Медитация за начинаещи
Интересно

Медитация за начинаещи – полезни съвети

Fitnessmania
13 Януари 2023

Интересувате ли се от медитация за начинаещи и намирате ли за предизвикателство да поддържате редовна практика? Нека отделим малко време, за да отбележим, че е напълно нормално за тези, практикуващи медитация за начинаещи, да изпитват известен дискомфорт или разочарование, когато започват.

В края на краищата, това е напълно ново умение, което ви предстои да усвоите. Никой не се е родил научен и не е случайно, че говорим именно за медитация за начинаещи – т.е. за хора без опит. Умът често ще се съпротивлява да бъде опитомен, като измисля всякакви извинения - безпокойство, скука и съмнение.

Седенето в тишина и насаме с мислите си изисква ангажираност, дисциплина и постоянство, ако искате да изпитате ползите от медитацията. И да, няма бързо решение или бърз начин да усвоите медитация за начинаещи!

Следните съвети за медитация за начинаещи ще ви помогнат да преодолеете често срещаните препятствия, с които се сблъскват много новаци, така че да можете да поставите здрава основа за вашата практика и, което е по-важно, да се придържате към нея.

Медитация за начинаещи – започнете рано сутрин

Един от най-ефективните съвети за медитация за начинаещи е ранното започване. Опитайте се първото нещо сутрин, което правите, да е медитацията.

По този начин можете да сте сигурни, че наистина ще бъде свършено и няма да бъде изхвърлено от списъка със задачи, когато денят става все по-забързан и зает. Плюс това, сутрешната медитация може да бъде хубав начин да започнете деня – вие сте освежени, будни и сте на път да покорите един динамичен нов ден.

Медитация за начинаещи – в същото време на същото място

Ако не можете да медитирате сутрин, опитайте се да поемете ангажимент да медитирате по едно и също време и на едно и също място всеки ден. Превръщането на вашата практика в редовна част от нормалното ви ежедневие е от ключово значение за развитието на траен навик.

Ето защо е важно да превърнете медитацията във ваша рутина, а най-лесният начин да превърнете нещо в навик е като подходите с постоянство дори и към детайлите.

Медитация за начинаещи – бъдете креативни

Да, препоръчително е вашата редовна практика по медитация да се случва на едно и също място всеки ден за постоянство. Но понякога това просто не е възможно. Много често се случва така, че дните ни са забързани и динамични, което означава, че не всеки ден ще правим едно и също и ще се намираме на едно и също място.

Страхотното при медитацията е, че може да се практикува навсякъде - у дома, на работа, в парка, дори на разходка на оживена улица. Няма значение къде се случва, стига да можете да намерите тишина и да не ви безпокоят. Можете да медитирате наистина навсякъде и това е огромното преимущество на тази практика.

Медитация за начинаещи – не следвайте стереотипи

Забравете стереотипните образи на хора, седнали с кръстосани крака, за да медитират. За повечето хора тази поза може да бъде неудобна и разсейваща.

Най-важното е да намерите позицията за медитация, която е най-удобна за вас (и ако случайно седите с кръстосани крака и така ви е най-удобно, разбира се, това е напълно подходяща поза). Просто потърсете позата, в която вие се чувствате най-добре и можете да се отпуснете. Отново – не е необходимо това да е поза, която ви показват видео уроци или сте видели на снимка в списание.

Медитация за начинаещи – най-добрата поза

Има четири пози за медитация, които смятаме, че работят най-оптимално за начинаещи, а и за напреднали. Не е нужно да се насилвате да седите твърде изправени и с опънато тяло. Ако сте с твърде опънато тяло и нащрек, умът ви ще бъде твърде напрегнат да се фокусира върху позицията на тялото и няма да може да се фокусира върху процеса на медитация.

Идеалната позиция за медитация за повечето хора е някъде по средата - седнали на стол или на диван, ръцете и краката не са кръстосани, стъпала плоски и отпуснати на пода, възглавница или навита кърпа под гърба, така че гърбът да е естествен изправен.

Въпреки че много хора намират тази поза за най-удобната за медитация, ако тя не е комфортна за вас, имате свободата да опитате друга.

Най-важното тук е да откриете комфорта, в който тялото ви няма да е напрегнато, умът ще може да се отпусне и да се концентрира върху медитационните практики.

Медитация за начинаещи – по време на медитация

Нека предположим, че сте открили своята идеална поза и място за медитация, разгледайте сега тези съвети, които ще ви помогнат да изпълнявате практиките максимално ефективно:

Дишайте естествено

Медитацията включва фокусиране върху дишането и използването му като котва за ума, но се опитайте да не мислите за дишането или да го променяте по какъвто и да е начин. Просто оставете нещата да се развият естествено, следейки усещането за издигане и спадане, което създава в тялото.

Опознайте дискомфорта

Хората, които са нови за медитацията и дори хората, които практикуват от години, често изпитват негативни емоции като тревожност, безпокойство и раздразнение, докато практикуват. Вместо да се опитвате да устоите на тези емоции, отделете им цялото си внимание и им позволете да идват и да си отиват.

С течение на времето умът се научава да разпознава тези емоции, но свиква да не се улавя в негативни модели на мислене. Това е умение, което може да бъде изключително полезно не само по време на медитация, но и в ежедневието.

Вземете вниманието със себе си

Преди да приключите с медитацията и да продължите деня си, оформете си ясна представа какво ще правите по-нататък - може би ще вземете душ, ще направите закуска или ще карате децата на училище. Каквато и да е дейността, опитайте се да пренесете вниманието, което сте култивирали по време на вашата медитация, със себе си в следващата задача и през останалата част от деня.

Споделяне
Loading...

Последвай ни

Instagram лого

fitnessmania

ПОЗДРАВЛЕНИЯ!

Благодарим Ви, че сте част от нашето БИО семейство!