Интересно

Витамини за изтръпване на ръцете | Вероятни причини - от Експертите

Fitnessmania
1 декември 2022г.

В случай, че сте в търсене на подходящите витамини за изтръпване на ръцете, за да можете успешно да се отървете от това неприятно и дискомфортно състояния, тази статия ще ви даде точното решение.

Причини за изтръпване на крайници

Причините за изтръпване на крайници може да са няколко. Преди всичко се консултирайте с вашия лекар! Ние от екипа на fitnessmania.bg нямаме лекарска квалификация, а само черпим информация от доказани източници.

Изтръпването на ръцете може да се случи в следствие от увреждане, дразнене или притискане на един от нервите или разклонение на някой от нервите в ръката и китката.

Заболявания, засягащи периферните нерви, като диабет, също се нареждат сред причинителите на изтръпване. Имайте предвид, че при диабет подобни симптоми най-често се появяват първо в краката ви.

Изтръпването може да бъде причинено от проблеми в мозъка или гръбначния мозък, въпреки че в такива случаи се появява и слабост на ръката или ръката или загуба на функция. Изтръпването само по себе си обикновено НЕ се свързва с потенциално животозастрашаващи заболявания, като инсулти или тумори.

Витамини от група B

Витамините B1, B6 и B12 са от съществено значение за здравето на нервната система. Тези витамини могат да помогнат при заздравяването на увреждане на нервите и да облекчат симптомите на увреждане на нервите като изтръпване и мравучкане, включително на ръцете, затова и често се препоръчват като витамини за изтръпване на ръцете.

Именно заради тези им свойства, витамините от група В често се наричат „невротропни“ витамини.

Всеки от витамините от група В има своя собствена специална роля за здравето на нервната система, но те също работят в синергия заедно и като сплотен екип. Освен витамини за изтръпване на ръцете, под формата на добавки можем да ги приемаме и за възстановяване на увредените нерви и поддържане на нервната система здрава и функционираща. Изследванията показват, че всеки от витамините от група В има своя специална роля за здравето на нервите. Ето защо е препоръчително да ги приемаме под формата на комплекс от витамини от група В, вместо като отделни добавки, с които ще таргетираме само част от проблема.

Научете повече за трите основни невротропни витамина B1, B6 и B12, как те работят заедно за лечение на увреждане на нервите и защита на нервната ви система с подходяща диета, как можем да си ги набавим от храната, която консумираме и кой може да се възползва от приема на витамин B комплекс.

Витамини за изтръпване на ръцете – витамин В1 като източник на енергия

Витамин B1 е един от задължителните компоненти на комплекса витамини за изтръпване на ръцете. Витамин B1 е известен също като тиамин. Неговата основна задача е да ви помогне да поддържате нервната си система здрава. Нервите изразходват много енергия всеки ден, но не могат да я съхраняват, така че се нуждаят от постоянно снабдяване на нови количества енергия. Витамин B1 има ключова роля в превръщането на въглехидратите, които сме приели при консумация на храна, в енергия. Тази енергия е необходима на нервните клетки, за да функционират правилно и да останат здрави.

Храни, източници на витамин В1:

 • Свинско месо
 • Риба
 • Бобови растения (като грах, боб, соя, леща)
 • Ориз
 • Семена
 • Обогатени зърнени закуски

Витамини за изтръпване на ръцете – витамин В6 като носител на нервни сигнали

Витамин B6, известен също като пиридоксин, е инструмент за опосредствяване на способността на вашите нервни влакна да предават сигнали ефективно. Витамин B6 играе важна роля за здравето на нервите, като помага на тялото ви да произвежда жизненоважни невротрансмитери.

Това са химическите вестоносци, които предават съобщения от мозъка ви до клетките по цялото тяло. Това означава, че ако приемате витамини за изтръпване на ръцете и в тях е включен витамин В6, вие ще осигурите на нервната си система правилната функция за предотвратяване на сигналите на изтръпването и мравучкането, които иначе мозъкът може да изпраща до крайниците.

