Какъв е твоят дневен прием на магнезий?
Съвети

Какъв е твоят дневен прием на магнезий? Да проверим!

Fitnessmania
05 Юли 2022

Бонус - 5  точки, с които да разпознаете дали страдате от дефицит 
 

Умора, нервност и напрежение.

Дотолкова сме свикнали с тях, че първата ни мисъл дори няма да бъде, че трябва да посетим лекар. Възможно е да си кажем, че сме прекалили с работните ангажименти или, че се е натрупало много безсъние. 

Понякога истината излиза на бял свят след небрежен разговор с приятел, друг път далеч по-сериозни проблеми със здравето отвеждат до правилната диагноза.

Какъвто и да е пътят ви до ценните качества на магнезия и осъзнаването на неговата ключова роля, най-важното е да реагирате навреме и адекватно. 

Преди обаче да се запитате 

Колко е препоръчителният дневен прием на магнезий?

може би е най-добре да прочетете за какво точно служи този минерал. А ние ще имаме грижата да ви разкажем защо е толкова важен и от къде е най-лесно да си го набавите. 

Най-общото схващане е, че той се грижи за мускулите, а ако сте жена във фертилна възраст вероятно сте наясно, че има специална и ключова роля през бременността. 

Всичко това е вярно, но магнезият има и още няколко важни функции - пази сърцето, помага за възстановяването на енергийните нужди на организма и има ключова роля при хора, които живеят под стрес или имат склонност към депресивни състояния.  

Защо да пием още нещо - не може ли да си набавим препоръчителните 

Дневни количества магнезий от храната

Това е напълно резонен въпрос, на който, за да отговорят специалистите се позовават на безпристрастна статистика. Какво казва тя и в кои храни има най-много магнезий ще разкажем веднага. 

Безспорно, първенци са тиквените семки, семената от чиа, печените бадеми и спанакът. Следват фъстъците, някои зърнени храни и соевото мляко. 

За тези от вас, които обичат да похапват сладко, е добре да потърсят източници за дневния си прием на магнезий в бананите, шоколада с висок процент какао, стафидите и дори ябълките.

Любителите на сезонни храни могат спокойно да правят си правят по-често зелена салата и да добавят към нея свежи листенца бейби спанак, лимонов сок и слънчогледови семки. 

1 (3).jpg

Тук е важно да запомните, че 

Магнезият се изразходва много бързо

и не успява да се натрупа като запас в тялото ви. Затова е много важно да спазвате здравословен режим и по естествен начин да включите в менюто си храни, които ще ви осигурят нормален дневен прием. 

Хубаво е да имате предвид и още нещо важно - магнезият се препоръчва да бъде приеман с витамин C за по-добро и качествено усвояване и абсорбиране. Иначе казано - ако го приемате като добавка, сипете си чаша пресен портокалов сок. 

Ето и най-важният въпрос - 

Какъв е дневният прием на магнезий за всяка възраст?

Според National Institutes of Health към Департамента по здравеопазване на САЩ, препоръчителните среднодневни стойности за прием на магнезий са следните.

   

За млади хора на възраст от 19 до 30 години - 400 мг за мъжете и 310 мг за жените. При бременност нуждите от магнезий нарастват до  350 мг. Ако кърмите - 310 мг. 

За хора на възраст от 31 до 50 години - 420 мг за мъжете и 320 мг за жените. При бременност дамите могат да приемат 360 мг. За кърмещи жени - 320 мг. 

2 (4).jpg
Ако разчитате само на зелени салати, смути от банан и печени ядки, единствената опасност ще бъде да прекалите с калориите.

Далеч по-сериозно трябва да се отнасяте, ако приемате магнезия под формата на добавка.  

За да ви успокоим тук ще добавим, че предозирането най-много да ви доведе до коремни спазми, диария и гадене. Напълно пренебрежими симптоми, но със сигурност е по-добре да си ги спестите и да винаги да спазвате указанията върху опаковките. 

Нужна ли е консултация с лекар, преди да започнете прием на магнезий?

Тук верният отговор винаги е “Да!”. 

Дневният прием на минерала трябва да е съобразен с вашето текущо състояние. Ако сте бременна ще получите още по-конкретни насоки и дори препоръки за конкретни марки на пазара. 

Ако работите под силен стрес, съветите ще са различни, така, че не подценявайте силата на компетентното мнение. 

За финал нека отново обобщим най-важните 5 точки, които ще ви насочат

3 (3).jpg

Имате ли ясно изразен дефицит на магнезий:

  • ежедневна умора, липса на тонус и депресивни състояния
  • ако имате диагностицирано високо кръвно 
  • при болестни състояния, свързани със сърдечно-съдовата система 
  • страдате от непрекъснати крампи и схващания
  • лесно избухвате, трудно контролирате емоциите си


 Дори само две от тези точки да са налице, то е знак да се чуете с доверен лекар и да помислите за подходяща диета, богата на магнезий и други важни минерали, а ако се налага и прием под формата на добавки. 

Споделяне
Loading...

Последвай ни

Instagram лого

fitnessmania

ПОЗДРАВЛЕНИЯ!

Благодарим Ви, че сте част от нашето БИО семейство!