Хранителни добавки

Пчелен прашец | Чудати ползи за здравето

Fitnessmania
11 октомври 2023г.

Пчелният прашец е полезен за здравето, тъй като съдържа витамини, минерали и антиоксиданти. Той е и безопасен за хора, които имат алергия към пчели. В тази статия на “Fitnessmania” ще научите за още много ползи от пчелния прашец, как и защо да го консумирате.

Пчелният прашец е смес от цветен прашец, нектар, ензими, мед, восък и пчелни секрети.

Пчелите, които търсят храна, събират прашец от растенията и го пренасят в кошера, където се съхранява и използва като храна от пчелното семейство.

Пчелният прашец не бива да се бърка с други пчелни продукти като мед, пчелно млечице или пчелна пита. Тези продукти може да не съдържат пчелен прашец или да съдържат други вещества.

Напоследък пчелният прашец набира популярност в здравните среди, тъй като е пълен със здравословни хранителни вещества, аминокиселини, витамини, липиди и над 250 активни вещества.

Всъщност Федералното министерство на здравеопазването в Германия признава пчелния прашец за лекарство.

Много проучвания са изследвали здравните ефекти на пчелния прашец и са установили обещаващи резултати.

Пчелен прашец - хранителен профил с повече от 250 активни вещества

Пчелният прашец се отличава с впечатляващ хранителен профил.

Той съдържа над 250 биологично активни вещества, включително протеини, въглехидрати, липиди, мастни киселини, витамини, минерали, ензими и антиоксиданти.

Гранулите на пчелния прашец се състоят от приблизително:

Въглехидрати: 40 %. Протеини: 35% Вода: 4-10% Мазнини: 5% Други вещества: 5-15%

Последната категория включва витамини, минерали, антибиотици и антиоксиданти.

Хранителното съдържание на прашеца обаче зависи от растителния източник и сезона на събиране.

Например по-стари проучвания показват, че пчелният прашец, събран от борови растения, има приблизително 7% протеини, докато прашецът, събран от финикова палма, съдържа близо 35% протеини.

Освен това пчелният прашец, събран през пролетта, има значително по-различен аминокиселинен състав от прашеца, събран през лятото.

Високо съдържание на антиоксиданти в пчелен прашец

Съдържанието на антиоксиданти предпазва от свободните радикали и хроничните заболявания

Пчелният прашец е зареден с голямо разнообразие от антиоксиданти, сред които флавоноиди, каротеноиди, кверцетин и кемпферол.

Антиоксидантите предпазват тялото ви от потенциално вредни молекули, наречени свободни радикали. Увреждането от свободните радикали е свързано с хронични заболявания като рак и диабет тип 2.

Изследвания в епруветки, върху животни и някои изследвания върху хора показват, че антиоксидантите от пчелен прашец могат да намалят хроничните възпаления, да елиминират вредните бактерии, да се борят с инфекциите и да противодействат на растежа и разпространението на тумори.

Съдържанието на антиоксиданти в пчелния прашец обаче зависи и от неговия растителен източник.

Освен ако растителният източник не е изрично посочен на етикета, може да е трудно да се определи откъде идва вашият пчелен прашец.

пчелен прашец

Добавки с пчелен прашец

Te понижават рисковите фактори за сърдечни заболявания, високи нива на липиди и холестерола в кръвта.

Сърдечните заболявания са водещата причина за смърт в световен мащаб.

Както високите кръвни липиди, така и високият холестерол в кръвта са свързани с повишен риск от сърдечни заболявания. Интересно е, че пчелният прашец може да понижи тези рискови фактори.

Например проучвания върху животни показват, че екстрактите от пчелен прашец могат да понижат нивата на холестерола в кръвта, особено на "лошия" LDL холестерол.

При по-старо проучване на хора с късогледство, причинено от запушени артерии, добавките с пчелен прашец понижили нивата на холестерола в кръвта, което увеличило зрителното им поле.

Освен това антиоксидантите в пчелния прашец могат да предпазят липидите от окисляване. Когато липидите се окисляват, те могат да се слепнат, да ограничат кръвоносните съдове и да повишат риска от сърдечни заболявания.

Пчелният прашец предпазва черния дроб от токсични вещества и заболявания

Вашият черен дроб е жизненоважен орган, който разгражда и отстранява токсините от кръвта.

Изследвания върху животни са установили, че пчелният прашец може да бъде ефективно средство за лечение срещу хепатит и неалкохолна мастна чернодробна болест.

Други изследвания върху животни показват, че антиоксидантите от пчелен прашец предпазват черния дроб от увреждане от редица токсични вещества, включително от предозиране с лекарства. Пчелният прашец подпомага и за заздравяването на черния дроб.

Въпреки това малко проучвания при хора са оценили въздействието на пчелния прашец върху чернодробната функция. Необходими са повече изследвания, за да се изготвят препоръки за здравето.

Пчелен прашец - съдържа няколко съединения с противовъзпалителни свойства

Пчелният прашец се използва традиционно за намаляване на възпалението и отока.

Проучване върху животни показва, че екстрактът от пчелен прашец намалява подуването на лапите на морски свинчета със 75%.

Всъщност противовъзпалителното му действие е сравнено с няколко нестероидни противовъзпалителни лекарства, като фенилбутазон, индометацин, аналгин и напроксен.

