Съвети

На какво да обърнем внимание, ако имаме висок хемоглобин

Fitnessmania
17 ноември 2022г.

Хемоглобинът е основна част от червените кръвни клетки, която доставя кислород до всички части на тялото. Както ниските, така и високите нива могат да повлияят неблагоприятно на нашето здраве. В тази публикация на Fitnessmania ще разгледаме симптомите на висок хемоглобин и здравословни проблеми и заболявания, които повишават нивата му.

Висок хемоглобин: що е то

висок хемоглобин, висок хемоглобин при дете, висок хемоглобин при жени, висок хемоглобин причини, смъкване на висок хемоглобин

Високият хемоглобин се случва, когато имате необичайно високи нива на кръвен протеин, наречен хемоглобин. Хемоглобинът помага за пренасянето на кислород в цялото ви тяло и пренася въглеродния диоксид до белите дробове. Неравномерно високите нива на хемоглобина могат да увеличат риска от усложнения като кръвни съсиреци.

Каква е разликата между висок хемоглобин и хематокрит?

Хематокритът е обемът на червените кръвни клетки в сравнение с други кръвни клетки. Хората с висок хемоглобин често имат и висок хематокрит, което означава, че имат необичайно висок брой червени кръвни клетки.

Какво представляват високите нива на хемоглобина?

Факторите, които пряко влияят върху нивата на хемоглобина, са биологичен пол и възраст. Обикновено нивата на хемоглобина се считат за високи, ако са:

Над 16,5 грама на децилитър (g/dL) при мъжете;

Над 16 g/dL при жените;

Над 16,6 g/dL при дете.

Над 18 g/dL при кърмаче.

Фактори на околната среда като надморска височина, време на деня и колко сте хидратирани също могат да повлияят на нивата на хемоглобина.

висок хемоглобин, висок хемоглобин при дете, висок хемоглобин при жени, висок хемоглобин причини, смъкване на висок хемоглобин

Как да разбера дали имам висок хемоглобин?

Кръвният тест е единственият начин да разберете дали имате висок хемоглобин. Някои от страничните ефекти на високия хемоглобин могат да включват:

• Замаяност;

• Кървене;

• Прекомерно изпотяване (хиперхидроза);

• Умора;

• Главоболие;

• Подуване на ставите;

• Необяснима загуба на тегло;

• Жълтеникави очи или кожа (жълтеница при възрастни).

Сериозен ли е високият хемоглобин?

Трябва да приемате сериозно високите нива на хемоглобина. Понякога високият хемоглобин показва сериозно основно заболяване. Дори и да нямате основно заболяване, важно е да лекувате висок хемоглобин. Неравномерно високите нива на хемоглобина могат да доведат до усложнения като кръвни съсиреци.

Какви са най-честите причини за висок хемоглобин?

Може да имате висок хемоглобин поради медицинско състояние, като например:

• Хронична обструктивна белодробна болест;

• Вродено сърдечно заболяване;

• Емфизем;

• Рак на бъбреците;

• Рак на черния дроб;

• Полицитемия;

• Белодробна фиброза.

Фактори и условия, които повишават хемоглобина

1) Голяма надморска височина Да бъдеш на по-голяма надморска височина повишава хемоглобина. Това е така, защото ниският кислород на по-висока надморска височина сигнализира на тялото да произвежда повече червени кръвни клетки. Когато има повече червени кръвни клетки, има повече хемоглобин за доставяне на кислород до тъканите.

Интересен факт е, че спортистите често използват голяма надморска височина, за да повишат нивата на хемоглобина си и да подобрят представянето си. Повишаването на хемоглобина е свързано с повишена издръжливост, което е резултат от по-високия кислороден капацитет на кръвта.

2) Пушенето на цигари Пушенето на цигари води до нефункциониране на част от хемоглобина. Това е така, защото въглеродният окис от тютюневия дим свързва хемоглобина 210 пъти по-ефективно от кислорода. За да се компенсира това, при пушачите общите нива на червените кръвни клетки и хемоглобина се повишават.

3) Дехидратация По-малкият обем на плазмата (течната част от кръвта) води до относително повишаване на нивата на хемоглобина. Всяко състояние, което причинява загуба на течности, като диария или тежки изгаряния, води до относително високи нива на хемоглобина. Имайте в предвид, че в този случай хемоглобинът обикновено се връща към нормалните си нива през следващите 24 часа. Острата дехидратация обаче може да повиши концентрацията на хемоглобина с 10 до 15%.

4) Респираторни и сърдечни заболявания Проблеми с белите дробове и сърцето, които компрометират количеството кислород в кръвта, също повишават производството на червени кръвни клетки и нивата на хемоглобина. Високият хемоглобин се развива като реакция на тялото към състояние на персистиращ нисък кислород, установено при състояния като хронична обструктивна белодробна болест или сънна апнея. Възрастните с някои вродени сърдечни аномалии могат да имат високи нива на хемоглобин.

Грижи и лечение

Как се лекува висок хемоглобин? Лечението на висок хемоглобин варира в зависимост от основната причина. В някои случаи вашият личен лекар може да препоръча флеботомия. При флеботомия медицинско лице вкарва игла в една от вените ви и премахва излишните червени кръвни клетки. Може да се наложи да имате множество флеботомии, докато нивата на хемоглобина Ви достигнат нормалните граници.

Какво трябва да направя, ако хемоглобинът ми е висок?

Посъветвайте се с Вашия лекар, ако имате висок хемоглобин или смятате, че може. Той ще Ви назначи кръвен тест, за да провери нивата на хемоглобина и да предложи възможности за лечение.

висок хемоглобин, висок хемоглобин при дете, висок хемоглобин при жени, висок хемоглобин причини, смъкване на висок хемоглобин

Как мога да предотвратя високия хемоглобин?

Не винаги можете да предотвратите високия хемоглобин. Можете обаче да намалите риска от развитие на висок хемоглобин с няколко промени в начина на живот:

• Избягвайте употребата на лекарства за подобряване на ефективността;

• Яжте питателна храна с много плодове и зеленчуци;

• Останете хидратирани и пиете много вода и други течности; • Откажете пушенето.

Кога лекарят трябва да лекува висок хемоглобин?

Ако страдате от висок хемоглобин, Вашият лекар задължително трябва да е запознат със състоянието ви. Ако получите нови от изброените по-горе симптоми или състоянието Ви започне да се влошава, незабавно му се обадете.


Споделяне

Коментари

Последвай ни

Instagram лого

fitnessmania

ПОЗДРАВЛЕНИЯ!

Благодарим Ви, че сте част от нашето БИО семейство!