Кардио тренировки
Тренировки

Кардио тренировки – ползи

Fitnessmania
06 Юли 2022

Какво представлява кардио тренировките?

Кардио е съкращение за сърдечно-съдови тренировки и включва всяко упражнение - като бягане, колоездене или танци - което повишава сърдечната честота.

Кардиото също се приема и като аеробно упражнение, което означава, че изисква повишен кислороден поток, а това ви кара да дишате по-трудно. Специалистите споделят, че кардио тренировките носят много ползи за спортуващите. Такива например са:  изгаряне на калории, по-здраво тяло като цяло, укрепване на сърцето и белите дробове и др.

Преди да преминем към останалите ползи, искаме да ви обърнем внимание на един важен факт. За да бъдат тези предимства на лице, е необходимо редовно да изпълнявате кардио упражнения. Какво всъщност означава редовно?

Добро правило е да участвате в 1,25 часа (75 минути) тежко кардио на седмица или 2,5 часа (150 минути) умерено интензивно кардио седмично. Това означава приблизително 30 минути кардио на ден, с два почивни дни в седмицата.

Въвеждането на кардио тренировките в рутината ви може да доведе до ползи и за красотата. Имате нужда от малко мотивация, за да раздвижите тялото си? Вижте кои са останалите ползи на този вид упражнения.

Кардио тренировките укрепват сърцето

Редовното провеждане на кардио тренировка подобрява здравето на сърцето чрез понижаване на нивата на холестерола и намаляване на риска от сърдечни заболявания. Питате се как- веднага ви отговаряме.

Точно както сгъването на бицепс тренира мускулите на ръцете ви, кардио упражненията предизвикват сърцето. Това помага на кръвта да се движи по-ефективно в тялото ви и укрепва сърцето ви.

И тъй като сърдечно-съдовите заболявания са водещата причина за смърт в световен мащаб, повечето хора биха могли да се възползват от малко повече кардио за един по-добър  живот.

1 (5).jpg

Кардио тренировки понижава кръвното налягане

Според проучване от 2015 г., кардио упражненията са от ключово значение за лечението и предотвратяването на хипертония (известна още като високо кръвно налягане). Хипертонията може да доведе до сърдечен удар, инсулт, аневризма, сърдечна недостатъчност или дори деменция.

Изследователите отбелязват, че извършването на физическа активност, включително кардио тренировките, постоянно водят до по-ниско систолно и диастолно кръвно налягане при хора с хипертония.

Кардио тренировките укрепва имунната система

Още една страхотна полза за нашия организъм. Особено в студения сезон, когато искаме да победим грипове и настинки. Научно доказано е, че редовните физическа активност (включително кардио) са полезни за имунната система.

Ежедневното извършване на упражнения помага да поддържате здрави кръвните си клетки и цитокините (вид протеини). И двата компонента са ключови за регулирането на имунната система.

2 (5).jpg

Кардио тренировките спомагат да имате по-добър сън

Вероятно не е изненада, че когато се движите на бягащата пътека, може да ви накара да поспите допълнително при залез. Малко проучване от 2013 г. при хора с безсъние установи, че постоянните упражнения водят до подобряване на качеството на съня.

Кардио тренировките подпомагат психическото здраве

Упражнението кара тялото ви да отделя ендорфини (хормони, които ви дават онези щастливи, еуфорични вибрации). Този положителен ефект дори е потвърден от множество научни изследвания. Според проучване от 2019 г., физическата активност като кардио може да помогне за лечение на симптомите на тежка депресия.

Според авторите на друго изследване от 2020 г., упражненията са достъпен и неинвазивен начин за лечение или предотвратяване на тревожност, депресия и други психични разстройства.

Не забравяйте, че скачането на бягащата пътека може да не е като размахване на магическа пръчица. Практикуването на тези упражнения редовно ще ви носи всички тези ползи, които  току що изредихме.

3 (5).jpg

Кардио упражненията допринасят за здравословно тегло

Чували сте това преди: Упражненията могат да ви помогнат да поддържате здравословно тегло. Тук няма нищо ново, но е истина! Редовните кардио тренировки могат да ви помогне да поддържате теглото си на умерено ниво.

В малко проучване от 2013 г., проведено между 92 участника само кардиото – без никакви промени в диетата – довело до загуба на тегло за период от 10 месеца при мъже и жени с наднормено тегло или затлъстяване. Все пак преглед от 2017 г. отбелязва, че комбинирането на упражнения с промени в диетата ще донесе още повече ползи.

Така че и вие ​​можете да отслабнете, като просто скачате на бягащата пътека всеки ден и тръгвате както обикновено. Но ще бъдете по-успешни, ако включите и навици за здравословно хранене.

 

Споделяне

Коментари

Последвай ни

Instagram лого

fitnessmania

ПОЗДРАВЛЕНИЯ!

Благодарим Ви, че сте част от нашето БИО семейство!