Неозаглавен (912 × 513 пиксела).png
Съвети

Тренировка на лостове – предимства и недостатъци

Fitnessmania
28 Септември

Всеки вид упражнение има специфични предимства и недостатъци, често практикуваната тренировка на лостове също, поради което е препоръчително да следвате добре обмислена тренировъчна програма, която включва разнообразни упражнения, които работят за различни части на тялото.

Тренировките на лостове със сигурност са едни от най-предизвикателните упражнения със собствено тегло и често представляват точка от списък с цели на много фитнес ентусиасти. Нещо повече, влагането на работа, усилия и усърдие, за да научите как правилно да правите тренировка на лостове и изграждането на горната част на тялото и силата на гърба, които са ви необходими, за да я правите, си струва.

Не само че е удовлетворяващо да отметнете целта от списъка си, но и ползите от една тренировка на лостове я правят една от най-ефективните и резултатни укрепващи упражнения, които да добавите към тренировъчната си рутина, за да подобрите цялостната си физическа форма и да укрепите и изваете тялото си.

Разбира се, освен редица предимства и ползи, една тренировка на лостове има и някои недостатъци. В днешната статия на Fitnessmania обсъждаме по-подробно кои са предимствата и недостатъците на тренировка на лостове.

Тренировка на лостове – гърбът става по-силен

тренировка на лостове, тренировка на лостове за начинаещи, тренировка на лостове за напреднали, тренировка на лостове за маса, тренировка на лостове за сила

Тренировката на лостове е една от най-ефективните за укрепване на гърба. Въпреки че много трениращи мъже са склонни да се съсредоточат върху мускулите в предната част на тялото - корем, гърди, бицепс и рамене, работата по задната част на тялото е също толкова важна, за да поддържате тялото балансирано, да предотвратите наранявания и травми и да подобрите цялостната функционална сила. Набиранията укрепват редица мускули в гръдната област и в областта на гърба.

Тренировка на лостове – укрепване на редица мускулни групи

тренировка на лостове, тренировка на лостове за начинаещи, тренировка на лостове за напреднали, тренировка на лостове за маса, тренировка на лостове за сила

Освен че натоварват гърба ви, набиранията укрепват и извайват раменете, предмишниците и гърдите (гръдните мускули). Те също така ангажират корема ви, включително дълбокия напречен коремен мускул, което ги прави страхотно упражнение за едновременна работа с много от основните мускули в тялото.

Редовното изпълнение на упражнения на лост също може да подобри мускулния тонус и дефиниция, когато е съчетано със здравословна диета и програма за упражнения за цялото тяло.

Тренировка за лостове – по-силен захват

тренировка на лостове, тренировка на лостове за начинаещи, тренировка на лостове за напреднали, тренировка на лостове за маса, тренировка на лостове за сила

Силата на захвата ви помага във всичко - от отваряне на буркан до използване на саблен трион или ножица за жив плет. Полезен е и при спортове с ракети, катерене и вдигане на тежки тежести. Тренировката на лостове е едно от най-добрите упражнения за укрепване на ръцете и захвата.

Може да откриете, че някои от тези предимства се изразяват в способността да вдигате по-големи тежести или да изпълнявате повече повторения в други упражнения за съпротива, тъй като силата на захвата често е ограничаващ фактор в горния край на сериите, освен ако специално не тренирате ръцете си, за да развиете повече сила на захвата.

Тренировка на лостове – по-плътни кости

Доказано е, че тренировъчните упражнения за съпротива увеличават плътността на костите, защото натоварват костите, сигнализирайки им да отложат повече клетъчни и минерални компоненти за костната матрица.

Освен това по-силните мускули дърпат по-силно костите, когато се свиват, което също сигнализира на тялото ви да отлага повече минерали и да укрепва структурата на костите ви.

Тренировка на лостове – по-добро здраве

тренировка на лостове, тренировка на лостове за начинаещи, тренировка на лостове за напреднали, тренировка на лостове за маса, тренировка на лостове за сила

Проучванията са установили, че упражненията за тренировка със съпротивление като тренировка с лостове могат да подобрят различни показатели за. Например, редовните силови тренировки могат да намалят кръвното налягане, висцералните мазнини и обиколката на талията, да подобрят контрола на кръвната захар и инсулиновата чувствителност, да намалят холестерола и липидите в кръвта.

По този начин силова тренировъчна програма, включваща набирания и други упражнения за кондициониране на цялото тяло, могат да намалят риска от диабет тип 2, сърдечно-съдови заболявания, метаболитен синдром и затлъстяване.

Тренировка на лостове – недостатъци

• Ако имате ортопедични проблеми в раменете или лакътните стави, не трябва да правите тренировки на лостове всеки ден. Тези части на тялото се нуждаят от достатъчно време за регенерация след всяка тренировка.

И освен това, по-скоро трябва да помислите за изпълнение на по-малко предизвикателни упражнения, когато тренирате тези зони. Всеки спортист – независимо дали е любител или професионалист – се нуждае от регенерация, за да се възстанови от тренировките (физическа и психическа почивка).

• Тъй като растежът на мускулите започва едва във фазата на почивка след тренировка, правенето на набирания всеки ден потиска растежа на мускулите. Отново напомняме, че почивките и разнообразните упражнения са много важни.

• За начинаещи регенерацията след тренировка изисква повече време. Ако правите тренировка на лостове, ще са ви нужни поне 48 часа за пълно възстановяване на мускулните групи и ставите, които участват активно в тренировката. Следователно, правенето на набирания всеки ден е изключено за начинаещи.

• Трябва да се въздържате от набирания в случай на скованост на мускулите, засегнати от тренировките на лостове.

• Вариации като бътерфлай набирания и кипинг набирания не са подходящи за ежедневна тренировка, защото натоварват изключително много раменете.

Споделяне

Коментари

Последвай ни

Instagram лого

fitnessmania

ПОЗДРАВЛЕНИЯ!

Благодарим Ви, че сте част от нашето БИО семейство!