Правилно хранене

По колко калории трябва да приемаме на ден

Fitnessmania
8 декември 2022г.

По колко калории трябва да приемаме на ден? Това е въпрос, на който не може да се отговори с конкретен отговор. Или по-скоро може, но не значи, че конкретният отговор важи за всички хора. По колко калории трябва да приемаме на ден е величина, която варира в зависимост от възрастта, метаболизма и нивата на физическа активност, наред с още редица фактори и индивидуални аспекти.

Обикновено препоръчителният дневен прием на калории е 2000 калории на ден за жени и 2500 за мъже. Въпреки това, тези цифри са изключително ориентировъчни и най-правилният подход е диетолог или лекар да изготви персонализирана програма според здравословното състояние на човек, неговите специфични нужди и навиците му.

По колко калории трябва да приемаме на ден и важно ли е всъщност да следим за броя приети калории? Консумацията на определен брой калории дневно може да ви помогне да постигнете и поддържате здравословно тегло.

Освен това изследванията показват, че когато следвате балансирана диета, приемането на оптимизирания брой калории индивидуално за вас също може да помогне за подобряване на вашето здраве и за дълголетие.

Когато определяме по колко калории трябва да приемаме на ден, би било от полза първо да научим какъв е установеният препоръчителен прием на калории. Оттам нататък можем да вземем предвид всички други фактори, за да намерим правилния калориен прием за нас конкретно, като имаме предвид целите, свързани с нашето тяло и здраве. Ето какво трябва да знаем за дневната консумация на калории, може да прочетете в днешната статия на Fitnessmania.

По колко калории трябва да приемаме на ден – възрастни

колко калории на ден, колко калории на ден трябва да приемаме, колко калории на ден калкулатор, колко калории на ден, колко калории на ден за отслабване, колко калории на ден за да отслабнем

По колко калории трябва да приемаме на ден е величина, която ще варира и ще се променя с промяната на тялото и размера му, ниво на активност и цялостно здраве. Познаването на препоръчителните насоки за прием на калории може да ни даде по-добра представа за нашия калориен диапазон. Препоръчителният или здравословния калориен прием варира и според възрастта.

Препоръчителният калориен прием за възрастни жени варира от 1600 калории на ден до 2400 калории на ден, според Световната здравна организация и за 2020-2025 г. За мъжете количеството е малко по-високо, вариращо от 2200 до 3200 калории на ден.

Ако водите заседнал начин на живот, не сте много активни, или сте по-възрастни, вашите нужди от калории вероятно са към дъното на диапазона. Може да сте по-близо до върха, ако сте бременна, кърмите, или пък имате висока физическа активност и то често.

По колко калории трябва да приемаме на ден - юноши

Въпросът по колко калории трябва да приемаме на ден се променя с възрастта, съответно калорийният пример за тийнейджъри е по-различен. Препоръките за прием на калории за тийнейджъри варират в зависимост от възрастта, пола и нивото на активност. Препоръчителният прием на 13-годишно момиче варира от 1600 до 2200 калории дневно, с препоръчителен прием от 2000 до 2600 за 13-годишно момче.

Тези количества се увеличават леко в по-късните тийнейджърски години. Диапазонът за момичета на възраст от 14 до 18 години е от 1800 до 2400 калории на ден. Препоръчителният прием на калории за момчета в същата възрастова група е някъде между 2000 и 3200 калории.

Подрастващите се нуждаят от по-високо количество калории на ден, защото телата им се развиват в този период от живота и много от функционалните процеси на организма изразходват по-голямо количество енергия. Освен това тийнейджърите обикновено са по-активни физически в ежедневието си.

По колко калории да приемаме на ден – деца

колко калории на ден, колко калории на ден трябва да приемаме, колко калории на ден калкулатор, колко калории на ден, колко калории на ден за отслабване, колко калории на ден за да отслабнем

Деца на възраст между 2 и 3 години се нуждаят от между 1000 и 1400 калории дневно. Къде попадат в този диапазон зависи от това колко са активни. На възраст от 4 до 8 години диапазонът започва от 1200 калории дневно и се увеличава до 1800 калории за момичета и 2000 калории за момчета.

На възраст от 9 до 13 години калорийният диапазон е от 1400 до 2200 калории на ден за момичета и 1600 до 2600 калории на ден за момчета.

По колко калории да приемаме на ден – фактори, които влияят

колко калории на ден, колко калории на ден трябва да приемаме, колко калории на ден калкулатор, колко калории на ден, колко калории на ден за отслабване, колко калории на ден за да отслабнем

Както предполагат указанията за препоръчителен прием на калории, броят калории, от които се нуждаете на ден, може да варира в зависимост от различни фактори. Сред най-важните и определящи от тях са:

  • Пол
  • Височина
  • Тегло
  • Възраст
  • Ниво на активност

Допълнителни фактори, които могат да повлияят на това колко калории тялото използва за енергия, като по този начин влияят и на това колко трябва да консумирате, включват хормоналния баланс на организма, прием някои лекарства (като стероиди и някои лекарства за диабет) и здравето като цяло.

По колко калории трябва да приемаме на ден и как да следим броя им

Има различни начини, по които можете да следите дневния си прием на калории. Можете да използвате приложение за смартфон или уебсайтове, които имат такива функции за пресмятане и запаметяване на консумираните на ден хранителни продукти и тяхната калорийност. Тези услуги ви позволяват да въведете храната, която сте изяли, и размера на вашата порция и автоматично да изчислите дневния си прием на калории.

Някои устройства за проследяване на активност ви помагат да преброите дневните калории от храната и калориите, които сте изразходили по време на тренировка. Ако не сте фен на техническите джаджи, използвайте дневник за отслабване или записвайте калориите си в бележник, за да следите ежедневния си прием.

Определянето на вашия идеален калориен прием е добър подход са добиване на добра представа за начина си на хранене и управлението на теглото. Въпреки че устойчивото отношение към теглото е един от начините да допринесете за цялостното си здраве, прекомерното съсредоточаване върху приема на калории може да бъде тревожен знак за неправилно хранене. Консултирайте се с лекар диетолог, ако имате нужда от помощ при определяне на вашия идеален калориен прием.

Споделяне

Коментари

Последвай ни

Instagram лого

fitnessmania

ПОЗДРАВЛЕНИЯ!

Благодарим Ви, че сте част от нашето БИО семейство!