Правилно хранене

Кето диета за твоя тип тяло | Единствена по рода си

Fitnessmania
24 октомври 2023г.

Имате проблеми с поддържането на здравословно тегло? Днес ще развием темата за това какво би следвало да ядете за вашия тип тяло, за да сте здрави и във форма. Научете всичко необходимо за подходящата кето диета за твоя тип тяло в тази статия на “Fitnessmania”.

Общо ръководство за хранене за вашия тип тяло - кето диета

Четирите основни типа тяло

Ако следите кето общността от известно време, вероятно вече знаете, че има четири основни типа тяло - “надбъбречни жлези” (adrenal), “яйчници” (ovary), “черен дроб” (liver) и “щитовидна жлеза” (thyroid) - и че здравословното състояние и отслабването ще зависят от това дали се храните според нуждите на конкретния тип тяло, а не дали разчитате на план за хранене.

И така, как да разберете какво да ядете за вашия тип тяло и дали се храните правилно?

кето диета

Лесен начин да разберете какъв е вашият телесен тип е да направите безплатния тест, в интернет. Можете да го направите точно тук. Има и по-обстойни тестове, които можете да намерите в книги и други ресурси. Резултатите обикновено са доста ясни и ще клонят повече към един тип тяло, отколкото към останалите.

След като разберете кой тип тяло имате, можете да преминете направо към хранителния план - кето диета, като я адаптирате към предпочитанията си. Но ако сте със смесен тип тяло или чувствате, че има сходни резултати при всички типове, тогава най-добре е да започнете с типа надбъбречна жлеза тяло (който ще опишем по-късно в тази статия заедно с останалите хранителни планове).

Защо трябва да започна с плана за надбъбречната жлеза? - кето диета

Около 80% от хората са с надбъбречни заболявания, така че е много вероятно да попадате в тази категория. Уловката е, че който и да е хранителният план, трябва да се чувствате добре. Ако не се чувствате добре или просто не ви допада, можете да преминете направо към друг план.

Ако планът за надбъбречните жлези не ви се струва подходящ или ако нямате усещането, че сваляте толкова килограми, колкото би трябвало, препоръчваме да опитате плана за черния дроб. Типовете на яйчниците и щитовидната жлеза имат много специфични симптоми и обикновено ще разберете дали имате тези телесни типове.

А сега нека разгледаме какво представляват тези различни хранителни режими!

1. Надбъбречен тип тяло

кето диета

Ето какво да ядете при адреналиновия тип тяло или трите основни неща, върху които трябва да се съсредоточите:

 • Високо съдържание на протеини
 • Високо съдържание на мазнини
 • Зеленчуци без кръстоцветни

Високо съдържание на протеини - кето диета

Когато казваме високо съдържание на протеини, нямам предвид типичните стандарти, препоръчвани от хранителната пирамида. Те предлагат около 125 грама протеин на ден, което е твърде много! Вместо това препоръчваме между 85 и 170 грама животински протеин от общия брой калории на хранене за надбъбречните типове и обикновено това работи много добре.

Защо надбъбречният тип тяло се нуждае от повече протеини? Проблемът при надбъбречните типове е, че телата им разграждат повече протеини в мускулите, колагена и кожата, отколкото при другите типове тела. Така че трябва да замените този протеин, иначе ще се чувствате слаби.

Приемането на всички тези протеини не може да гарантира само по себе си, че ще възстановите косата, кожата и ноктите си. Смисълът на този хранителен план е да отстрани хормоналния дисбаланс, който кара тялото ви да се самоизяжда, така че организмът ви да започне да метаболизира тези хормони и протеините, които приемате.

Хората се справят малко по-добре с плана за черния дроб, защото прочистват черния си дроб и възстановяват правилното равновесие на хормоните в организма си и тогава изведнъж кожата, косата и ноктите им отново стават здрави! Но ако сте от надбъбречния тип, трябва да приемате по 85-170 грама животински протеини на хранене, за предпочитане органични или свободно отглеждани яйца, риба и пилешко месо и други подобни.

