Main (6).jpg
Интересно

Кой е най-силният мускул в човешкото тяло?

Fitnessmania
07 Юли 2022

От въпроса: „Кой е най-силният мускул в човешкото тяло?“ обикновено се интересуват два типа хора – тези, които проявяват научен интерес към това как е устроено тялото и тези, които тренират мускулите си, за да бъдат по-силни и устойчиви. Независимо към коя от тези две групи спадате вие, целта на тази статия е да се опита да отговори на този нелесен въпрос. Та, кой е най-силният мускул в човешкото тяло? И само един ли е той, или говорим за няколко мускули?

По какъв начин се измерва силата на мускулите? Дали най-силният мускул е сърцето, защото то умее да обича и да мрази, или пък езикът, защото той е способен с една дума да накара някого да се почувства добре, или да развали деня му?

Не, разбира се, в тази статия няма да се занимаваме с метафори и поезия, нейната цел е научна и конкретна. Но е истина, че сърцето и езикът се борят за титлата на най-силният мускул в човешкото тяло, но не и по посочените по-горе причини. Нека без повече бавене разгледаме кои са тези мускули, които определяме за силни и устойчиви.

1.png

Най-силният мускул в човешкото тяло – защо ни е нужно да знаем?

Нека първо се запитаме от каква гледна точка се интересуваме от мускулите и тяхната сила. Тук приемаме, че искаме да научим отговора на този въпрос, защото сме човек, който тренира, т.е. искаме да знаем на кои мускули и мускулни групи да наблегнем по време на тренировка.

Съвсем логично е да мислим, че най-силният мускул в човешкото тяло ще е също този, който ще гори най-много калории. Ето защо ние искаме да се фокусираме върху него, да работим най-много и продължително с него, за да можем да изгорим максимално много калории за определен период от време.

Ако се занимаваме усилено с мускула, който гори най-много калории, той ще става по-голям и по-силен и така ще гори още повече калории. Колкото повече калории горим, толкова повече мазнини ще се стопяват и килограмите ще падат по-бързо.

Ако приемем тази гледна точка, в такъв случай е по-коректно да говорим за най-големият мускул в човешкото тяло, не за най-силния.

Общата големина на един мускул играе много по-важна роля за горенето на калории пред силата му. Ако този мускул е едновременно голям и силен – още по-добре. В този смисъл, двата мускула, които са едновременно големи и силни са глутеус максимус (седалищен мускул) и квадрицепс феморис (мускул в предната част на бедрото). 

2 (6).jpg

Най-силният мускул в човешкото тяло в контекста на тренировъчен режим

Вече знаем, че глутеус максимус и квадрицепс феморис са два мускула, които са едновременно големи и силни – идеалната комбинация, когато говорим за тренировки и горене на калории. Съвсем логично е да се насочим към усилени тренировки на тези два мускула и няма да сгрешим. Всеки един от тези два мускула, заедно с мускулите около него съставляват две основни мускулни групи.

Тези мускулни групи са не само основни, те са големи и доста силни. Ето защо голяма част от класическите фитнес упражнения са устроени така, че да ангажират тези две мускулни групи.

Ще забележите и че голяма част от фитнес уредите са измислени така, че да накарат и двете мускулни групи да работят активно по време на тренировка. За да постигнем максимално добри резултати, препоръчително е да ангажираме тези две мускулни групи с упражнения, които са динамични и високоинтензивни, мултиставни.

Такива упражнения са клековете, лег преса, изкачване на стъпала, вървене с приклякане. Тези упражнения са не само ефективни за работа с глутеус и квадрицепс мускулните групи, но те ангажират и мускули в долната част на корема и гърба, като по този начин помагат за горенето на още повече калории.

<h2 id=

Най-силният мускул в човешкото тяло – солеус

Още един силен мускул, който можем да ангажираме по време на тренировка е солеусът. Това е мускул, който се намира в прасеца и неговата задача е да „дърпа“ с най-голяма абсолютна сила, затова и често е определян за един от най-силните. Този мускул е отговорен за това да можем да стоим изправени, успоредно с това участва и в движения като ходене, тичане, че дори и танцуване.

3 (6).jpg

<h2 id=

Най-силният мускул в човешкото тяло – миометриум

Изключително изненадващо, но е факт, миометриумът, или мускулният слой на матката е един от претендентите за титлата най-силеният мускул в човешкото тяло. Замисляйки се каква е отговорността на матката по време на временност, всъщност не е чак такава изненада.

Докато теглото на цялата матка в края на бременността е едва килограм, тя все пак произвежда контракции по време на раждане и тези контракции са със сила до 45 килограма! Да, факт е, че този мускул влиза в действие и показва истинската си сила сравнително по-рядко от останалите, но неговите постижения в никакъв случай не могат да бъдат пренебрегнати.

4 (3).jpg

Най-силният мускул в човешкото тяло – масетер

Още един мускул, който смело можем да наречем най-силният мускул в човешкото тяло е дъвкателният мускул. Имайки предвид относително малкото тегло на този мускул и малката площ, на която работи, масетерът проявява наистина впечатляваща сила. За да илюстрираме уменията на този мускул ще споменем само, че световният рекорд за захапка се равнява на сила от 443 килограма, докато световният рекорд за мъртва тяга е 461 килограма.

В заключение ще напомним, че когато разглеждаме силата на мускулите, за да можем да съставим подходящ и ефективен тренировъчен режим е важно да мислим и за големината на всеки мускул. Колкото по-често и продължително успяваме да работим с големи и силни групи мускули, толкова повече калории ще горим.

Споделяне
Loading...

Последвай ни

Instagram лого

fitnessmania

ПОЗДРАВЛЕНИЯ!

Благодарим Ви, че сте част от нашето БИО семейство!