глутамин ползи
Правилно хранене

Ползи от глутамин и защо да го приемаме

Fitnessmania
16 Януари 2023

Глутамин ползи | Може би сте чували за глутамин, но не знаете много за това какво представлява и се питате има ли ползи от глутамин и струва ли си да го приемате? В днешната статия на Fitnessmania ще ви запознаем с ползите на глутамина. Глутаминът е най-разпространената аминокиселина в телата ни.

Той поддържа много здравословни и важни функции в организма, включително:

  • Създава на протеини за мускулната тъкан
  • Захранва клетките, които предпазват червата ни
  • Подпомага клетките на имунната система
  • Помага за детоксикация на черния дроб от различни нездравословни вещества

Както можете да се уверите, съществуват многобройни ползи от глутамин. Нашето тяло произвежда глутамин, но ние също го приемаме чрез консумацията на храни като пшеница, фъстъци, царевица и мляко. Дефицитът на глутамин е много рядко състояние и не се причинява от недостатъчен прием на аминокиселината, а от генетично заболяване.

Изследванията обаче показват, че добавянето на глутамин към ежедневието под формата на добавки може да предложи някои ползи за здравето и учените продължават да изучават потенциала на аминокиселината за предотвратяване или лечение на определени състояния.

В днешната статия ще поговорим по-подробно за доказаните ползи от глутамин и защо е добра идея да започнете да го приемате успоредно с разнообразната си диета.

Ползи от глутамин

Докато тялото ни произвежда глутамина, от който се нуждае, за да функционира, може да се нуждае от повече, когато е стресирано от нараняване или заболяване.

Много клинични проучвания показват, че глутаминът помага за облекчаване на ефектите от лечението на рак, като мускулна загуба, орално възпаление, гадене, повръщане и диария.

Добавката също е свързана с по-кратък болничен престой и по-ниски нива на смъртност при болни пациенти.


глутамин ползи, глутамин ползи и вреди

Тези открития са подкрепени от изследвания върху ефектите на глутамина върху здравето, включително някои от многото ползи от глутамин, за които ще прочетете по-долу.

Ползи от глутамин за имунната система

Една от основните ползи от глутамин е подкрепата на имунната система и нейното правилно функциониране. Глутаминът е основният източник на гориво за лимфоцитите в тялото.


глутамин ползи, глутамин ползи и вреди

Лимфоцитите са белите кръвни клетки, които се борят с инфекциите и болестите. Но нивата на глутамин в кръвта намаляват, когато сме болни или наранени, намалявайки способността на тези имунни клетки да защитават тялото и организма и да осигуряват бързото му оздравяване.

Въпреки че има противоречиви доказателства за това дали повишава имунитета при здрави хора, проучванията показват, че допълнително приетият глутамин може да подобри времето за възстановяване и да намали усложненията, когато сме болни, или сме преживели нараняване или травма.

Ползи от глутамин за регулация на червата

Още една от безспорните ползи от глутамин е подкрепата, която той може да окаже за здравето и правилната функция на червата и храносмилателната система.


Подкрепата на имунната система, която глутаминът оказва, е тясно свързана с неговата активност в нашите черва. Аминокиселината помага за поддържане на чревната лигавица, като гарантира, че тялото абсорбира хранителните вещества, от които се нуждае. По този начин глутаминът поддържа добро здраве и предпазва от сериозни проблеми като синдром на пропускливите черва.

Нашите черва са най-големият орган, част от имунната система, поради което някои учени смятат, че глутаминът може да поддържа по-добър имунитет.

Ползи от глутамин за растеж на мускулите

Поради ролята му на градивен елемент на протеина, някои изследователи са тествали дали приемането на глутамин като добавка подобрява натрупването на мускулна маса или ефективността на упражненията.

В едно проучване 31 души са приемали или глутамин, или плацебо по време на шест седмици тренировки с тежести. До края на проучването и двете групи показват подобрена мускулна маса и сила. Въпреки това, не са открити разлики между двете групи.


глутамин ползи, глутамин ползи и вреди

Някои изследвания обаче съобщават, че глутаминовите добавки могат да намалят мускулната болка и да подобрят възстановяването след интензивни упражнения. Всъщност едно проучване установява, че глутаминът или глутаминът плюс въглехидратите могат да помогнат за намаляване на кръвния маркер на умора по време на два часа бягане.

В крайна сметка няма доказателства, че тези добавки осигуряват ползи за увеличаване на мускулите и техния растеж. Има известна научна подкрепа за ефекта на глутамина за намаляване на умората след интензивни тренировки. Също така е важно да се отбележи, че много спортисти имат висок прием на протеини в редовните си диети, което означава, че може да консумират големи количества глутамин дори без добавки.

Ползи от глутамин и храни, богати на глутамин

Глутаминът се среща естествено в различни храни. Изчислено е, че типичната диета съдържа 3 до 6 грама на ден, но това може да варира в зависимост от вашия специфичен начин на хранене. Най-големи количества се намират в животинските продукти поради високото им съдържание на протеини. Въпреки това, някои храни на растителна основа имат по-голям процент глутамин в техните растителни протеини.


глутамин ползи, глутамин ползи и вреди

Едно проучване използва усъвършенствани лабораторни техники, за да определи колко L-глутамин се намира в различни храни. Ето какво открива изследването:

  • Яйца: 4,4% (0,6 гр на 100 гр яйца)
  • Телешко: 4,8% (1,2 гр на 100 гр говеждо месо)
  • Обезмаслено мляко: 8,1% (0,3 гр на 100 мл мляко)
  • Тофу: 9,1% (0,6 гр на 100 гр тофу)
  • Бял ориз: 11,1% (0,3 гр на 100 гр ориз)
  • Царевица: 16,2% (0,4 гр на 100 гр царевица)

Въпреки че някои растителни източници, като бял ориз и царевица, имат голям процент протеин, съставен от глутамин, те имат доста ниско съдържание на протеин като цяло. По този начин месото и другите животински продукти са най-лесният начин да си набавите големи количества от него.

За съжаление, точното съдържание на глутамин в много специфични храни не е проучено. Въпреки това, тъй като глутаминът е необходима част от протеините, практически всяка храна, съдържаща протеин, ще съдържа поне малко глутамин.

Фокусирането върху получаването на достатъчно протеин в цялостната ви диета е лесен начин потенциално да увеличите количеството глутамин, което консумирате.

Споделяне

Коментари

Последвай ни

Instagram лого

fitnessmania

ПОЗДРАВЛЕНИЯ!

Благодарим Ви, че сте част от нашето БИО семейство!