Ако сте вегетарианец, можете да използвате спирулина или да се опитате да намерите някакви други източници на протеини, например протеини на прах. Просто се уверете, че получавате тези 85-170 грама на хранене, за предпочитане в началото на деня.

Определение за спирулина: Организъм, който вирее в солени и сладки води и има много хранителни вещества като протеини, витамини от група В и желязо, от които се нуждае.

Високо съдържание на мазнини

Много хора имат погрешното схващане, че високото съдържание на мазнини означава дълбоко изпържени сладкиши или нещо подобно. Когато казвам високо съдържание на мазнини, имам предвид ядки, авокадо, сирене, обикновено кисело мляко и т.н. Това са здравословни мазнини!

Защо надбъбречният тип трябва да яде повече мазни храни?

На първо място, хормоните на стреса на надбъбречните жлези се произвеждат от холестерол, който можете да намерите само в животинските мазнини. Когато нивата на стрес на човек са високи, той развива висок холестерол, за да изгради повече хормони.

кето диета

Това означава, че когато се опитат да намалят холестерола си с диета или лекарства, организмът не е в състояние да създаде достатъчно надбъбречни хормони, за да се справи със стреса. Добавянето на повече животински мазнини в диетата ви се справя с този проблем, така че тялото ви ще може да произвежда надбъбречни хормони, без да развива висок холестерол. В някои случаи преживяването на нормално количество стрес може да ви направи по-силни.

Също така надбъбречните типове обикновено имат проблеми с кръвната захар. Ето защо, ако нямате достатъчно мазнини в кетогенната си диета (ако следвате този план за хранене), сте склонни да се сривате и да изгаряте и да се чувствате неудовлетворени. Затова е много важно за адреналиновите типове да имат достатъчно мазнини в диетата си.

Зеленчуци без кръстоцветни - кето диета

Не препоръчваме кръстоцветните зеленчуци - зеле, броколи и брюкселско зеле - защото адреналиновите типове обикновено изпитват подуване на корема. Шейковете с кейл са изключение и ще бъдат подходящи. Но ако изпитвате подуване на корема, газове или болки в стомаха, тогава трябва да спрете да ядете кръстоцветни зеленчуци.

Вместо това трябва да консумирате други питателни зеленчуци като маруля, спанак, домати, моркови и целина. В края на тази статия има пълен списък, който ще ви помогне. Трябва да приемате поне 7-10 порции зеленчуци на ден, защото повечето от витамините, от които се нуждаете, се съдържат в тези зеленчуци.

2. Кето диета за тип тяло на яйчника

Добре, ако сте от типа яйчници, ето какво да ядете:

 • Високо съдържание на протеини
 • Високо съдържание на мазнини
 • Кръстоцветни зеленчуци

Високо съдържание на протеини и мазнини - кето диета

Подобно на надбъбречния тип, яйчниковият тип тяло трябва да консумира големи количества протеини - отново 85-170 грама на хранене. За разлика от надбъбречния тип, яйчниковият тип трябва да консумира повече млечни продукти и те трябва да са биологични. Ако категорично не можете да си позволите да си купите органични, просто погледнете етикета и се уверете, че на него не пише rBST. Това означава, че няма хормони и е много важно, когато пазарувате млечни продукти.

Какво е rBST? Съкратено от рекомбинантен говежди соматотропин, това е изкуствен хормон на растежа, който се инжектира на кравите за увеличаване на производството на мляко.

Причината, поради която казваме повече млечни продукти, е, че в млечните продукти има определени вещества, които подпомагат яйчниковите типове - всъщност яйчниковите типове жадуват за млечни продукти. Но вместо сладолед, крема сирене. Като консумирате повече млечни продукти, ще си набавяте високо съдържание на протеини и мазнини, от които се нуждае яйчниковият тип.

кето диета

Кръстоцветни зеленчуци

За разлика от надбъбречния тип, яйчниковият тип всъщност се нуждае от кръстоцветни зеленчуци в диетата си. Защо? Защото кръстоцветните зеленчуци са антиестрогенни. Яйчниковият тип произвежда твърде много естроген и затова яденето на кръстоцветни зеленчуци помага за изчистването на естрогена и балансирането на хормоните.

