Zaglavna (4).jpg
Съвети

Топ 10 вредни храни при трениращи

Fitnessmania
15 Юли 2022
10min

Напоследък при спортуващите и хората, които поддържат добра физическа форма често се говори за т.нар. "чийт" ястия. Това са вредни храни, които според някои е позволено трениращите да консумират от време на време.

Точно те обаче вредят на здравето ви повече, отколкото си мислите - или искате да признаете. Освен че поддържат коремната ви преса покрита с мазнина, консервантите и потенциално опасните химикали, които се крият в шкафа и хладилника, могат да причинят множество дългосрочни проблеми като сърдечносъдови заболявания, диабет и дори рак.

Днес ще обърнем внимание на една много важна тема. Топ 10 вредни храни, които нямат място в диетата на трениращите. Прегледайте списъка и отбележете кои от тях ядете редовно, за да направите всичко възможно да сведете консумацията им до минимум.

#1 Захарни зърнени храни

Повечето зърнени закуски са пълни със захар. Това, в допълнение към високото съдържание на глутен, е сигурен начин да предизвикате възпаление на лигавицата на стомаха си.

Вместо това изберете овесена каша. И не забравяйте да изберете овесени ядки, а не пакетирани - те са също толкова вредни за вас.


#2 Бял шоколад

Докато черният шоколад се приема като отлична суперхрана с антиоксиданти и най-здравословният вид шоколад, то белият шоколад се нарежда сред топ 10 вредни храни при трениращите.

Това е така, защото белият шоколад съдържа твърде много захар. Например в един бял шоколад с тегло 90 грама има 50 грама захар, а това е равносилно на около 12 супени лъжици.

#3 Пържени картофи

Пържените картофки се пържат в масла и трансмазнини, които са основна причина за сърдечни пристъпи. Самите картофи са с висок гликемичен индекс, което води до повишаване на нивата на инсулина, а това е вредно за здравето и талията ви.

Пържените картофи съдържат и акриламид - известен канцероген, който се образува при печене или пържене на храни при високи температури. Не е случаен фактът, че пържените картофи са сред топ 10 вредни храни при трениращите.


#4 Пуканки за микровълнова печка

Ако си мислите, че пуканките са безвредни, ще ви разочароваме. В повечето случаи пуканките са претоварени с нездравословни мазнини, високи нива на натрий, а в някои случаи и с канцерогени.

Диацетилът е химикал, причиняващ рак, който се съдържа в изкуствената мазнина на пуканките, а перфлуорохимикалите, свързани със заболявания на щитовидната жлеза. Тези вещества се добавят, за да направят торбичката за микровълнова печка устойчива на мазнини.

#5 Маргарин

На етикета пише, че не съдържа холестерол, и се предполага, че е по-здравословната алтернатива на маслото, но всъщност маргаринът е просто вана с трансмазнини. По ирония на съдбата трансмазнините повишават нивата на холестерола и увреждат стените на кръвоносните съдове, като увеличават риска от сърдечносъдови заболявания и инфаркт.

Обърнете внимание! В диетата ви трябва да присъстват добри мазнини, като омега-3 мастни киселини, а не трансмазнини.

#6 Диетична сода

Изкуствените подсладители в диетичните газирани напитки, а още по-малко в диетата ви, не носят никакви ползи за здравето. Единственото, за което са полезни, е да допринасят за увеличаване на теглото и здравословни проблеми.

Според едно проучване тези химически подсладители заблуждават тялото ви, че ядете истинска храна, и тъй като са много по-сладки от истинската захар, тялото ви изпомпва инсулин, за да регулира нивата му, което от своя страна води до натрупване на мазнини.

#7 Продукти, съдържащи глутен

Може би една от най-вредните топ 10 храни при спортуващите са продуктите, съдържащи глутен и най-вече тези, които се произвеждат от бяло брашно. Това не означава, че всички въглехидрати са вредни и трябва да се избягват напълно, но е препоръчително да изключите от диетата белите тестени изделия и бял ориз.

Когато се прави бял хляб, той всъщност се лишава от важните витамини от група В, пшеничния зародиш и фибрите, оставяйки преработен вторичен продукт, който повишава инсулина, понижава енергийните нива и увеличава теглото при консумация. Вместо това заложете на пълнозърнестите храни, които ще ви дадат по-дълготрайна енергия.

#8 Сладолед

Огромната вафлена фунийка, пълна със сладолед, сироп и захар, отива директно в панкреаса ви (за да произведе прилив на инсулин) и след това в червата ви (за да остане там като мазнина).

Проблемът със сладоледа е, че той всъщност е пристрастяващ. Захарта предизвиква производството на серотонин - хормона на щастието - в мозъка ви, което ви кара да желаете повече сладко.

Именно поради тази причина и сладоледът заема почетно място в нашата класация за топ вредни храни при трениращите.

#9 Ароматизирано кисело мляко

Всички тези "здравословни" малки чашки с кисело мляко с плодове на дъното или с гранола са истинска лавина от захар. По същество ядете десерт за закуска или следобедна закуска.

Това води само до повишаване на кръвната захар и ви пречи да постигнете желаната стройна фигура. Купете си обикновено кисело мляко и по желание добавете резенчета пресни или замразени плодове.

#10 Преработено месо и бързо хранене

Съмнявате се какво има в колбасите, но това не ви пречи да ги похапвате на сандвич на закуска или бърз обяд. А хамбургерите за бързо хранене? Те са още по-лоши. Цели 64% от калориите идват от мазнини. Нашият съвет е да си приготвите месо по избор на скара и с малко свежа салата в кутия за обяд ще се получи страхотна комбинация.

Споделяне
Loading...

Последвай ни

Instagram лого

fitnessmania

ПОЗДРАВЛЕНИЯ!

Благодарим Ви, че сте част от нашето БИО семейство!