Неозаглавен (912 × 513 пиксела).png
Съвети

Тренировка на лостове – предимства и недостатъци

Fitnessmania
28 Септември
7 мин.

Всеки вид упражнение има специфични предимства и недостатъци, често практикуваната тренировка на лостове също, поради което е препоръчително да следвате добре обмислена тренировъчна програма, която включва разнообразни упражнения, които работят за различни части на тялото.

Тренировките на лостове със сигурност са едни от най-предизвикателните упражнения със собствено тегло и често представляват точка от списък с цели на много фитнес ентусиасти. Нещо повече, влагането на работа, усилия и усърдие, за да научите как правилно да правите тренировка на лостове и изграждането на горната част на тялото и силата на гърба, които са ви необходими, за да я правите, си струва.

Не само че е удовлетворяващо да отметнете целта от списъка си, но и ползите от една тренировка на лостове я правят една от най-ефективните и резултатни укрепващи упражнения, които да добавите към тренировъчната си рутина, за да подобрите цялостната си физическа форма и да укрепите и изваете тялото си.

Разбира се, освен редица предимства и ползи, една тренировка на лостове има и някои недостатъци. В днешната статия обсъждаме по-подробно кои са предимствата и недостатъците на тренировка на лостове.

Тренировка на лостове – гърбът става по-силен

Тренировката на лостове е една от най-ефективните за укрепване на гърба. Въпреки че много трениращи мъже са склонни да се съсредоточат върху мускулите в предната част на тялото - корем, гърди, бицепс и рамене, работата по задната част на тялото е също толкова важна, за да поддържате тялото балансирано, да предотвратите наранявания и травми и да подобрите цялостната функционална сила. Набиранията укрепват редица мускули в гръдната област и в областта на гърба.

Тренировка на лостове – укрепване на редица мускулни групи

Освен че натоварват гърба ви, набиранията укрепват и извайват раменете, предмишниците и гърдите (гръдните мускули). Те също така ангажират корема ви, включително дълбокия напречен коремен мускул, което ги прави страхотно упражнение за едновременна работа с много от основните мускули в тялото.

Редовното изпълнение на упражнения на лост също може да подобри мускулния тонус и дефиниция, когато е съчетано със здравословна диета и програма за упражнения за цялото тяло.

Тренировка за лостове – по-силен захват

Силата на захвата ви помага във всичко - от отваряне на буркан до използване на саблен трион или ножица за жив плет. Полезен е и при спортове с ракети, катерене и вдигане на тежки тежести. Тренировката на лостове е едно от най-добрите упражнения за укрепване на ръцете и захвата.

Може да откриете, че някои от тези предимства се изразяват в способността да вдигате по-големи тежести или да изпълнявате повече повторения в други упражнения за съпротива, тъй като силата на захвата често е ограничаващ фактор в горния край на сериите, освен ако специално не тренирате ръцете си, за да развиете повече сила на захвата.

Тренировка на лостове – по-плътни кости

Доказано е, че тренировъчните упражнения за съпротива увеличават плътността на костите, защото натоварват костите, сигнализирайки им да отложат повече клетъчни и минерални компоненти за костната матрица.

Освен това по-силните мускули дърпат по-силно костите, когато се свиват, което също сигнализира на тялото ви да отлага повече минерали и да укрепва структурата на костите ви.

Тренировка на лостове – по-добро здраве

Проучванията са установили, че упражненията за тренировка със съпротивление като тренировка с лостове могат да подобрят различни показатели за. Например, редовните силови тренировки могат да намалят кръвното налягане, висцералните мазнини и обиколката на талията, да подобрят контрола на кръвната захар и инсулиновата чувствителност, да намалят холестерола и липидите в кръвта.

По този начин силова тренировъчна програма, включваща набирания и други упражнения за кондициониране на цялото тяло, могат да намалят риска от диабет тип 2, сърдечно-съдови заболявания, метаболитен синдром и затлъстяване.

Тренировка на лостове – недостатъци

• Ако имате ортопедични проблеми в раменете или лакътните стави, не трябва да правите тренировки на лостове всеки ден. Тези части на тялото се нуждаят от достатъчно време за регенерация след всяка тренировка.

И освен това, по-скоро трябва да помислите за изпълнение на по-малко предизвикателни упражнения, когато тренирате тези зони. Всеки спортист – независимо дали е любител или професионалист – се нуждае от регенерация, за да се възстанови от тренировките (физическа и психическа почивка).

• Тъй като растежът на мускулите започва едва във фазата на почивка след тренировка, правенето на набирания всеки ден потиска растежа на мускулите. Отново напомняме, че почивките и разнообразните упражнения са много важни.

• За начинаещи регенерацията след тренировка изисква повече време. Ако правите тренировка на лостове, ще са ви нужни поне 48 часа за пълно възстановяване на мускулните групи и ставите, които участват активно в тренировката. Следователно, правенето на набирания всеки ден е изключено за начинаещи.

• Трябва да се въздържате от набирания в случай на скованост на мускулите, засегнати от тренировките на лостове.

• Вариации като бътерфлай набирания и кипинг набирания не са подходящи за ежедневна тренировка, защото натоварват изключително много раменете.

Споделяне

Коментари

Последвай ни

Instagram лого

fitnessmania

ПОЗДРАВЛЕНИЯ!

Благодарим Ви, че сте част от нашето БИО семейство!