Шейкът от зеле е чудесен за яйчниковия тип, както и за други кръстоцветни зеленчуци като броколи, брюкселско зеле, зеле и аспержи. Тези зеленчуци се борят и смъроносни болести, така че това е допълнителен бонус за вас! Можете да ги приготвите и за вечеря, за да се насладите на здравословно и питателно вечерно хранене.

Без соя - кето диета

Не препоръчваме да консумирате соя по принцип, но ако сте тип яйчник, трябва да избягвате соята напълно. Соевите продукти повишават нивата на естроген, които и без това са твърде високи при яйчниковите типове. Яденето на соя всъщност ще обърне това, което се опитваме да направим, а именно да изчистим целия излишен естроген, който причинява наддаване на тегло в долната част на тялото.

Знаете, че е смешно, защото соевият протеин се среща във всички видове здравословни или енергийни барове, протеинови шейкове и предварително опаковани диетични храни. Така че ако сте били на някоя диета, която изисква да ядете тези неща, и се чудите защо не отслабвате, ето защо! Освен това тези компании обикновено използват много нискокачествена соя, а прекаляването с нея може да доведе до появата на тумори.

кето диета

3. Чернодробен тип тяло - кето диета

Черният дроб е доста различен от последните два типа, които разгледахме.

За този тип ето какво да ядете:

 • Ниско съдържание на протеини
 • Ниско съдържание на мазнини
 • Кръстоцветни зеленчуци

Ниско съдържание на протеини

При чернодробните типове проблемът е, че колкото по-зле е състоянието на черния дроб, толкова по-трудно тялото ви усвоява протеините. Черният дроб е отговорен за метаболизирането на протеините, така че ако сте чернодробен тип и ядете твърде много, ще имате проблеми с храносмилането. Препоръчваме да консумирате не повече от 85 грама протеин на хранене, ако сте чернодробен тип тяло, и да избягвате животински протеини, доколкото е възможно.

Ниско съдържание на мазнини - кето диета

Чернодробните типове не се справят много добре с мазнините, така че е най-добре да ги ограничите, доколкото е възможно. Всъщност начинът да унищожите черния си дроб е като консумирате твърде много варено месо и готвени или пържени мазнини. Един от начините, по които можете да разберете дали имате нездрав черен дроб, е ако имате ниска поносимост към червено месо или мазнини.

Забавното при чернодробния тип обаче е, че те всъщност жадуват за мазнини. Така че, ако сте чернодробен тип, можете да си хапнете малко, но ще трябва да добавите и жлъчни соли (натрий) към диетата си.

Кръстоцветни зеленчуци - кето диета

Ако сте чернодробен тип, за вас е много важно да консумирате много кръстоцветни зеленчуци. Защо? Защото в кръстоцветните зеленчуци има много фитонутриенти.

Какво представляват фитонутриентите? "Фито" идва от гръцка дума, която означава "растение". Така че фитонутриентите са растителни хранителни вещества и имат уникални свойства, които се борят с много видове заболявания. Някои добри примери за това са ракът на гърдата, ракът на простатата и дегенерацията на макулата.

Както и да е, причината, поради която искам да консумирате тези кръстоцветни зеленчуци, е, че увреденият черен дроб се нуждае от тези фитонутриенти, за да се излекува. Черният дроб е невероятен, защото е един от малкото органи, които могат да се възстановят напълно, но за това са необходими около три години здравословно хранене!

Ето защо препоръчваме да се консумират много фитонутриенти - плътни кръстоцветни зеленчуци - 7-10 порции дневно.

Особено препоръчваме зелето, защото то съдържа над 600 каротеноида - вид фитонутриент, който придава на зеленчуците ярките им цветове, а също така има много свойства, които помагат за укрепване на имунната система и поддържане на здравето. За разлика от тях марулята айсберг няма никакви фитонутриенти! Ако сте от чернодробните, горещо ви препоръчваме да я замените с кейл и да видите какви други нехрастови зеленчуци можете да замените с кръстоцветни.

