Правилно хранене

Мазнини по корема – как да се отървем от тях успешно

Fitnessmania
4 декември 2022г.

Мазнини по корема – те могат да значат много повече от впиващи се неудобно дънки и купуване на тениски с два размера по-големи. Коремните мазнини могат дори да бъдат опасни, или да издават за опасно за здравето състояние.

Един от видовете мазнини по корема, които се наричат висцерални мазнини, например, са основен рисков фактор за диабет тип 2, сърдечни заболявания и други състояния болестни състояния. Дори и да не носят със себе си заплаха от сериозно заболяване, няма спор, че мазнините по корема не изглеждат страхотно и често създават дискомфорт. В някои случаи дори възпират редица ежедневни функции.

Много здравни организации използват индекса на телесна маса (ИТМ), за да класифицират теглото на човек и да предскажат риска от метаболитно заболяване.

Този подход, обаче, може да бъде много непълен и подвеждащо, тъй като хората с излишни мазнини по корема са изложени на повишен риск. Дори и ако изглеждат слаби, или пък останалите части от тялото им нямат голямо натрупване на мазнини.

Въпреки че загубата на мазнини от областта на корема може да бъде трудна, има няколко неща, които можете да направите, за да намалите излишните мазнини по корема. В днешната статия на Fitnessmania ви запознаваме с 5 ефективни съвета за загуба на мазнини по корема, подкрепени от научни изследвания и чисти факти.

Мазнини по корема – консумация на разурбируеми фибри

мазнини по корема, мазнини по корема премахване, мазнини по корема и ханша, топене на мазнини по корема, диета при мазнини по корема

Разурбируемите фибри абсорбират вода и образуват гел, който помага за забавянето на храната, докато преминава през храносмилателната система. Проучванията показват, че този вид фибри подпомагат ефективно загубата на тегло, като ни помагат да се чувстваме сити за по-дълго. В резултат на усещането за ситост, ние консумираме по-малко храна, по-малко количество калории и отслабваме. Може също така да намалят броя на калориите, които тялото абсорбира от храната.
Нещо повече, разурбируемите фибри могат да таргетират конкретно проблема мазнините по корема и да подпомогнат изгарянето им. Проучване на над 1100 възрастни установява, че за всеки 10 грама увеличение на приема на разурбируеми фибри, натрупването на мазнини по корема намалява с 3,7% за период от 5 години
Полагайте усилия да консумирате храни с високо съдържание на фибри всеки ден. Отлични хранителни източници на фибри включват:

 • Ленено семе
 • Ширатаки нудъли
 • Брюкселско зеле
 • Авокадо
 • Варива
 • Къпини

Мазнини по корема – избягване на трансмазнини

Трансмазнините се получават чрез напомпване на водород в ненаситени мазнини, като например соево олио. Трансмазнините могат да бъдат открити в много маргарини и продукти за мазане и често се добавят към пакетирани храни, но много производители на храни са спрели да ги използват подари факта, че са вредни за здравето.

Тези мазнини се свързват с възпалителни процеси в организма, сърдечни заболявания, инсулинова резистентност и натрупване на коремни мазнини при направени обширни изследвания с животни. Предполагаемият ефект и рискове при човек са същите.

Проучване, проведено в рамките на 6 години установява, че маймуните, които са на диета с високо съдържание на трансмазнини, са натрупали 33% повече коремни мазнини от тези, които са на диета с високо съдържание на мононенаситени мазнини.

За да намалите мазнините по корема и да защитите здравето си, четете внимателно етикетите на продуктите, които консумирате и стойте далеч от продукти, които съдържат трансмазнини. На етикета те често се изписват като частично хидрогенирани мазнини.

Мазнини по корема – избягване на алкохол

Алкохолът може да има ползи за здравето в малки количества, но е силно вреден, ако се консумира в твърде големи количества. Изследванията показват, че консумацията на твърде много алкохол също може да ви накара да натрупате мазнини по корема.

Проучвания свързват тежката консумация на алкохол със значително повишен риск от развитие на централно затлъстяване – това е натрупване на излишни мазнини около талията.

Намаляването на алкохола може да помогне за намаляване на размера на талията ви. Не е нужно да се отказвате напълно от него, ако ви допада да го консумирате, но ограничаването на количеството, което приемате в рамките на ден, може да помогне.

Едно проучване за употребата на алкохол включва повече от 2000 души, които са под наблюдение. Резултатите показват, че тези, които пият алкохол всеки ден, но пият средно по-малко от едно питие на ден, имат по-малко количество натрупани коремни мазнини от тези, които пият по-рядко, но консумират повече алкохол в дните, в които пият.

Мазнини по корема – консумация на повече протеини

мазнини по корема, мазнини по корема премахване, мазнини по корема и ханша, топене на мазнини по корема, диета при мазнини по корема

Протеините са изключително важна хранителна група за регулиране на теглото. Високият прием на протеини увеличава освобождаването на хормона на ситостта PYY, който намалява апетита и насърчава чувството за ситост.

Протеините също така повишават скоростта на метаболизма и ви помага да запазите мускулната маса по време на горене на мазнини. Много проучвания показват, че хората, които консумират повече протеини, обикновено имат по-малко коремни мазнини от тези, които имат режим на хранене с нисък прием на протеини.

Не забравяйте да включите добър източник на протеини към всяко хранене, като например:

 • Месо
 • Риба
 • Яйца
 • Млечни продукти
 • Суроватъчен белтък
 • Бобови растения

Мазнини по корема – редуциране на нивата на стрес

мазнини по корема, мазнини по корема премахване, мазнини по корема и ханша, топене на мазнини по корема, диета при мазнини по корема

Прекомерните количества стрес могат да допринесат за натрупването на мазнини в областта на корема. Това се дължи на факта, че стресът стимулира надбъбречната жлеза да произвежда по-големи от нормалното количества от хормона кортизол. Кортизолът е известен и като хормона на стреса.

Изследванията показват, че високите нива на кортизол повишават апетита и стимулират натрупването на мазнини в корема. Нещо повече - жените, които вече имат широка талия, са склонни да произвеждат повече кортизол в отговор на стреса. Повишеният кортизол допълнително допринася за натрупването на мазнини около талията.

За да намалите мазнините по корема, участвайте в приятни дейности, които облекчават стреса. Практикуването на йога или медитация могат да бъдат ефективни методи. Прекарвайте време сред природата и в компанията на хора, с които се чувствате комфортно, отделете време за любимо хоби и осигурявайте достатъчно и качествен сън.

Няма магическо решение за загуба на мазнините в областта на корема. Загубата на тегло винаги изисква известно усилие, ангажираност и постоянство от ваше име. Успешното прилагане на някои или всички от стратегиите и целите на начина на живот, обсъдени в тази статия, определено ще ви помогне да загубите излишните килограми около талията си и не само.

Споделяне
Loading...

Последвай ни

Instagram лого

fitnessmania

ПОЗДРАВЛЕНИЯ!

Благодарим Ви, че сте част от нашето БИО семейство!