Неозаглавен (912 × 513 пиксела) (700 × 350 пиксела) (912 × 513 пиксела).png
Правилно хранене

3 идеи за здравословен обяд, които ще ви помогнат да свалите килограми

Fitnessmania
13 октомври
7 мин.

Ако свързвате здравословния обяд само с безвкусните сандвичи и малките салати от кафенето до офиса ви, сигурно сте се отчаяли и си мислите, че никога няма да свалите килограмите, които сте натрупали през зимата.

Така ли е?

Не е необходимо да се тормозите и да се насилвате да ядете безвкусна храна, за да отслабнете или пък да не се храните изобщо. Днес сме решили да ви предложим 3 идеи за здравословен обяд, който можете спокойно да приготвите вкъщи и да хапнете на следващия ден на работа. Така хем ще си спестите мислите свързани с храната, хем ще знаете, че сте си хапнали здравословно.

Гръцка салата с киноа

Калории (за порция): 341

Тази гръцка салата съдържа нахут, краставици, маслини и пресни билки, за да се получи изключително ароматен и пълен с фибри обяд. Протеините в нея се съдържат в нахута, а киноата може да се приготви в тенджера. Освен това е и веган.

Необходими продукти:

● 1 чаша сушена киноа, изплакната

● 1 3/4 чаши вода

● 1 ч.л. чесън на прах

● 1 консерва (400 гр.) нахут, отцедена и изплакната

● 1 чаша домати, нарязани на половинки

● 1 чаша краставица, нарязана на кубчета

● 1/2 червен лук, нарязан на кубчета

● 1 буркан (200 гр.) маслини каламата (около 1 чаша), без костилки и нарязани на филийки

● 1/4 чаша пресен магданоз, нарязан на ситно

● 3 с.л. пресен копър, нарязан

● сол и черен пипер, на вкус

● сок от 1 голям лимон

● капка зехтин екстра върджин (по желание)

● резенчета лимон за сервиране (по желание)

● рукола, за сервиране (по желание)

Начин на приготвяне:

  1. Изплакнете киноата с помощта на фина цедка. В средно голяма тенджера добавете водата, киноата и чесъна на прах и оставете да заври. Покрийте, намалете температурата и оставете да къкри за 15 минути. Отстранете от огъня, махнете капака на тенджерата и оставете да престои 10 - 15 минути.

  2. След като киноата е готова, добавете нахута, доматите, краставицата, лука, маслините и магданоза. Разбъркайте добре. Подправете със сол, черен пипер и сока на 1 голям лимон.

  3. Сервирайте върху легло от рукола. Вкусът е чудесен с малко повече лимонов сок отгоре. Ако желаете, добавете екстра върджин зехтин. Овкусете на вкус със сол + черен пипер.

Крем супа от моркови и домати

Калории: 219

Тази веган супа от домати и моркови е без млечни продукти и е палео. Основата ѝ е от кремообразно кокосово мляко и бадемово масло, както и много пресни билки, лайм и люспи от червен пипер.

Необходими продукти:

● 5 зелени глави лук, само стъблото

● 1/2 до 1 с.л. зехтин

● Два 15 см моркова - обелени и нарязани (допълнително за украса, ако желаете)

● 300 мл зеленчуков бульон

● Една кутия от 800 гр. цели белени домати, изцедена

● Сок от 1/2 лайм

● 1 с.л. кремообразно бадемово масло

● 1 ч.л. кошерна сол

● 1/2 ч.л. черен пипер

● 1/4 чаена лъжичка смлян кимион

● 1/2 ч.л. канела

● 1/4 ч.л. смлян карамфил

● 1/4 ч.л. смлян джинджифил

● 2 с.л. червена къри паста

● 1/2 чаша кокосово мляко (от консерва)

● 1,5 с.л. царевично нишесте, смесено с равни части студена вода или мляко, без млечни продукти.

● 1/4 ч.л. лук на прах

● Морска сол и черен пипер на вкус

Начин на приготвяне:

  1. Поставете лука, олиото и нарязаните моркови в тиган и гответе на средна температура за 5-8 минути или докато лукът покафенее и морковите омекнат.

  2. Добавете към тенджерата със зеленчуковия бульон и добаврюете и целите обелени домати. Разбъркайте и оставете да къкри 5 минути.

  3. След това добавете сока от лайм, бадемовото масло, солта/пипера, подправките, къри пастата и кокосовото мляко. Оставете да заври, след което намалете и оставете да къкри за 10 минути.

  4. Внимателно прехвърлете супата в блендер и я пасирайте, докато стане кремообразна. Можете да използвате и ръчен миксер.

  5. Поставете пюрето обратно в тенджерата. Добавете лука на прах и нишестето и гответе на средно ниска температура, като разбърквате, за още 5 минути.

  6. Може да добавите царевичното нишесте и по-рано, то сгъстява храната бързо и при по-високи температури и не се разпада.

Пиле с лимон

Калории: 310

Това пиле с лимонов/цитрусов вкус може да се приготви само с няколко съставки, повечето от които вече са в хладилника и килера ви. За да приготвите пилешкото месо, са ви необходими съставки като лимонова кора, зехтин и чесън.

Необходими продукти:

● 1 с.л. зехтин

● 2 скилидки чесън, смлени

● сол и пипер

● 4 пилешки гърди

● 1/4 чаша бяло вино

● 1/2 чаша пилешки бульон

● 2 с.л. лимонов сок

● 1/4 ч.л. лимонова кора

● 1 с.л. нарязан магданоз

● допълнителен лимон за украса

● допълнителен магданоз за украса

Начин на приготвяне:

  1. Изсипете олио в голям тиган.

  2. Добавете чесъна и гответе една минута.

  3. Овкусете пилето със сол и черен пипер. Добавете пилешките гърди и гответе по 5-6 минути от всяка страна до пълна готовност.

  4. Налейте виното и оставете да поври една минута.

  5. Добавете пилешкия бульон и оставете да къкри, докато леко се редуцира.

  6. Разбъркайте лимоновия сок, лимоновата кора и магданоза.

  7. Сервирайте веднага с допълнителни резени лимон и магданоз за украса.

Споделяне

Коментари

Последвай ни

Instagram лого

fitnessmania

ПОЗДРАВЛЕНИЯ!

Благодарим Ви, че сте част от нашето БИО семейство!