125.jpg
Правилно хранене

Как да си набавим желязо по естествен път?

Fitnessmania
12 Октомври 2022

Желязо - основен минерал, който играе решаваща роля в преноса на кислород в организма. Набавянето на повече желязо в храната може да помогне за предотвратяване на желязодефицитна анемия и да подобри общото здравословно състояние.

Организмът се нуждае от желязо, за да извършва много жизненоважни процеси, като производството на енергия, растежа, развитието и синтеза на хормони.
Желязото също така помага и за поддържане на имунната система в добро състояние.

Около 65% от желязото в организма се съдържа в хемоглобина. Хемоглобинът е белтък в червените кръвни клетки, който е отговорен за пренасянето на кислород до клетките. По-малки количества желязо се съдържат в миоглобина, който е белтък, намиращ се в мускулната тъкан. Миоглобинът доставя кислород на мускулите и осигурява енергия по време на физическа активност.

В тази статия на Fitnessmania ще разгледаме различните видове желязо, как да си набавим желязо чрез храните и как да повишим усвояването на този елемент в организма.

Как да си набавим желязо по естествен път?

Как да си набавим желязо, желязо, витамини при липса на желязо, ниски стойности на желязо, нарушено усвояване на желязо, желязодефицитна анемия

Вегетарианците и веганите трябва да се погрижат да включат в диетата си много богати на желязо храни. Такива са: черен дроб, червено месо, пилешко месо, морски дарове, включително стриди, леща и боб, обогатени зърнени закуски, сушени плодове, като сини сливи, смокини и кайсии, ядки, семена, яйца.

Друг богат източник, от който можем да си набавим желязо по естествен път, са тъмнозелените листни зеленчуци: спанак, кейл, броколи, аспержи, магданоз.

Как да увеличим усвояването на желязото?

Някои вещества, съдържащи се в храните и напитките, могат да повлияят на усвояването на желязото. Ето кои са те.

Танини

Това съединени се съдържа в зеления и черния чай, а и в кафето. Някои изследвания показват, че танините могат да намалят усвояването на желязо в организма. Въпреки това изглежда, че танините влияят на състоянието на желязото само при възрастни, които вече имат ниски запаси от желязо.

Витамин С

За да подобрите усвояването на желязото, включете храни с високо съдържание на витамин С или аскорбинова киселина в едно и също хранене с храни, богати на желязо.

Например яжте салата с червени чушки и домати с пържола или леща. Или пък изпийте чаша портокалов сок заедно с обогатена зърнена закуска.


Фитати

Както споменахме сред храните, от които можем да си набавим желязо са зърнените храни, бобовите растения и ядките. Те обаче съдържат вещества, известни като фитати.

Доказано е, че ако се консумират в големи количества, фитатите могат да попречат на усвояването на желязото и други хранителни вещества. Доказателствата за това обаче са доста разнообразни и не напълно убедителни.

Накисването или ферментирането на богатите на фитати храни преди консумация може да помогне за по-доброто усвояване на желязото.

Видове желязо

В храната се съдържат два вида желязо - хемово и нехемово желязо. Тялото ги усвоява с различна скорост. Животинските продукти, като месо, птици и риба, съдържат както хемово, така и нехемово желязо. Обикновено хемовото желязо съставлява по-малка част от дневния прием на човек, отколкото нехемовото, но организмът го усвоява по-лесно.

Храните от растителни източници осигуряват само нехемово желязо. Нехемовите източници обикновено съставляват по-голяма част от дневния прием на човек, отколкото хемовото желязо, но организмът не го усвоява толкова добре, колкото хемовото желязо.

Хората, които консумират месо, приемат и двата вида желязо, но тъй като организмът не усвоява добре нехемовото желязо, вегетарианците и веганите може да са изложени на по-висок риск от развитие на анемия, отколкото хората, които ядат месо.

Какви са препоръчителните дневни дози на желязо?


Как да си набавим желязо, желязо, витамини при липса на желязо, ниски стойности на желязо, нарушено усвояване на желязо, желязодефицитна анемия

Според Националния институт по здравеопазване препоръчителната дневна доза на желязо е различна в зависимост от възрастта, пола и здравословното състояние.

Например:

 • жените на възраст между 19 и 50 години се нуждаят от 18 милиграма дневно
 • мъжете на възраст между 19 и 50 години се нуждаят от 8 милиграма дневно
 • бременните се нуждаят от 27 милиграма дневно поради повишените изисквания
 • жените, които кърмят, трябва да се стремят към 9 милиграма дневно

Симптоми на недостиг на желязо

Като цяло съществува здравословен баланс между набавянето на желязо чрез храната и търсенето на желязо от организма.

Въпреки това, ако търсенето надвишава предлагането, организмът ще започне да използва желязото, складирано в черния дроб, което може да доведе до железен дефицит. Когато организмът е изразходвал желязото, той не може да произвежда хемоглобин. Това се нарича желязодефицитна анемия.

Лекарят може да диагностицира анемията с помощта на кръвен тест за измерване на нивата на серумния феритин и хемоглобина. Световната здравна организация (СЗО) класифицира леката анемия като анемия с ниво на хемоглобина от:

 • по-малко от 119 грама на литър (g/l) за възрастни жени
 • по-малко от 129 g/l за възрастни мъже

Симптомите на недостиг на желязо могат да се появят още преди човек да има анемия и могат да включват:

 • умора
 • замайване
 • блед цвят на кожата
 • косопад
 • раздразнителност
 • слабост
 • синдром на неспокойните крака
 • чупливи или вдлъбнати нокти

Всеки, който изпитва някой от тези симптоми, трябва да се обърне към лекар.

Споделяне

Коментари

Последвай ни

Instagram лого

fitnessmania

ПОЗДРАВЛЕНИЯ!

Благодарим Ви, че сте част от нашето БИО семейство!