Алергия към глутен
Съвети

Алергия към глутен – симптоми и съвети

Fitnessmania
17 Януари 2023

Какво представлява непоносимост или алергия към глутен? Забелязвате ли определени симптоми и реакции на тялото след ядене на зърнени храни, хляб или тестени изделия?

Такива могат да бъдат появата на копривна треска или обрив, стомашна болка или поуване, или носът ви се запушва или тече/ Най-вероятно имате алергия към глутен. Не изпадайте в паника, не сте рядък случай. Истината е, че от това състояние страдат и с него живеят ежедневно милиони хора по света.

Алергия към глутен, както и сенна хрема и други алергии, се развива, когато имунната система на тялото стане чувствителна и реагира прекалено силно на нещо в околната среда .


С случая с алергия към глутен, организма реагира силно на храни, съдържащи глутен. Тези храни присъстват в диетата на средностатистическия човек много по-често от очакваното. Истината е, че много от храните и продуктите, които консумираме всекидневно, съдържат глутен.

Като цяло, вие сте изложени на по-голям риск от развитие на алергия към всяка храна, включително към глутен, ако идвате от семейство, в което алергиите или алергичните заболявания, като астма или екзема са често срещани. Ако и двамата ви родители имат алергии е по-вероятно да развиете хранителна алергия, отколкото човек, чийто родители и роднини не страдат от алергия.

Но нека това не ви обърква. Напълно възможно е да развиете алергия към глутен дори и без други случаи на алергия във вашето родословие. По същия начин, само защото вашите родители страдат от алергии, въобще не означава, че вие ще развиете такава. В днешната статия на Fitnessmania ще научим повече за все по-широко разпространената алергия към глутен, какви са симптомите и как можете да държите състоянието под контрол.

Алергия към глутен – какво означава?

Глутенът е вид протеин, който се намира в зърнени култури като пшеница, ръж и ечемик. Глутенът често се среща в храни, които използват тези съставки, но може да се намери и в лекарства, витамини и добавки, които използват малки количества от тези съставки. Непоносимостта, чувствителността или алергия към глутен е разстройство, при което тялото ви реагира зле на приема на глутен.

Автоимунното заболяване е състояние, което възниква, когато имунната система на тялото (система за борба с инфекциите) погрешно атакува и унищожава тъканта на тялото.алергия към глутен, 
алергия към глутен симптоми, 
алергия към глутен признаци, 
алергия към глутен бебе

При целиакия или алергия към глутен, глутенът предизвиква реакция, която разрушава лигавицата на тънките черва. Това намалява площта за усвояване на почти всички хранителни вещества. Непоносимостта към глутен може да причини проблеми с храносмилателната система, но няма да причини трайно увреждане на стомаха, червата или други органи.

Какви са симптомите?

Ако имате непоносимост към глутен, може да изпитате много различни симптоми, когато консумирате храни, съдържащи глутен. Симптомите могат да бъдат различни при всеки човек.алергия към глутен, 
алергия към глутен симптоми, 
алергия към глутен признаци, 
алергия към глутен бебе

Често срещаните симптоми включват:

  • Подуване на корема и болка
  • Диария, запек или повръщане
  • Умора или отпадналост
  • Болка в костите или ставите
  • Главоболие
  • Изтръпване
  • Депресия
  • Сърбеж по кожата (дерматит херпетиформис)

Много от тези симптоми са подобни на симптомите на цьолиакия. Основната разлика между непоносимостта към глутен и симптомите на цьолиакия е, че цьолиакията може да причини трайно увреждане на тънките ви черва и може да причини симптоми като анемия и забавен растеж.

Въпреки че симптомите на непоносимост към глутен обикновено са леки, в някои случаи те могат да бъдат тежки и да бъдат смъртоносни, което налага диагностицирането и подходящото лечение на алергията.


Алергията е най-често срещаната при децата. Около две трети от тях я надрастват в сравнително ранна възраст. Въпреки че много пациенти с този вид алергия могат да ядат други зърнени култури, които не съдържат глутен, това не важи за всички. Говорете с вашия алерголог какво можете безопасно да консумирате и какво трябва да избягвате.

Причини за алергия към глутен

Лекарите не знаят какво причинява непоносимостта към глутен и състоянието все още не е добре разбрано от медицинските специалисти. Няма биомаркери (признаци в тялото ви), които да показват, че човек има непоносимост към глутен. Повече изследвания по тази тема може да покажат, че има конкретни причини.алергия към глутен, 
алергия към глутен симптоми, 
алергия към глутен признаци, 
алергия към глутен бебе

Диагностициране на алергия към глутен

В момента лекарите не разполагат със специализиран вид изследване, което може да диагностицира непоносимостта към глутен. Ако вашият лекар смята, че може да имате непоносимост към глутен, той ще направи така наречената диагноза по метода на изключването. Това означава, че той ще се опита да ви диагностицират с други проблеми и състояния и ако нямате нито един от тях, може да заключи, че при вас наистина се касае за непоносимост към глутен.


Някои състояния, за които вашият лекар може да ви изследва включват:

Цьолиакия - Цьолиакията се диагностицира с кръвни изследвания. Резултатите от теста може да се наложи да бъдат потвърдени с биопсия на тънките черва. Биопсията се извършва по време на процедура, наречена ендоскопия.

Алергия към пшеница - Алергията към пшеница е различна от целиакия и непоносимост към глутен и е подобна на други хранителни алергии като алергии към ядки и миди. Кожен тест - процедура, при която лекарят драска кожата ви с малка игла - може да се използва за диагностициране на тази алергия.

Възможно е да има и други състояния, които причиняват вашите симптоми. Ако вашият лекар реши, че може да имате непоносимост към глутен, той може да работи с вас, за да премахне глутена от диетата ви и да следи дали симптомите ви се подобряват.

Алергия към глутен – лечение и контрол

Лечението на непоносимостта към глутен е много просто – спазвате режим на хранене, който изключва храни с глутен. Ще трябва да останете на безглутенова диета дори след като се почувствате добре. Може също да се наложи да приемате определени витамини и добавки, за да сте сигурни, че тялото ви получава всички необходими хранителни вещества, за да остане здраво и не е в риск от развиване на дефицити, заради ограничаващата диета.алергия към глутен, 
алергия към глутен симптоми, 
алергия към глутен признаци, 
алергия към глутен бебе

Тъй като има глутен в толкова много храни, които консумираме, може да е трудно да се намерят начини да го премахнете напълно от диетата си. Ако имате непоносимост към глутен, можете да работите със сертифициран диетолог, за да създадете режим на хранене, който предлага безглутенови рецепти и работи най-добре за вас.

Споделяне

Коментари

Последвай ни

Instagram лого

fitnessmania

ПОЗДРАВЛЕНИЯ!

Благодарим Ви, че сте част от нашето БИО семейство!