, редовните аеробни упражнения могат да имат множество други ползи, като:
 • подобрено сърдечно-съдово здраве;
 • понижаване на кръвното налягане;
 • по-добър сън;
 • по-силна имунна система;
 • по-добро настроение;.

Най-подходящите видове кардио упражнения за отслабване са нискоинтензивните кардио упражнения с ниско въздействие, като гребане, ходене под наклон и колоездене, или HIIT тренировките, изпълнявани в малки дози, като кикбокс, интервални тренировки и тренировки с тежести.

Как да създадете своя собствена кардио рутина, за да постигнете мечтаното стройно тяло?

За да създадете свой собствен тренировъчен план, вероятно ще имате желание кардио упражненията да заемат централно място през повечето дни от седмицата и да оставите силовите тренировки да се появяват като „гост“. Специалистите съветват, когато създавате своята тренировъчна програма, да имате в предвид следното: Кардио: 30 до 60 минути кардио упражнения 3 до 5 дни в седмицата.

Силова тренировка: упражнения за силова тренировка, които включват основните ви мускулни групи 2 до 3 дни всяка седмица.

Разтягане и гъвкавост: Уверете се, че включвате ежедневно упражнения за разтягане и гъвкавост.

Почивка: Запазете 1 до 2 дни всяка седмица за почивка. Ако желаете, почивните дни могат да включват леко разтягане, йога или други опции за нежни движения.

На пръв поглед вашата седмична рутинна тренировка за отслабване може да изглежда така:

 • Понеделник: 30 минути умерена кардио тренировка и тренировка за цялото тяло;
  • Вторник: 30 минути умерена кардио тренировка и тренировка за цялото тяло;
  • Сряда почивка;
  • Четвъртък: 25 минути енергично кардио;
  • Петък: 30 минути умерена кардио тренировка и тренировка за цялото тяло;
  • Събота: 25 минути енергично кардио;
  • Неделя: почивка.
Споделяне
Loading...

Последвай ни

Instagram лого

fitnessmania

ПОЗДРАВЛЕНИЯ!

Благодарим Ви, че сте част от нашето БИО семейство!