125.jpg
Съвети

Как да си набавим желязо по естествен път?

Fitnessmania
12 октомври 2022
6мин

Желязото е основен минерал, който играе решаваща роля в преноса на кислород в организма. Набавянето на повече желязо в храната може да помогне за предотвратяване на желязодефицитна анемия и да подобри общото здравословно състояние. Организмът се нуждае от желязо, за да извършва много жизненоважни процеси, като производството на енергия, растежа, развитието и синтеза на хормони.
Желязото също така помага и за поддържане на имунната система в добро състояние. Около 65% от желязото в организма се съдържа в хемоглобина. Хемоглобинът е белтък в червените кръвни клетки, който е отговорен за пренасянето на кислород до клетките. По-малки количества желязо се съдържат в миоглобина, който е белтък, намиращ се в мускулната тъкан. Миоглобинът доставя кислород на мускулите и осигурява енергия по време на физическа активност.
В тази статия ще разгледаме различните видове желязо, как да си набавим желязо чрез храните и как да повишим усвояването на този елемент в организма.

Как да си набавим желязо по естествен път?

Вегетарианците и веганите трябва да се погрижат да включат в диетата си много богати на желязо храни. Такива са: черен дроб, червено месо, пилешко месо, морски дарове, включително стриди, леща и боб, обогатени зърнени закуски, сушени плодове, като сини сливи, смокини и кайсии, ядки, семена, яйца.
Друг богат източник, от който можем да си набавим желязо по естествен път, са тъмнозелените листни зеленчуци: спанак, кейл, броколи, аспержи, магданоз.

Как да увеличим усвояването на желязото?

Някои вещества, съдържащи се в храните и напитките, могат да повлияят на усвояването на желязото. Ето кои са те.

Танини
Това съединени се съдържа в зеления и черния чай, а и в кафето. Някои изследвания показват, че танините могат да намалят усвояването на желязо в организма. Въпреки това изглежда, че танините влияят на състоянието на желязото само при възрастни, които вече имат ниски запаси от желязо.

Витамин С
За да подобрите усвояването на желязото, включете храни с високо съдържание на витамин С или аскорбинова киселина в едно и също хранене с храни, богати на желязо.
Например яжте салата с червени чушки и домати с пържола или леща. Или пък изпийте чаша портокалов сок заедно с обогатена зърнена закуска.

Фитати
Както споменахме сред храните, от които можем да си набавим желязо са зърнените храни, бобовите растения и ядките. Те обаче съдържат вещества, известни като фитати. Доказано е, че ако се консумират в големи количества, фитатите могат да попречат на усвояването на желязото и други хранителни вещества. Доказателствата за това обаче са доста разнообразни и не напълно убедителни.
Накисването или ферментирането на богатите на фитати храни преди консумация може да помогне за по-доброто усвояване на желязото.

Видове желязо
В храната се съдържат два вида желязо - хемово и нехемово желязо. Тялото ги усвоява с различна скорост. Животинските продукти, като месо, птици и риба, съдържат както хемово, така и нехемово желязо. Обикновено хемовото желязо съставлява по-малка част от дневния прием на човек, отколкото нехемовото, но организмът го усвоява по-лесно.
Храните от растителни източници осигуряват само нехемово желязо. Нехемовите източници обикновено съставляват по-голяма част от дневния прием на човек, отколкото хемовото желязо, но организмът не го усвоява толкова добре, колкото хемовото желязо.
Хората, които консумират месо, приемат и двата вида желязо, но тъй като организмът не усвоява добре нехемовото желязо, вегетарианците и веганите може да са изложени на по-висок риск от развитие на анемия, отколкото хората, които ядат месо.

Какви са препоръчителните дневни дози на желязо?


Според Националния институт по здравеопазване препоръчителната дневна доза на желязо е различна в зависимост от възрастта, пола и здравословното състояние. Например:

 • жените на възраст между 19 и 50 години се нуждаят от 18 милиграма дневно;
 • мъжете на възраст между 19 и 50 години се нуждаят от 8 милиграма дневно;
 • бременните се нуждаят от 27 милиграма дневно поради повишените изисквания;
 • жените, които кърмят, трябва да се стремят към 9 милиграма дневно.

  Симптоми на недостиг на желязо

Като цяло съществува здравословен баланс между набавянето на желязо чрез храната и търсенето на желязо от организма. Въпреки това, ако търсенето надвишава предлагането, организмът ще започне да използва желязото, складирано в черния дроб, което може да доведе до железен дефицит. Когато организмът е изразходвал желязото, той не може да произвежда хемоглобин. Това се нарича желязодефицитна анемия.
Лекарят може да диагностицира анемията с помощта на кръвен тест за измерване на нивата на серумния феритин и хемоглобина. Световната здравна организация (СЗО) класифицира леката анемия като анемия с ниво на хемоглобина от:

 • по-малко от 119 грама на литър (g/l) за възрастни жени
 • по-малко от 129 g/l за възрастни мъже

Симптомите на недостиг на желязо могат да се появят още преди човек да има анемия и могат да включват:

 • умора;
 • замайване;
 • блед цвят на кожата;
 • косопад;
 • раздразнителност;
 • слабост;
 • синдром на неспокойните крака.
 • чупливи или вдлъбнати нокти;

Всеки, който изпитва някой от тези симптоми, трябва да се обърне към лекар.


Споделяне
Loading...

Последвай ни

Instagram лого

fitnessmania

ПОЗДРАВЛЕНИЯ!

Благодарим Ви, че сте част от нашето БИО семейство!