Неозаглавен дизайн (2).png
Тренировки

Тренировка във фитнеса или на открито?

Fitnessmania
2 октомври

Научно доказан факт е, че редовните тренировки имат много ползи за човешкото тяло. Ако се замисляте по това твърдение, просто си спомнете начина, по който се чувствате, след като сте тренирали. Защото човешкото тяло е структура, създадена за движение. Поради тази причина нашите мускули и стави се нуждаят от движение във всеки период от живота ни. Хората задоволяват нуждата на телата от движение като ходят на фитнес, или спортуват у дома или навън . Тренировка във фитнеса или на открито - кое всъщност е по-добро? Дали тренировката във фитнеса е по-полезна или тренировката на открито? Разбира се, няма категоричен отговор на въпроса дали да изберем тренировка във фитнеса или на открито. И двете могат да имат своите предимства и недостатъци. В тази статия ще се опитаме да обясним предимствата и недостатъците на спортуването във фитнес залата и предимствата и недостатъците на спортуването навън. Тогава ще оставим отговора и решението дали да изберете тренировка във фитнеса или на открито на вас. Нека да започнем.

Тренировка във фитнеса – предимства

Много хора предпочитат да тренират във фитнеса, за да водят здравословен живот и за да задоволят нуждите от движение на тялото. Така можете лесно да поддържате физическа активност целогодишно, особено през зимните месеци, когато да се тренира навън е истинско предизвикателство. Има ли предимства и недостатъци да спортуваш във фитнеса? И ако да, какви са те?

Опитен треньор

Независимо дали става въпрос за фитнес, пилатес, йога... усилията ви може да не доведат до никакъв резултат, ако не изпълнявате упражненията правилно. Това е най-важното предимство на спортуването във фитнес зала. С ръководството на опитни треньори там можете да сте сигурни, че ще тренирате ефективно и ще се доберете до целите си. Наличието на опитни треньори и инструктори е водещ фактор, когато много хора избират между тренировка във фитнеса или на открито.

Много повече възможности Две неща, които са важни, когато правим конкретно упражнение, са да извлечем максимума от него и да предпазим тялото си от риска от травма или нараняване. Опитните инструктори във фитнеса помагат за намаляване на риска от нараняване. Ще бъдете в безопасност, докато тренирате под наблюдението на тези инструктори. Но преди всичко ще можете да избирате сред множество различни уреди, с които да тренирате различни мускулни групи. Нещо, което не винаги е постижимо с тренировка на открито.

Ефективна програма

Когато тренирате сами, може да не знаете правилния ред на упражнения или кое е най-подходящото за вас. Фитнес залите обаче имат опитни инструктори, които могат да създадат персонализирани програми за вас. Така можете да постигнете целта си за кратко време, като приложите правилната програма за собственото си тяло, нужди и възможности.

Социализация

Едно от предимствата на фитнес залите е възможността за общуване. Срещите и общуването с хора, които имат цели, подобни на вашите, докато спортувате, могат да повишат вашата собствена мотивация. Можете също така да се присъедините към групови класове във фитнеса, за да се забавлявате повече и да се социализирате.

Тренировка във фитнеса – недостатъци

Разбира се, не може да избираме между тренировка във фитнеса или на открито, без да поговорим за недостатъците. Разбира се, че и тренировките в залата имат своите недостатъци. Например, във фитнеса може да се наложи да тренирате в доста претъпкана среда в зависимост от времето, в което посещавате залата, което може да наруши както вашата мотивация, така и вашето внимание. Също е важно да се спомене, че в зависимост от качеството на фитнес залата, която посещавате, използваното спортно оборудване може да не е хигиенично и това да причини здравословни проблеми. Или тъй като фитнес залите са отворени в определени дни и часове от седмицата, това може да доведе до ограничения за вас. Освен това, спортуването във фитнеса не е безплатно и налага и допълнителен финансов ангажимент.

Тренировка на открито – предимства

Относно тренировките на открито, колкото са хората, които избират да тренират във фитнес залата, има и толкова хора, които предпочитат да правят упражнения на открито. И така, какви са предимствата на това?

Свеж въздух и повече мотивация

Когато тренирайте навън, особено сред природата, можете да подишате повече чист въздух, който е много по-добър от мръсния въздух на фитнес залите. Кислородът ще ви накара да се почувствате по-добре и ще ви мотивира още повече.

Витамин Д

Всички знаем, че витамин Д не се произвежда в телата ни и не се приема от храната. Ето защо най-добрият начин да задоволите нуждите на тялото си от витамин Д е да излезете на слънце. Упражненията на открито имат това предимство. Така можете да натрупате витамин Д и да се почувствате по-енергични.

Удобни часове

Кога правите упражнения навън зависи изцяло от вас. Няма ограничение по този въпрос. Можете да тренирате където пожелаете и по всяко време.

Безплатно

Не е необходимо да планирате разходите си, за да тренирате на открито. Защото не е нужно да плащате за това. Всичко, което трябва да направите, е да създадете правилната тренировъчна програма за себе си и да я прилагате в определени дни и часове.

Тренировка на открито – недостатъци

Упражненията на открито имат още предимства, които не сме включили по-горе. Но, разбира се, имат и редица недостатъци. Например, правенето на упражнения на открито изисква определена дисциплина и не всеки може да ги изпълни. Освен това, тъй като не сте под наблюдението на експерт, тялото ви е по-уязвимо на наранявания. Освен това няма специалист, който да ви каже, че може да правите грешни движения, което означава, че може по-бавно да се доберете до желаните резултати и с много повече усилия да влезете във форма. Тъй като няма кой да ви мотивира да правите упражнения, ще трябва да се мотивирате сами.

Както можете да видите, има предимства и недостатъци на тренировките във фитнеса и на открито. Който и вариант да изберете, уверете се, че познавате и се грижите за тялото си и сте физически активни.

Споделяне

Коментари

Последвай ни

Instagram лого

fitnessmania

ПОЗДРАВЛЕНИЯ!

Благодарим Ви, че сте част от нашето БИО семейство!