Как да следим калориите си през деня?
Съвети

Как да следим калориите си през деня?

Fitnessmania
10 Юли 2022

Как да следим калориите си през деня – по-лесно е да се каже, отколкото да се направи, нали така. Множество проучвания сочат, че по-голямата част от хората си мислят, че консумират много по-малко калории, отколкото похапвате в действителност. Уви, когато тренираме и правим упражнения също не успяваме да изразходим всички излишни калории, които сме погълнали.

По този начин не можем да създадем калориен дефицит за организма и не успяваме да топим мазнините и да сваляме калории. Ето защо е толкова важно да следим калориите си през деня. Следенето на калории е един от най-лесните начини да отслабнем, а и да се храним балансирано и пълноценно. Научете повече в днешната статия на Fitnessmania.

Въпреки това да се научим да следим калориите си през деня може да се окаже голямо предизвикателство за много от нас.

Може би звучи доста трудоемко в началото, допускането на грешки може да доведе до допълнителна фрустрация. Но когато веднъж се научим как да следим калориите си през деня по правилния начин ще се уверим, че всъщност не е никак трудно и не отнема време, а грешките могат да бъдат избегнати. 

Как да следим калориите си през деня – нужна е практика

Преди да обявите броенето на калории като неработещо или нещо, което не е за вас, нека ви напомним, че като всяко нещо на този свят, усвояването на правилни хранителни навици, в това число и следенето на калории, изисква време за адаптация и практика. Всичко става по-лесно с времето и практиката. Как да следим калориите сиТака че запазете спокойствие, дори и нещата да не се случват от самото начало и да допускате грешки, с времето ще ставате по-добри и всичко ще се случва по-лесно. А и има методи и съвети, които да ви помогнат броенето на калории да се случва по-лесно. 

Как да следим калориите си през деня – кога да мерим и кога да теглим храната

Ако все още не сте така добри в това да преценявате големината на порциите на око е много важно да създадете навик да мерите количеството храна. Ето затова ви е нужно да инвестирате в електронна кухненска везна, която ще е ваш верен помощник в претеглянето на всяка порция. Освен това е нужно да закупите и мерителни лъжици, купи или други съдове, които също често ще се налага да ползвате. За да сте сигурно, че следите калориите си наистина максимално правилно и точно е нужно да знаете кога храната се измерва и кога се претегля. Така например, за течностите е нужно да използваме мерителни съдове. За хранителните продукти е по-подходящо да използваме везна, която ще ни даде много по-точни резултати. Ако използваме мерителни съдове за храната трябва да се отбележи, че те не дават точни резултати поради факта, че различните форми съдове, дори и когато са еднакви по количество, могат да поберат различни количества храна.

Как да следим калориите си през деня – записвайте си

Един от най-добрите начини да следим детайлно всички консумирани калории е да записваме какво и по колко похапваме през деня. Дори и да си мислите, че като цяло консумирате храна в разумни порции, специалистите все пак препоръчват да теглите храната си и да записвате калориите. Как да следим калориите сиМоже би ще се изненадате, че похапвате доста повече калории от очакваното. Освен това записването ще ви даде по-точна представа при консумация на колко калории за деня вие започвате да сваляте килограми.

Как да следим калориите си през деня – следете всичко, което консумирате

Доста честа грешка, която правят хората, когато следят консумацията на калории през деня е да записват само основните хранения и да не неглижират всичко, което са похапнали „между другото“, междинно, „колкото да опитам“ и дори и изпитите течности. Ако искаме правилно да следим калориите си през деня е нужно да записваме и обръщаме внимание на всяка хапка и глътка, с изключение на водата и неподсладения чай. В много случаи хората са склонни да мислят, че тези няколко „откраднати“ или тайно погълнати хапки нямат кой знае какво значение, а имено те да се оказват тайният източник на много калории. Така че не забравяйте нито един хранителен продукт, дори и да използвате съвсем мъничко от него. Записвайте си колко сметана слагате в кафето, с какво намазвате филийките на сандвича, какъв и колко дресинг слагате в салатата. Може да звучи досадно и твърде педантично, но дори и бонбони за приятен дъх, когато от тях се похапне значително количество, могат да означават твърде много излишни калории в организма ви.

Как да следим калориите си през деня – не пропускайте нито ден

Когато следим калориите си през деня често идва момент, в който това занимание започва да ни тежи, или да ни се струва твърде скучно.

Тогава можем да се изкушим да пропуснем и да не запишем ден-два. Но по-добре не го правете.

Ако наистина имаме желание да достигнем поставените цели и да отслабнем, всеки ден е от значение, както и всяка калория. Един ден, в който не записваме калориите не е толкова страшен. 3 (3).jpgОпасно е, че този един ден лесно се превръща в два, а те в седмица и така стигаме до момент, в който напълно изоставяме това занимание. Препоръчва се да се записвате какво и колко сте похапвали след всяко ядене. Ако решите да оставите всичко за вечерта, рискът да не си спомните голяма част от похапнатото през деня е доста голям. 

Без значение дали ще си записваме в тефтер, ще използваме приложение на телефона, или ще използваме друга система, която да прави записването и мониторинга на калории през деня по-лесен, важно е да следим какво похапваме. Следенето на калории доказано ни помага да се храним по-балансирано и да горим излишни мазнини и килограми.

Споделяне

Коментари

Последвай ни

Instagram лого

fitnessmania

ПОЗДРАВЛЕНИЯ!

Благодарим Ви, че сте част от нашето БИО семейство!