Пчелният прашец съдържа няколко съединения, които могат да намалят възпалението и отока, включително антиоксиданта кверцетин, който понижава производството на възпалителните омега-6 мастни киселини, като арахидонова киселина.

Нещо повече, растителните съединения в пчелния прашец могат да потиснат биологичните процеси, които стимулират производството на възпалителни хормони като тумор.

Пчелният прашец повишава имунитета и убива бактериите

Пчелният прашец подсилва имунната ви система, като ви помага да избегнете заболявания и нежелани реакции.

От една страна, изследванията показват, че той може да намали тежестта и появата на алергии.

В едно проучване е доказано, че пчелният прашец значително намалява активирането на мастоцитите. Когато се активират, мастоцитите освобождават химикали, които предизвикват алергична реакция.

Освен това няколко проучвания в епруветки потвърждават, че пчелният прашец има силни антимикробни свойства.

Установено е, че екстрактът от пчелен прашец убива потенциално вредни бактерии като Е. коли, Салмонела, Псевдомонас аеругиноза, както и такива, които причиняват стафилококови инфекции.

пчелен прашец

Помага при заздравяването на рани и предотвратява инфекции

Пчелният прашец има противовъзпалителни и антиоксидантни свойства, които могат да подпомогнат организма ви при заздравяването на рани.

Например при изследване върху животни е установено, че екстрактът от пчелен прашец е също толкова ефективен при лечението на рани от изгаряне, колкото и сребърният сулфадиазин - златен стандарт при лечението на изгаряния, и предизвиква много по-малко странични ефекти.

Друго изследване върху животни показва, че прилагането на балсам, съдържащ пчелен прашец, върху изгаряния значително ускорява заздравяването в сравнение със стандартните лекарства.

Антимикробните свойства на пчелния прашец могат също така да предотвратят инфекции - основен рисков фактор, който може да застраши процеса на заздравяване на одрасквания, порязвания, ожулвания и изгаряния.

Пчелният прашец има противоракови свойства

Пчелният прашец може да се използва за лечение и превенция на ракови заболявания, които се появяват при необичайно размножаване на клетките.

Проучвания в епруветки са установили, че екстрактите от пчелен прашец потискат растежа на туморите и стимулират апоптозата - програмираната смърт на клетките - при рак на простатата, дебелото черво и левкемия.

Пчелният прашец от цистус (Cistus incanus L.) и бяла върба (Salix alba L.) може да има антиестрогенни свойства, които биха могли да понижат риска от рак на гърдата, простатата и матката.

Необходими са обаче повече изследвания върху хора.

пчелен прашец

Може да облекчи симптомите на менопаузата

Менопаузата, която бележи прекратяването на менструацията при жените, често е съпроводена от неприятни симптоми като горещи вълни, нощно изпотяване, промени в настроението и нарушения на съня.

Проучванията показват, че пчелният прашец може да облекчи някои симптоми на менопаузата.

В едно проучване на жени с рак на гърдата 71% от участничките са почувствали, че симптомите на менопаузата им са се подобрили, докато са приемали пчелен прашец.

В друго проучване 65% от жените, приемащи добавка с пчелен прашец, изпитват по-малко горещи вълни. Тези жени посочват и други подобрения в здравословното си състояние, като например по-добър сън, намалена раздразнителност, по-малко болки в ставите и подобрено настроение и енергия.

Освен това тримесечно проучване показва, че жените, приемащи добавки с пчелен прашец, изпитват значително по-малко симптоми на менопауза. Освен това тези добавки са спомогнали за понижаване на "лошия" LDL холестерол и повишаване на "добрия" HDL холестерол.

Пчелен прашец - подобрява използването на хранителните вещества, метаболизма и дълголетието

Някои данни сочат, че пчелният прашец подобрява използването на хранителните вещества в организма.

Например морски свинчета с недостиг на желязо усвояват 66% повече желязо, когато към храната им е добавен пчелен прашец. Това повишение вероятно се дължи на факта, че пчелният прашец съдържа витамин С и биофлавоноиди, които повишават усвояването на желязото.

Освен това здравите плъхове, хранени с цветен прашец, усвояват повече калций и фосфор от храната си. Прашецът съдържа висококачествени протеини и аминокиселини, които могат да подпомогнат това усвояване.

Други изследвания върху животни показват, че пчелният прашец може да подобри растежа на мускулите, да ускори метаболизма и да насърчи дълголетието.

Въпреки че проучванията върху животни са обещаващи, не е ясно дали хората изпитват същите ползи.

пчелен прашец

Пчелният прашец е безопасен и лесен за добавяне към диетата ви

Пчелният прашец се предлага под формата на гранули или добавки и е безопасен за повечето хора.

Можете да го закупите от здравните магазини или от местния пчелар.

Гранулите могат да се добавят към любимите ви храни, например към закуската или смутитата.

Хората с алергии към пчелен прашец или пчелни ужилвания обаче трябва да избягват продуктите с прашец, тъй като те могат да предизвикат симптоми като сърбеж, подуване, задух или анафилаксия.

Тези продукти могат също така да взаимодействат негативно с лекарства за разреждане на кръвта, като например варфарин.

Бременните или кърмещите жени трябва да избягват продуктите с пчелен прашец, тъй като липсват доказателства, че те са напълно безопасни за бебетата.

Споделяне

Коментари

Последвай ни

Instagram лого

fitnessmania

ПОЗДРАВЛЕНИЯ!

Благодарим Ви, че сте част от нашето БИО семейство!