Интересно

Мускулна треска лечение – нашите ценни съвети

Fitnessmania
6 декември 2022г.

Упражненията и тренировките са важна част от здравословния, активен начин на живот, но често след тях ние се налага да търсим правилното лечение на мускулна треска. Тренировъчната рутина доказано подобрява функциите на сърцето и белите дробове и изгражда здрави кости и мускули. Но както добре знаем, упражненията също могат да причинят болки в мускулите, или мускулна треска, както са по-познати.
Мускулната треска е често срещано състояние, особено ако тепърва сте започнали да спортувате, опитвате ново упражнение или увеличавате интензитета и повторенията на тези, които правите. Може да използвате нови мускули или мускулни групи, да пренапрегнете мускулите си или да получите малки разкъсвания на мускулните влакна. Това са признаци, че вашите мускули се опитват да отговорят на това ново упражнение, растат и стават по-силни.
Въпреки че болящите мускули обикновено са израз на прогрес, няма спор, че състоянието е неприятно, затова и повечето хора са в търсене на възможности за облекчаване и лечение на мускулна треска. Едно лечение на мускулна треска не е задължително да бъде обвързано с прием на балкоуспокояващи или други медикаменти. Добрата новина е, че едно лечение на мускулна треска може да бъде ефективно и с помощта на изцяло натурални техники. Нека научим повече за различните опции за облекчаване на болките в мускулите по-надолу.

Лечение на мускулна треска
Мускулите ви могат да заболят веднага. Това състояние е известно като остра болезненост. Може да почувствате болка или стягане около 12 часа след тренировка. В някои случаи дискомфортът може да достигне пик 48 до 72 часа след това. Това се нарича мускулна болка със забавено начало. През това време вашите мускули се възстановяват и укрепват. Мускулната болка и дискомфорт могат да отшумят бързо или да продължат да се усещат до няколко дни след тренировка. За да ускорите процеса по възстановяване на мускулите и да избегнете дискомфорта, може да се възползвате от някои методи за лечение на мускулна треска.
За да облекчите мускулната болка, опитайте:

 • Внимателно разтягане
 • Масаж на мускулите
 • Почивка
 • Лед за поставяне върху болезнените зони
 • Загрейте, за да увеличите притока на кръв към мускулите. Дори топла вана или душ могат да помогнат
 • Лекарства за болка без рецепта, например нестероидни противовъзпалителни лекарства като ибупрофен
 • Болкоуспкояващи кремове и гелове, които съдържат ментол или капсаицин

Лечение на мускулна треска – как да я избегнем?

За съжаление, няма магически трик, с помощта на който да избегнете болки в мускулите. Мускулната треска е част от това да ставате по-силни и по-здрави. Има някои неща, които можете да направите, за да намалите болката, така че да не се налага след това да прибягвате до медикаментозно лечение на мускулна треска.
Загрявка преди упражнения - Проучванията показват, че загряването на мускулите ви преди тренировка може да е по-добро от разтягането им след тренировка. Загрявката събужда вашите мускули, като увеличава притока на кръв към тях. За загряване правете леки версии на определени упражнения. Те включват бавен джогинг или колоездене, скачане на въже или вдигане на леки тежести.
Пийте достатъчно вода - Водата помага да контролирате телесната си температура, разхлабва ставите и транспортира хранителни вещества за създаване на повече енергия. Без вода на тялото ви ще е трудно да работи на най-високо ниво. Може да изпитате мускулни крампи, умора, замайване или по-сериозни симптоми, ако не пиете достатъчно вода.
Почивка - Изчакайте около 48 часа, преди да тренирате същите мускулни групи по същия начин (със същата интензивност или толкова дълго). Ограниченото или по-леко упражнение на същите мускули всъщност може да помогне. Например, ако имате болки след бягане, лека разходка или каране на колело през следващите няколко дни може да помогне. Избягвайте пълен покой и обездвижване.
Използвайте правилна техника - Правенето на упражнения по правилния начин ви помага да се предпазите от мускулно разтягане или травми. Ако посещавате фитнес зала, помолете треньор или инструктор за помощ. Те могат да ви покажат правилния начин за вдигане на тежести и използване на машините и оборудването. Разтягане след тренировка - Важно е да се разтягате след тренировка. Мускулите ви са отпуснати и по-гъвкави, когато са още топли след тренировката. Разтягането също така подпомага циркулацията на кръвта от мускулите и обратно към сърцето, за да помогне за възстановяването.
Познавайте границите на тялото си - Може да се изкушите да се натоварите извънредно, но не забравяйте да напредвате бавно с упражненията. С течение на времето можете да увеличите тежестта, която вдигате, или продължителността на времето, през което бягате. Ако се опитате да увеличите твърде рано, може да се нараните.

Лечение на мускулна треска – какво да имате предвид

Мускулната треска е нещо нормално. Мускулите стават отново силни и са в състояние да работят на по-високо ниво на интензивност за по-дълго време. Внимавайте, обаче, да не нараните мускулите, сухожилията или ставите си. Болката по-близо до ставата може да е сигнал за по-сериозно нараняване. Ако смятате, че имате разтежение или изкълчване, опитайте подхода RICE:

 • Може да се наложи да не ангажирате контузения мускул изцяло или отчасти. Зависи от това колко лоша може да е травмата.
 • Използвайте компреси с лед или ледени масажи. Те могат да намалят подуването, болката, синини и мускулни спазми. Можете да използвате лед до 3 дни след нараняването.
 • Можете да увиете стегнато наранената зона, за да намалите отока и синините. Дръжте я увита до една седмица след нараняването.
 • Повдигнете контузената зона на нивото на или над сърцето. Това помага за предотвратяване на подуване и намалява синините. Дръжте я повдигната за 2 до 3 часа на ден, ако е възможно.

Лечение на мускулна треска – кога е нужна лекарска помощ

Свържете се с вашия лекар или потърсете медицинска помощ, ако:

 • Мускулната ви болка продължава повече от седмица
 • Болката ви е непоносима и ви пречи да се движите
 • Болката ви се влошава, когато правите упражнения
 • Вашата болка причинява замайване или затруднено дишане
 • Забелязвате зачервяване, подуване или топлина във възпалените мускули
 • RICE подходът не работи за вас
 • Усещате болка в ставата, над костите или в сухожилията

Мускулната треска е част от процеса на заздравяване на тялото и изграждане на по-голяма мускулна маса. Въпреки това процесът често носи много дискомфорт и болка. За да избегнете или намалите силата на мускулната треска, спазвайте и следете ефективна програма за разтягане, загряване и осигурете качествена почивка. Ако симптомите и дискомфортът не отшумяват, посъветвайте се с вашия фитнес инструктор или дори лекар, за да осигурите правилното лечение на мускулна треска.

Споделяне

Коментари

Последвай ни

Instagram лого

fitnessmania

ПОЗДРАВЛЕНИЯ!

Благодарим Ви, че сте част от нашето БИО семейство!