124.jpg
Правилно хранене

Как да се справим с наднорменото тегло

Fitnessmania
23 Септември 2022г.

Наднормено тегло - то се е превърнало в основен здравен проблем в развитите страни по света. То е рисков фактор за редица хронични заболявания, като диабет тип 2, сърдечни заболявания и инсулт, и се свързва с повишен риск от смъртност. Има редица фактори, които допринасят за все по-големия брой хора с наднормено тегло, включително генетика, околната среда и поведенчески фактори.

Въпреки че няма един-единствен лек за справяне с наднорменото тегло, съществуват редица ефективни методи за лечение, включително промени в хранителния режим, физически упражнения и лекарства.

Връзката между наднорменото тегло и болестите

наднормено тегло, наднормено тегло лечение, наднормено тегло таблица, как да се справим с наднормено тегло,

Хронични заболявания

Съществуват много рискове за здравето, свързани с наднорменото тегло. Хората с наднормено тегло са изложени на повишен риск от диабет тип 2, високо кръвно налягане, висок холестерол и триглицериди, мастно чернодробно заболяване, сънна апнея, остеоартрит и някои видове рак - включително рак на ендометриума, гърдата, дебелото черво и бъбреците.

Наднорменото тегло се отразява и на психичното здраве. Хората с наднормено тегло са по-склонни да страдат от депресия и тревожност, отколкото хората със здравословно тегло.


Смъртност

Връзката между наднорменото тегло и смъртността е добре известна. Проучванията показват, че при хората със повече килограми рискът от преждевременна смърт е по-висок в сравнение с тези със здравословно тегло.

Добрата новина е, че дори скромното намаляване на теглото може да намали риска от развитие на болести, свързани с наднорменото тегло, или от преждевременна смърт от тях. Така че, ако имате излишни килограми - особено ако сте с наднормено тегло - загубата на дори 5 до 10 процента от телесното ви тегло може да има значителни ползи за здравето ви.

Причини за наднорменото тегло

наднормено тегло, наднормено тегло лечение, наднормено тегло таблица, как да се справим с наднормено тегло,

Генетика

Не съществува единствена причина за надорменото тегло. То е по-скоро резултат от комбинация от генетични фактори и фактори на околната среда. Някои хора са генетично предразположени към наднормено тегло повече от други.

Това не означава, че те са обречени и никога няма да можете да свалите излишните килограми, но го прави по-вероятно.


Фактори на околната среда

Средата, в която живеем, също играе роля за наднорменото тегло. Например преработените храни с високо съдържание на захар и мазнини са лесно достъпни и често по-евтини от по-здравословните варианти.

Това затруднява хората да се хранят пълноценно с ограничен бюджет. Освен това много работни места днес са свързани с целодневно седене на бюро, което допринася за заседналия начин на живот, водещ до наднормено тегло.

Поведенчески фактори

Поведенческите фактори, като преяждане и липса на физически упражнения, също допринасят за наднорменото тегло. Емоционалното хранене например може да накара хората да ядат дори когато не са гладни. А ако човек не се движи достатъчно, той не изгаря калориите, които приема с храната, което може да доведе до увеличаване на теглото с течение на времето.

Как да се справим с наднорменото тегло?

наднормено тегло, наднормено тегло лечение, наднормено тегло таблица, как да се справим с наднормено тегло,

Начинът на хранене

Начинът на хранене и промяната на хранителните навици са от съществено значение, когато искате да се справите с наднорменото тегло. При хората с много излишни килограми обикновено е необходима комбинация от намален прием на калории и повишена физическа активност, за да отслабнат.

Намаляването на приема на калории може да се постигне чрез спазване на здравословен хранителен режим, който включва по-малки порции, избор на храни с по-ниско съдържание на захар и ограничаване на пакетираните храни. Повишаването на физическата активност може да стане чрез добавяне на повече активност в ежедневието ви, като например бърза разходка след хранене или използване на стълбите вместо асансьора.

Ако имате много килограми за сваляне ви съветваме първо да се консултирате с лекар и диетолог, който да разработи за вас индивидуален план с помощта на който да се справите с наднорменото тегло.

Физически упражнения

Упражненията играят важна роля в борбата с наднорменото тегло и трябва да бъдат включени като част от всеки план за отслабване. Те помагат за изгарянето на калории и за натрупването на мускулна маса, което може да помогне да се забърза вашия метаболизъм.

Аеробните упражнения (като ходене, каране на колело, плуване) са особено полезни за хората, които се опитват да отслабнат, тъй като помагат да се изгарят повече калории, отколкото другите форми на упражнения. Силовите тренировки (например вдигане на тежести) също могат да ви помогнат да отслабнете, тъй като увеличават мускулната маса и изгарят повече калории в покой.

Препоръчваме ви да се посъветвате с фитнес инструктор, който да ви изготви план според вашите нужди.

наднормено тегло, наднормено тегло лечение, наднормено тегло таблица, как да се справим с наднормено тегло,

Лекарства

Не винаги при хората причината за наднормено им тегло е начина им на хранене и липсата на физическа активност. В някои случаи то може да е в следствие на някакъв здравословен проблем, който дори не забелязват и не предполагат, че имат.

Затова ви съветваме преди да предприемете какъвто и да е хранителен режим да се посъветвате първо с лекар, за да разберете дали няма скрита причина за наднорменото ви тегло.

В заключение ще обобщим, че наднорменото тегло е сериозен проблем, който може да доведе до много хронични заболявания и дори смърт. Има много причини за наднорменото тегло, но е важно да запомните, че е възможно да се справите с него с правилния начин на лечение.

Споделяне

Коментари

Последвай ни

Instagram лого

fitnessmania

ПОЗДРАВЛЕНИЯ!

Благодарим Ви, че сте част от нашето БИО семейство!