Интересно

Възпален нерв – какво представлява състоянието неврит?

Fitnessmania
2 декември 2022г.

Състоянието на възпален нерв се нарича неврит. Неврит е обширен термин, използван за описание на възпалителни състояния на периферните нерви. Това са нервите, намиращи се извън мозъка и гръбначния мозък.

Те пренасят сигнали от различни части на тялото до мозъка. Когато имаме състояние на възпален нерв, функцията на страдащия нерв е нарушена и той не може да върши работата си. Това може да доведе до болка, дискомфорт и да се прояви чрез други симптоми.

Състоянието неврит може да се отнася до един възпален нерв. Може да включва и група локализирани нерви в различни части на тялото. Невритът се изразява най-често чрез болка и изтръпване. Образуването на възпален нерв също може да доведе до мускулна слабост и изтощение. В тежки случаи може да причини парализа.

Има няколко различни състояния в зависимост от засегнатата област. Често засегнатите нерви са тези, които провеждат сигнали от гръбначния мозък към дланите, ръцете и рамената. Нервите на очите и ушите също могат да бъдат засегнати от неврит.

Невритът по-често се наблюдава при жените, отколкото при мъжете. Често се среща и при хора на 55 и повече години. В тази статия ще ви помогнем да разберете кога е възможно да страдате от неврит, за каква симптоматика да следите, как се диагностицира заболяването и как се третира/лекува.

Ключови симптоми на възпален нерв

При наличието на възпален нерв е възможно да усетите някои или всички от тези ключови симптоми, за които е добре да следите, за да предотвратите задълбочаване на болестното състояние и влошаване на болката. Ключовите симптоми на неврита зависят от това кой е засегнатият възпален нерв.

Повечето хора усещат изтръпване, парене и необичайно усещане на дискомфорт в засегнатата област. Други признаци включват пронизваща болка и мускулна слабост. В тежки случаи признаците могат също да включват загуба на усещане на засегнатата зона и загуба на мускулни рефлекси. Възможна е и парализа на засегнатата област. Зачервяването на кожата и отслабването на мускулите също са много чести прояви на неврит.

Ако нервите на очите са увредени, хората могат да усетят замъглено или изкривено зрение и болка в очите. Те също така могат да изпитват трудности при адаптация и приспособяване към променяща се светлина. В тежки случаи пациентите могат да страдат от загуба на зрение.

Ако нервите на вътрешното ухо са увредени, симптомите ще включват проблеми с баланса и слуха. Хората могат също да изпитат проблеми със зрението и световъртеж. Те се появяват, когато засегнатият и възпален нерв губи способността си да предава сигнали към мозъка.

Причини за възпален нерв

Съществуват редица причина един или много нерви да се възпалят. Определянето на главната причина при всеки човек е от ключово значение, така че състоянието да може да се лекува своевременно и по правилния начин. Ето защо е от изключителна важност да посетите вашия лекар, ако изпитвате един или повече от ключовите симптоми на възпален нерв, които обсъдихме по-горе. Ето кои могат да бъдат някои от най-честите причина за възпалението на периферните нерви:

  • Травма или нараняване – нараняването или травмата на нерва може да доведе до увреждане и възпаление. Нервите също могат да бъдат увредени, когато са изложени на вредно лъчение. Такъв е случаят при хора, които са подложени на лечение за онкологично заболяване чрез лъчетерапия. Друга възможна причина е инжектирането на токсични химически вещества в тялото.
  • Тумори - анормалните образувания могат да притиснат нервите, да ги възпалят и да доведат до неправилното им функциониране.
  • Някои инфекции - Такива включват парализа на Бел, Лаймска болест и проказа.
  • Дългосрочна употреба на определени медикаменти и алкохол - лекарствата, които често се свързват с възпалителните състояния на нервите са статините. Лекарствата за артрит и лекарствата, използвани за понижаване на кръвното налягане, също могат да причинят възпаление на нервите.

Факторите, които увеличават риска от неврит, са дефицитът на витамин B и някои видове рак. Хората със свръхактивна имунна система също се намират под по-висок от средния риск от развитие на заболяването.

Възпален нерв – как се осъществява диагностиката

При наличие на симптомите, изброени по-горе, е необходима консултация с вашия личен лекар. За да диагностицира състоянието, лекарят ще вземе предвид цялостната медицинска анамнеза на пациента и ще извърши медицинска оценка на симптомите.

В зависимост от резултатите от назначените изследвания, пациентите могат да бъдат насочени към очен специалист, отоневролог, или невролог. Те могат също да бъдат насочени към специалист УНГ. За диагностицирането на неврит е възможно да се използват кръвни изследвания, неврологични изследвания и ядрено-магнитен резонанс (MRI). Може да са необходими и други изследвания, като например биопсия на нерв и оптична кохерентна томография (OPT).

Възпален нерв – варианти за лечение

Възможностите за лечение на състоянието неврит или възпален нерв могат да включват както консервативно (медикаментозно) лечение, така и извършването на инвазивни процедури и операции. В общи линии, това са основните възможности за лечение на възпалението на нервите:

Прием на витамин B - Използва се, ако състоянието е причинено от дефицит на витамин B.

Операция - пациенти с тумор, който притиска засегнатия нерв, могат да се подложат на хирургична процедура за отстраняване на необичайния растеж. Медицинска терапия - на пациентите могат да бъдат предписани болкоуспокояващи, лекарства против припадъци и антидепресанти, както и локално лечение.

Те помагат за подобряване на симптомите на неврита. Те се използват, за да спрат засегнатите нерви да изпращат сигнали за болка към мозъка. В някои случаи могат да се използват и стероидни медикаменти.

Могат да се използват и редица терапии за подобряване на симптомите. Те включват електрическа нервна стимулация, акупунктура и физиотерапия. Лекарите избират най-добрия вариант за лечение индивидуално за всеки пациент и въз основа на тежестта на състоянието.

Възпаление на нерв – съществува ли превенция?

Има определени мерки, които могат да бъдат предприети, за да се предотврати повторната поява на състоянието след успешно лечение. Те включват спазване на добре балансирана диета и лечение на всяка основна причина за появата на неврит. Редовният прием на добавки с витамин B и редовните упражнения също могат да помогнат. Други мерки, които могат да бъдат предприети, са избягване на стреса, тютюнопушенето и пиенето на твърде много алкохол. Осигурете си качествена почивка и нужното количество сън.

Споделяне
Loading...

Последвай ни

Instagram лого

fitnessmania

ПОЗДРАВЛЕНИЯ!

Благодарим Ви, че сте част от нашето БИО семейство!