вредни храни
Правилно хранене

Вредни храни при трениращи | Виж какво да избягваш!

Fitnessmania
15 Юли 2022

Напоследък при спортуващите и хората, които поддържат добра физическа форма често се говори за т.нар. "чийт" ястия. Това са вредни храни, които според някои е позволено трениращите да консумират от време на време.

Точно те обаче вредят на здравето ви повече, отколкото си мислите - или искате да признаете. Освен че поддържат коремната ви преса покрита с мазнина, консервантите и потенциално опасните химикали, които се крият в шкафа и хладилника, могат да причинят множество дългосрочни проблеми като сърдечносъдови заболявания, диабет и дори рак.

В днешната статия на Fitnessmania ще обърнем внимание на една много важна тема. Топ 10 вредни храни, които нямат място в диетата на трениращите. Прегледайте списъка и отбележете кои от тях ядете редовно, за да направите всичко възможно да сведете консумацията им до минимум.

#1 Захарни зърнени храни

Повечето зърнени закуски са пълни със захар. Това, в допълнение към високото съдържание на глутен, е сигурен начин да предизвикате възпаление на лигавицата на стомаха си.

Вместо това изберете овесена каша. И не забравяйте да изберете овесени ядки, а не пакетирани - те са също толкова вредни за вас.


вредни храни, вредни храни при трениращи, вредни храни за черния дроб, вредни храни при подагра, вредни храни за сърцето

#2 Бял шоколад

Докато черният шоколад се приема като отлична суперхрана с антиоксиданти и най-здравословният вид шоколад, то белият шоколад се нарежда сред топ 10 вредни храни при трениращите.

Това е така, защото белият шоколад съдържа твърде много захар. Например в един бял шоколад с тегло 90 грама има 50 грама захар, а това е равносилно на около 12 супени лъжици.

вредни храни, вредни храни при трениращи, вредни храни за черния дроб, вредни храни при подагра, вредни храни за сърцето

#3 Пържени картофи

Пържените картофки се пържат в масла и трансмазнини, които са основна причина за сърдечни пристъпи. Самите картофи са с висок гликемичен индекс, което води до повишаване на нивата на инсулина, а това е вредно за здравето и талията ви.

Пържените картофи съдържат и акриламид - известен канцероген, който се образува при печене или пържене на храни при високи температури. Не е случаен фактът, че пържените картофи са сред топ 10 вредни храни при трениращите.


#4 Пуканки за микровълнова печка

Ако си мислите, че пуканките са безвредни, ще ви разочароваме. В повечето случаи пуканките са претоварени с нездравословни мазнини, високи нива на натрий, а в някои случаи и с канцерогени.

Диацетилът е химикал, причиняващ рак, който се съдържа в изкуствената мазнина на пуканките, а перфлуорохимикалите, свързани със заболявания на щитовидната жлеза. Тези вещества се добавят, за да направят торбичката за микровълнова печка устойчива на мазнини.

вредни храни, вредни храни при трениращи, вредни храни за черния дроб, вредни храни при подагра, вредни храни за сърцето

#5 Маргарин

На етикета пише, че не съдържа холестерол, и се предполага, че е по-здравословната алтернатива на маслото, но всъщност маргаринът е просто вана с трансмазнини. По ирония на съдбата трансмазнините повишават нивата на холестерола и увреждат стените на кръвоносните съдове, като увеличават риска от сърдечносъдови заболявания и инфаркт.

Обърнете внимание! В диетата ви трябва да присъстват добри мазнини, като омега-3 мастни киселини, а не трансмазнини.

#6 Диетична сода

Изкуствените подсладители в диетичните газирани напитки, а още по-малко в диетата ви, не носят никакви ползи за здравето. Единственото, за което са полезни, е да допринасят за увеличаване на теглото и здравословни проблеми.

Според едно проучване тези химически подсладители заблуждават тялото ви, че ядете истинска храна, и тъй като са много по-сладки от истинската захар, тялото ви изпомпва инсулин, за да регулира нивата му, което от своя страна води до натрупване на мазнини.

вредни храни, вредни храни при трениращи, вредни храни за черния дроб, вредни храни при подагра, вредни храни за сърцето

#7 Продукти, съдържащи глутен

Може би една от най-вредните топ 10 храни при спортуващите са продуктите, съдържащи глутен и най-вече тези, които се произвеждат от бяло брашно. Това не означава, че всички въглехидрати са вредни и трябва да се избягват напълно, но е препоръчително да изключите от диетата белите тестени изделия и бял ориз.

Когато се прави бял хляб, той всъщност се лишава от важните витамини от група В, пшеничния зародиш и фибрите, оставяйки преработен вторичен продукт, който повишава инсулина, понижава енергийните нива и увеличава теглото при консумация. Вместо това заложете на пълнозърнестите храни, които ще ви дадат по-дълготрайна енергия.

вредни храни, вредни храни при трениращи, вредни храни за черния дроб, вредни храни при подагра, вредни храни за сърцето

#8 Сладолед

Огромната вафлена фунийка, пълна със сладолед, сироп и захар, отива директно в панкреаса ви (за да произведе прилив на инсулин) и след това в червата ви (за да остане там като мазнина).

Проблемът със сладоледа е, че той всъщност е пристрастяващ. Захарта предизвиква производството на серотонин - хормона на щастието - в мозъка ви, което ви кара да желаете повече сладко.

Именно поради тази причина и сладоледът заема почетно място в нашата класация за топ вредни храни при трениращите.

#9 Ароматизирано кисело мляко

Всички тези "здравословни" малки чашки с кисело мляко с плодове на дъното или с гранола са истинска лавина от захар. По същество ядете десерт за закуска или следобедна закуска.

Това води само до повишаване на кръвната захар и ви пречи да постигнете желаната стройна фигура. Купете си обикновено кисело мляко и по желание добавете резенчета пресни или замразени плодове.

вредни храни, вредни храни при трениращи, вредни храни за черния дроб, вредни храни при подагра, вредни храни за сърцето

#10 Преработено месо и бързо хранене

Съмнявате се какво има в колбасите, но това не ви пречи да ги похапвате на сандвич на закуска или бърз обяд. А хамбургерите за бързо хранене? Те са още по-лоши. Цели 64% от калориите идват от мазнини. Нашият съвет е да си приготвите месо по избор на скара и с малко свежа салата в кутия за обяд ще се получи страхотна комбинация.

Споделяне

Коментари

Последвай ни

Instagram лого

fitnessmania

ПОЗДРАВЛЕНИЯ!

Благодарим Ви, че сте част от нашето БИО семейство!