кето диета

Проблеми с дясната част на тялото

Нека да добавим, че ако изпитвате главоболие, болки в дясното рамо или подуване на корема, това означава, че консумирате твърде много мазнини. Черният ви дроб се намира в дясната част на тялото, така че ако той има проблеми, вие ще сте склонни да имате проблеми с дясната част на тялото си.

Ефект на продуктите с високо съдържание на мазнини - кето диета

Чернодробните типове също така не се справят много добре с ядките или фъстъченото масло (които са с високо съдържание на мазнини) и консумирането на твърде много от тях може да доведе до подуване на корема. Почти всички проблеми с главоболието идват от проблеми с черния дроб или жлъчния мехур. Интересно е също да се отбележи, че ако имате проблеми с черния дроб, ще ви е по-трудно да усвоявате мастноразтворимите витамини, като витамин А или витамин Е.

Например, ако ядете много зеле (което е с високо съдържание на витамин А), но все още имате суха кожа, това е само защото организмът ви има проблеми с усвояването на мастноразтворимите хранителни вещества, които иначе биха се справили със сухата ви кожа. Решението на всичко това е да намалите мазнините, които влошават състоянието ви, и да консумирате жлъчни соли, за да улесните усвояването на мазнините и мастноразтворимите витамини и минерали от организма.

4. Тип на щитовидната жлеза - кето диета

Ако сте от типа на щитовидната жлеза, се сблъсквате с натрупване на килограми навсякъде и много бавен метаболизъм. Ето какво да ядете, за да се справите с тези неща:

 • Ниско съдържание на протеини
 • Ниско съдържание на мазнини
 • Зеленчуци без кръстоцветни

Ниско съдържание на протеини

Тиреоидните типове наистина не се справят много добре с протеините. Както и при чернодробния тип, препоръчваме не повече от 85 грама протеини на хранене. Установено е, че особено соевият протеин потиска функцията на щитовидната жлеза, така че определено стойте настрана и от соята.

Ниско съдържание на мазнини - кето диета

Подобно на чернодробните типове, типовете с щитовидна жлеза също имат проблеми с диети с високо съдържание на мазнини. Ако имате слаба щитовидна жлеза, организмът ви няма да е в състояние да усвоява правилно мазнините. Стойте настрана от пържени храни или храни с високо съдържание на мазнини.

Зеленчуци без кръстоцветни

Ако имате телесен тип щитовидна жлеза, препоръчваме ви да избягвате кръстоцветните зеленчуци и да ядете същите видове зеленчуци като надбъбречния тип. Това е така, защото кръстоцветните зеленчуци са склонни да изчерпват йода, а щитовидната жлеза се нуждае от йод, за да функционира.

кето диета

Вероятно това не би било толкова голям проблем, ако имате здрава щитовидна жлеза, но ако се борите с проблеми с нея, най-добре е да не я стресирате, като се уверите, че тя има достатъчно йод, за да работи правилно.

Разбира се, ако категорично не можете да се откажете от аспержите, има начин да го заобиколите - просто добавете повече йод към диетата си! Приемането на морски водорасли е чудесен начин да направите това.

Метаболитни типове тяло срещу адреналинови типове тяло

Метаболитните телесни типове, известни също като соматотипове, категоризират хората въз основа на техните отличителни метаболитни черти и физически характеристики. Трите основни метаболитни телесни типа са ектоморфи, мезоморфи и ендоморфи.

Ектоморфите притежават бърз метаболизъм и стройно телосложение, поради което за тях е трудно да натрупват мускули или телесни мазнини.

Мезоморфите естествено имат атлетично телосложение и умерен метаболизъм, което прави развитието на мускулите и регулирането на теглото относително по-лесни.

Ендоморфите имат по-бавен метаболизъм и склонност към натрупване на излишни телесни мазнини, което затруднява постигането и поддържането на стройно тяло.

За разлика от тях адреналните типове тяло се фокусират върху влиянието на функцията на надбъбречните жлези и реакцията на стрес върху състава на тялото. Тези телесни типове, като "яйчников телесен тип" и "щитовиден тип", се определят от влиянието на хормоните на стреса, като кортизол, върху разпределението на теглото, особено в коремната област.

