Неозаглавен (912 × 513 пиксела) (11).png
Съвети

Йога за начинаещи - от къде да започнете?

Fitnessmania
10 октомври 2022

В днешната статия на Fitnessmania ще ви разкажем повече за йога за начинаещи, различни упражнения и как да започнете вашето пътуване в света на йогата.

Тренирайте винаги на гладно, най-добре рано сутрин

Йога за начинаещи, самоучител по йога за начинаещи, Йога за отслабване за начинаещи

Най-голямото и несравнимо удобство на всяка йога практика е това, че може да тренирате навсякъде. Още по-важно е, че възрастта няма никакво значение. Йогата идва със своя уникална философия, ритуали и възможност за свързване.

Ако сте начинаещи обаче, вероятно ви е трудно да си представите какво точно ще се иска от вас. Лична постелка е напълно достатъчно, за всичко останало ще ви разкажем сега.

Килограмите нямат значение

Йога за начинаещи, самоучител по йога за начинаещи, Йога за отслабване за начинаещи

Хубаво е да си го знаете това, защото много хора си мислят, че за да правят йога трябва да са слаби и елегантни. Не е нужно!

Единственото, което наистина има значение е да обичате практическите занятия, да сте със свободен ум и да не мислите как точно изглеждате отстрани.

Повярвайте ни - никой не ви гледа, всеки е там, за да релаксира и да се свърже със себе си.

Облеклото трябва да е леко

Никой спорт не обича стегнати дрехи, но специално за йогата важи с пълна сила. Изберете леки дрехи, които няма да ограничават движенията ви. Клин и тениска или туника например.

Препоръчително е също така да сте боси, както и да е минало достатъчно време след последното хранене. Всъщност, йога се прави най-добре рано сутрин, преди ежедневните задачи и стрес да са ви затрупали.

Йогата за начинаещи е лесна

Никой няма да ви накара още от първия ден да направите нещо сложно и невъзможно. Ако това ви е спирало досега, за да се запишете на курс, време е да се успокоите.

И понеже винаги я има треската от първата тренировка, ето кратък списък с пози, които са перфектни за начинаещи и които най-вероятно ще ви покажат, когато влезете за първи път в залата.

Можете предварително да разгледате клипчета как точно се правят, за да се чувствате по-уверени и спокойни.

Поза “Котка”

Виждали сте я със сигурност. Освен, че ще ви накара да се отпуснете и да се почувствате секси, тази поза ще помогне на врата и гърба ви.

Поза “Мост”

Изключително популярна и любима. Не е трудна за изпълнение и спокойно можете да си я правите у дома и сами. Перфектна е за начинаещи в йогата, както и за хора, които водят заседнал начин на живот.

Поза "Дърво"

Йога за начинаещи, самоучител по йога за начинаещи, Йога за отслабване за начинаещи

Не просто приятна за изпълнение, но и много зареждаща. Можете да я направите в самото начало, но е подходяща и за финален акцент на тренировката. С нея работите над равновесието и фокуса си.

Поза “Планина”

Любима и лесна, защото не изисква специални умения. Единственото, което се очаква от вас, ако сте се спрели на тази поза е да се концентрирате, да застанете с изправен гръб и стабилно.

Поза “Куче, което гледа надолу”

Отново перфектна за всеки, който се е захванал с йога за начинаещи. С нея ще разтегнете гръбначния стълб, ще се погрижите и за бедрата си. Известна е с това, че помага на тялото ви да се почувства по-свежо и заредено с енергия.

Кога е най-добре да правим йога

Общият съвет е да следвате собствения си ритъм. Хубавото на йогата е, че може да се практикува през целия ден. Все пак, повече са хората, които избират да започнат деня си с тренировка, за да се настроят на работна вълна и да събудят цялостно енергията си.

От друга страна, вечерната йога също е полезна. Позите, които могат да са практикуват са по-малко, но и идеята е съвсем различна - тялото да се отпусне и настрои за дълбока почивка.

Колко много ползи има йогата

Йога за начинаещи, самоучител по йога за начинаещи, Йога за отслабване за начинаещи

Може би най-видимата е, че йогата дава фина настройка на ума и завладяваща философия, която ни учи на хармония, баланс и любов към себе си. Дори само това предимство да имаше, пак щеше да е предостатъчно да ви я препоръчаме.

Разбира се, не можем да отречем, че тялото получава ударна доза ендорфин. Но най-важното е, че чисто здравословните ползи се забелязват много скоро след началото. Сред тях са по-стегнато и уверено тяло, спокоен и концентриран ум, усещане за подобрена гъвкавост.

Точно тук е и мястото да добавим, че йогата има много варианти - класическа, за медицински цели, с йога можете да подпомогнете битката с килограмите. Който и вариант да изберете, позитивите няма да закъснеят.

Споделяне
Loading...

Последвай ни

Instagram лого

fitnessmania

ПОЗДРАВЛЕНИЯ!

Благодарим Ви, че сте част от нашето БИО семейство!