Храни, източници на витамин В6:

 • Свинско месо
 • Пилешко и пуешко месо
 • Риба тон
 • Зеленчуци с високо съдържание на нишесте, например картофи
 • Млечни продукти
 • Обогатените зърнени закуски

Витамини за изтръпване на ръцете – витамин В12 за регенерация на нервите

Витамин B12 е известен също като кобаламин. Той е от решаващо значение за здравето на нервите поради ключовата си роля в регенерирането и възстановяването на нервните влакна и на увредените нерви.

Витамин B12 има много ползи за здравето и от гледна точка на здравето на нервите може би най-важната от тях е ролята, която играе в производството на миелин. Миелинът образува защитната обвивка около нервните влакна, ето защо и производството му е от толкова ключово значение. И ето това е основната причина, поради която е необходимо В12 да бъде част от комплекса витамини за изтръпване на ръцете.

Храни, богати на витамин В12:

 • Месо
 • Риба
 • Млечни продукти
 • Яйца
 • Обогатените зърнени закуски

Витамини за изтръпване на ръцете – защо да ги приемаме комплексно?

Въпреки че всеки един от невротропните витамини В има своя собствена специална роля за здравето на нервната система, всички те работят в синергия за възстановяване, регенериране и защита на нервните влакна, които изграждат човешката нервна система.

Изследванията показват, че оптималната комбинация от трите витамина, B1, B6 и B12, е по-ефективна за облекчаване на симптомите на увреждане на нервите и възстановяване на нервната функция, отколкото приемането на една добавка с витамин.

Това означава, че когато сте в търсене на витамини за изтръпване на ръцете е най-добре да се снабдите с комплекс от витамини от групата В.

Причините за това са много, но се смята, че припокриването между различните функции на различните витамини от група В е един от ключовите аспекти. Известно е също, че увреждането на нервите обикновено се причинява от няколко фактора едновременно. Това означава, че може да е необходима комбинация от витамини за ефективно справяне с всички фактори, допринасящи за увреждането на нервите, а едновременно с това и облекчаване на всички симптоми.

Витамини за изтръпване на ръцете – кой да ги приема?

Някои хора се намират под по-висок риск от увреждане на нервите, водещо до симптоми като изтръпване и мравучкане на ръцете, или други части на тялото и крайниците. Тази по-висока нужда често се дължи на дефицит на някои или всички тези основни витамини от група. Дефицит на витамини В често се наблюдава при:

 • Хора с диабет - Смята се, че увреждането на нервите засяга до половината от хората с диабет. Високите нива на кръвната захар могат да увредят нервите.
 • Хора на специални диети - Следването на вегетарианска или веганска диета носи много ползи, но някои хранителни вещества - като витамин B12 - се съдържат само в месото и други животински продукти. Ето защо е важно хората, които не консумират животински продукти, да приемат витамините под формата на добавки.
 • Възрастни хора - Вероятността от увреждане на нервите се увеличава с възрастта, поради по-честото разпространение на хроничните заболявания при възрастните хора.
 • Хора с други болестни състояния - Някои болестни състояния, включително автоимунни заболявания като херпес зостер, ревматоиден артрит или целиакия, както и лаймска болест, някои видове рак и няколко други заболявания, също могат да причинят или повишат риска от увреждане на нервите. Те могат да доведат до състояние, което се нарича периферна невропатия.
 • Хора, приемащи определени лекарства - Някои режими на химиотерапия, някои антибиотици, ако се приемат за дълги периоди и дългосрочната употреба на лекарството за епилепсия, носят риск от увреждане на нервите.
 • Хора, консумиращи големи количества алкохол - Прекомерната консумация на алкохол може да увеличи вероятността от увреждане на нервите.
Споделяне

Коментари

Последвай ни

Instagram лого

fitnessmania

ПОЗДРАВЛЕНИЯ!

Благодарим Ви, че сте част от нашето БИО семейство!