Надбъбречните телесни типове се съсредоточават предимно върху въздействието на стреса и хормоналния дисбаланс върху увеличаването на теглото.

От друга страна, метаболитните телесни типове предоставят по-широка перспектива, като отчитат фактори като генетика, метаболизъм и присъщи тенденции към състава на тялото.

В обобщение, метаболитните телесни типове класифицират индивидите въз основа на техните уникални метаболитни особености и физически характеристики, включително ектоморфи, мезоморфи и ендоморфи, като се фокусират върху метаболизма и тенденциите в състава на тялото.

За разлика от тях надбъбречните телесни типове се концентрират върху влиянието на стреса и хормоналния дисбаланс върху формата на тялото, особено във връзка с надбъбречните жлези.

Въпреки че и двете концепции разглеждат индивидуалните вариации в телесния състав, те се различават по отношение на основните фактори и основните области на акцентиране.

Нито един от тези планове за кето диета или тип хранене не е твърдо установен

Едно от основните неща, които искам да подчертая, е, че всеки от тези планове за хранене е по-скоро правило, отколкото строга насока. Вместо да спазвате тези хранителни режими докрай, вслушайте се в тялото си и вижте как реагира, а след това направете съответните корекции.

Например, да кажем, че сте на една от тези диети и започнете да се чувствате подути. Това може да се случи, защото имате проблем с жлъчния мехур или пък консумирате ядки и фъстъчено масло и те не ви се отразяват добре. Ако това се случи и имате оригване или подуване на корема, тогава трябва да започнете да добавяте жлъчни соли към диетата си.

кето диета

Ефекта на кръстоцветните зеленчуци

От друга страна, подуването на корема или оригването могат да бъдат причинени и от консумацията на твърде много кръстоцветни зеленчуци.

Защо? Защото много хора с проблеми с надбъбречната жлеза или храносмилането не могат да усвоят тежките фибри от броколите и другите кръстоцветни зеленчуци и изпитват болки в стомаха и подуване на корема. Обикновено това се дължи на ензимен дефицит.

Но ако изпитвате тези симптоми, тогава трябва да ги изключите от диетата си. Можете да изградите толерантност към тях, когато системата ви започне да се лекува, но засега е най-добре да ги избягвате напълно.

Увеличаване на протеините

Сега, ако изпитвате умора по някоя от тези програми, трябва да увеличите приема на протеини, за да увеличите енергията си. Тялото на всеки човек има различни нужди, така че дори да сте на чернодробен план, трябва да увеличите приема на протеини, докато спрете да изпитвате умора.

кето диета

Жадуване за въглехидрати или сладко - кето диета

Важното е да правите това, което е подходящо за тялото ви. Ако се случи така, че изпитвате глад за сладко, трябва да увеличите приема на плодове и зеленчуци. Желанието за захар се появява, когато тялото ви не получава достатъчно хранителни вещества.

Ще започнете да жадувате за въглехидрати и ако имате недостиг на калий, така че би трябвало да се справите с това, като добавите повече богати на калий зеленчуци към диетата си.

И така, уверете се, че консумирате 7-10 порции зеленчукови съставки на ден и не забравяйте да пиете и много вода. Стига да консумирате достатъчно зеленолистни зеленчуци, гладът ви би трябвало да изчезне в рамките на няколко дни.

Отново, ако не сте сигурни към кой тип тяло спадате, можете да направите безплатния тест за тип тяло тук. Ако все още не можете да се ориентирате, просто започнете с адреналиновия тип и продължете оттам. Само не забравяйте да слушате тялото си и да следвате тези общи насоки, за да знаете как да се адаптирате според симптомите си.

Сега, след като научихте какво да ядете за определен тип тяло, е време да откриете какъв тип тяло имате вие. Оттам нататък можете да следвате нашите насоки и да започнете своя хранителен план и своята тренировъчна програма, за да постигнете целите на тялото си.

Споделяне
Loading...

Последвай ни

Instagram лого

fitnessmania

ПОЗДРАВЛЕНИЯ!

Благодарим Ви, че сте част от нашето БИО семейство!