тренирам, за да отслабна
Тренировки

Отслабване чрез тренировка | Как да го направим?

Fitnessmania
12 декември 2022г.

Поставили ли сте си цел да отслабнете? Ако е така, може би сте готови да започнете диета и тренировъчна програма за отслабване. В крайна сметка това е, което препоръчват експертите по отслабване и диетолозите, нали така? Ако вашата цел е да се отървете от излишните килограми, съвсем логично е да се запитате коя диета е подходяща за вас, или пък: „Как да тренирам, за да отслабна?“.

Как да тренирам, за да отслабна е въпрос, който се свежда до редица индивидуални фактори. Както диетата, така и тренировъчната програма, които ще включите в ежедневието си, следва да бъдат персонализирани спрямо индивидуалното ви състояние, поставените цели, възможностите на тялото ви. Въпреки това, на въпроса: „Как да тренирам, за да отслабна?“ можем да отговорим и с някои по-общи съвети, които са се доказали като ефективни при голям процент хора.

В някои случаи започването на диета и тренировъчна програма по едно и също време може да ви подготви за провал, вместо успеха, който целите. Вместо да се опитвате да промените всичко наведнъж, опитайте да влезете в план за отслабване стъпка по стъпка. Следвайте тези съвети, за да създадете по-интелигентна програма за отслабване, която работи за вас. Адаптирането към устойчив и методичен подход може да доведе до дълготрайни резултати за загуба на тегло и всъщност да се окаже правилния отговор на въпроса: „Как да тренирам, за да отслабна?“.

Как да тренирам, за да отслабна и кога да започна?

Как да тренирам, за да отслабна е важен въпрос, но е важно и да си отговорим на: „Кога да започна да тренирам?“. Когато за първи път започнете диета, не винаги е необходимо да правите упражнения в самото начало, особено ако консумирате много по-малко калории, отколкото преди диетата. Намаляването на калориите може да причини умора, особено в началото на новия хранителен режим. Въпреки че можете да опитате естествени методи за повишаване на енергията си, може да откриете, че все още сте твърде уморени, за да тренирате.​

Фокусирайте цялото си внимание върху компонента диета. Въпреки че както диетата, така и упражненията имат значение, когато искате да отслабнете, аспектът на храненето е от решаващо значение в ранните етапи. Ако вложите цялата си енергия в спазването на здравословна диета с контролиран прием на калории в началото на вашата програма за отслабване, вие се подготвяте за дългосрочен успех.

Когато започнете да отслабвате с постоянна скорост от около 1 килограм на седмица, резултатите само ще ви мотивират да добавите предизвикателството на упражненията към ежедневието си. Съсредоточете се върху здравословното хранене в началото на вашата диета и след това започнете да тренирате, след като свикнете с по-малкия брой калории.

Как да си набавим калий с бял боб

Въпреки че трябва да започнете да се настройвате за упражнения, не искате да забравите и за обичайните си ежедневни дейности. Просто не забравяйте за т.нар. термогенеза без физическа активност.

Как да тренирам, за да отслабна? Може би вече го правиш без дори да знаеш! Термогенезата е цялата физическа активност, която извършваме през деня, която не е достатъчно интензивна, за да се счита за упражнение. Това включва разхождане на кучето, качване по стълбите до офиса, носенето на торби с покупки до вкъщи, кратка разходка по време на обедната почивка. Това са все приятни и полезни дейности за горене на калории без упражнения, но все пак с физическа активност.

Как да тренирам, за да отслабна и как да избера тренировка?

След като енергийните ви нива се адаптират към новия ви начин на хранене и сте се научили да максимизирате термогенезата е време да добавите програма за упражнения към седмицата си. Последователният режим на тренировка ще ви помогне да изгорите повече калории, да ускорите процеса на отслабване и да подобрите здравето на сърцето.

Добра идея е да започнете с умерени упражнения и да запазите високоинтензивните тренировки за по-нататък. Дори упражненията с умерено ниво на натовареност могат да ви помогнат в мисията по загуба на килограми и за:

  • Повишаване на увереността - Редовните упражнения могат да бъдат от полза за психичното ни здраве, като подобрят настроението, облекчат стреса и повишат самочувствието.
  • Предотвратяване на наранявания - Програма за упражнения, която отговаря на текущите ви възможности, ще подготви мускулите ви за по-енергични упражнения, което също помага за предотвратяване на наранявания.
  • Устойчивост - Когато постепенно надграждате тренировъчна програма, вие създавате рутинен тренировъчен навик, към който ще се придържате цял живот.

Как да тренирам, за да отслабна – не е задължително следване на най-новото

Най-добрите тренировки за отслабване са тези, които правите редовно. Пропуснете скъпите, модерни тренировки и правете всякакви форми на упражнения, които са най-удобни за вас, стига да ги правите редовно. Полезно е да изберете дейности, които наистина ви харесват, за да накарате упражненията да се усещат по-скоро като част от начина ви на живот, отколкото като скучно или мъчително занимание.

Разбира се, има тренировки, които изгарят повече мазнини. Ще откриете, че високоинтензивните тренировки осигуряват едни от най-добрите ползи за изгаряне на мазнини както по време, така и след тренировка.

Но високоинтензивните тренировки осигуряват забележими ползи само когато ги правите редовно. Ако все пак решите да следвате фитнес тенденциите като спининг, bootcamp или тренировки в стил P90X, не забравяйте да си починете на следващия ден.

Как да тренирам, за да отслабна – подпомагане на метаболизма

Диетолозите и фитнес инструкторите често препоръчват сърдечно-съдови или аеробни упражнения за изгаряне на калории. Спининга, например, е аеробна тренировка. Бързото ходене също може да бъде аеробна тренировка, а машините за катерене по стълби или степерите също осигуряват аеробна тренировка. Но изграждането на мускули, или силовите тренировки, също има значение.

Силните мускули изгарят повече калории през целия ден, което засилва метаболизма ви. Само не забравяйте, че не е нужно да ходите в залата за тежести, за да изградите сила. Всъщност някои от най-ефективните силови упражнения използват само собственото тегло.

Вашата диета или режим на хранене трябва да бъдат във фокуса на вашата програма за отслабване в ранните етапи. Но упражненията са по-важни за дългосрочно поддържане на теглото. Като се ангажирате с програма за упражнения, върху която можете постепенно да надграждате, можете бавно да увеличавате минутите си за упражнения всяка седмица, за да постигнете целите си. А след това да задържите постигнатите резултати.

Споделяне

Коментари

Последвай ни

Instagram лого

fitnessmania

ПОЗДРАВЛЕНИЯ!

Благодарим Ви, че сте част от нашето БИО семейство!