Main.jpg
Интересно

Какво да правим при болки в гърба

Fitnessmania
7 Юли 2022

Този кратък тест ще ви спаси от хроничните проблеми завинаги 

Болките в гърба са толкова чести и разпространени, че едва ли има някой, който поне веднъж да не е ставал тяхна жертва. Без значение как се появяват - остро и внезапно или постепенно, докато не хронифицират, те са в състояние да вгорчат дори най-дребните ви движения. 

Как се появяват и възможно ли е да ги предотвратим?

И на двата въпроса, отговорът е положителен, но нека видим кои са най-разпространените виновници за болката в гърба. Ако отговорите с “да” на повече от две точки в този списък, то със сигурност ви трябват спешни мерки и бързи промени в начина на живот. Веднага след края на теста, следват и конкретни идеи, с които още днес да подобрите ежедневието си. 
 

Спите лошо

Ако сутрин се събуждате сковани, чувствате гърба и тялото си сякаш са “чужди”, вие вероятно допускате една от двете най-разпространени  грешки - избрали сте неподходящ матрак или прекарвате нощта в неудобна поза. Което и да е, то със сигурност може да се промени.

Сменете матрака, ако е прекалено твърд или в другата крайност - излишно мек. И двете опции не са добри за гърба ви. Помислете и как спите, проверете дали възглавницата ви е подходяща и дали не натоварва излишно врата ви.

Ако сутрин се събуждате сковани, чувствате гърба и тялото си сякаш са “чужди”, вие вероятно допускате една от двете най-разпространени.

Грешки - избрали сте неподходящ матрак или прекарвате нощта в неудобна поза. Което и да е, то със сигурност може да се промени.

1.jpg

Обездвижени сте

Днес професиите, които водят към застоял начин на живот са много, а хората, които спазват правилото да стават от компютрите на всеки час пренебрежимо малко. 

Застояването пред екраните продължава и вечер, и в крайна сметка тялото става лениво и отпуснато. От там до първите издайнически пробождания тук и там в гърба минава много малко време.

Хубаво е да не подценяването инцидентните болежки - те са важен знак да вземете мерки.  

Стресирани сте

Може би най-силният и мощен активатор на всякакви болежки. Стресът е идеалният пусков механизъм, който да ви създаде проблеми с всичко възможно.

Гърбът ви първи ще реагира на колосалното натоварване и ща даде знак с множество предупредително сигнали. Със сигурност, ако не реагирате навреме, болките само ще ескалират.   

2.jpg
 

Тежите повече от нужното

Наднорменото тегло съвсем не е за пренебрегване. То пречи на костната ви система, дори повече, отколкото подозирате.

Задъхването и забавените движения, са най-малкият ви проблем, ако към всичко това се включат и болките в гърба. От тях вече трудно ще избягате. Килограмите са рисков фактор за още много и далеч по-сериозни проблеми, помислете над това.

Тренирате неправилно

И другата крайност я има - ако работите тежка физическа работа или прекалявате с упражненията във фитнеса.

И двете могат да доведат до травми, които да предизвикат дискомфорт за дълго. Тук е мястото да напомним, че съветите на треньорите не са за пренебрегване и е хубаво да се вслушвате, преди да посегнете към най-големите щанги. 

Какво можете да направите още днес

Ако страдате от схващания и непрекъснати проблеми, не е нужно да търпите стоически, нито е правилно да посягате веднага към някое болкоуспокояващо. Ефектът от него ще е временен. Освен това, ако не сте идентифицирали правилно на какво се дължат болките ви в гърба, много трудно ще прецените каква промяна ви трябва. Затова ви даваме няколко общовалидни съвета, които със сигурност ще доведат до бързо облекчение. 

Движение и спорт всеки ден

Болките в гърба изобщо не са за пренебрегване, защото бързо стават хронични. Най-добрата им профилактика започва и свършва с един съвет - движете се, спортувайте, правете гимнастика. Но запомнете - без претоварване и резки движения. Замислете се дали няма да харесате и редовното ходене на йога, плуване, леки планински преходи или поне стречинг. 

3.jpg

Стойката е най-важна

Дългите часове пред компютъра могат успешно да ви създадат купища проблеми. Болките в гърба обикновено са последният вик за помощ, който тялото ви дава.

Затова, ако трябва да направите само едно нещо още днес, то нека бъде най-простичкото възможно - станете, раздвижете се, направете нещо различно. Кръстът и шията ви, които по принцип акумулират най-много напрежение, ще са ви признателни. 

Помислете и за килограмите

Всички хронични болки в гърба подлежат на лечение, но ако тежите повече от нужното, ще трябва да положите двойни усилия. Първо, за да отслабнете и второ, за да укрепите мускулатурата си по правилен начин. Ако направите това, дори и да сте имали схващания и болки в гърба с неясен произход, те със сигурност ще си отидат. 

Масаж и рехабилитация

Това е последната и най-важна точка за превенция. Колкото и забързан и задъхан да е графикът ви, няма смисъл да е за сметка на здравето.

Популярна и масова грешка, която можете спокойно да избегнете. Ето и една проста, но много ефективна техника - когато планирате седмицата си, отбележете един час за среща с вашия масажист. Направете го от рано, за да не се изкушите да дублирате с друг делови ангажимент. 
 

И бонус съвет

Ако болките в гърба ви не изчезват въпреки добрата профилактика и елиминирането на рисковите фактори, най-смисленият съвет е да си запишете час при специалист. Инвестицията във вашето здраве със сигурност ще си струва. 

Споделяне

Коментари

Последвай ни

Instagram лого

fitnessmania

ПОЗДРАВЛЕНИЯ!

Благодарим Ви, че сте част от нашето БИО семейство!