Main (7).jpg
Съвети

Стречинг след тренировка – Колко е важно

Fitnessmania
13 Юли 2022

Един от най-пренебрегваните аспекти на упражненията е стречингът след тренировка. Разтягането на уморени и възпалени мускули след извършването на натоварена физическа активност е от изключително важно значение, тъй като подобрява гъвкавостта и намалява мускулното напрежение след спорт.

Фитнес инструкторите и личните треньори споделят, че стречингът след тренировка трябва да бъде част от добре балансираната ви рутинна, като в това число се включват и силовите и сърдечно-съдовите тренировки.

Ползите от разтягане преди физическа активност често се обсъждат, като се подчертава важната му роля за предотвратяване на наранявания. Когато извършвате стречинг след тренировка, вие се възползвате както от физиологичните, така и от психологическите ефекти.

Направете загрявка преди тренировка, която симулира движенията, които ще правите, за да загреете и подготвите тялото си. Разтягайте се след спорт, когато мускулите ви вече са топли.

Ето и някои от най-важните предимства на стречинга след тренировка

Повишена гъвкавост

Едно от най-важните предимства на разтягането е повишената и подобрена гъвкавост на различните мускулни групи.

Помага на свитите мускули да се върнат обратно в по-удобното им състояние и тялото ви в крайна сметка ще стане по-гъвкаво, което може да помогне за предотвратяване на наранявания

1 (6).jpg

Колко е важно

С последователния стречин след тренировка тялото става по-гъвкаво. Ще ви е по-лесно да се навеждате, да стоите, да клякате и да правите множество други упражнения, свързани с гъвкавостта, които иначе не биха били възможни. Установено е, че разтягането на краката, извършено след дълго бягане, повишава мускулната сила и издръжливост, особено при бегачите.

Подобрено кръвообращение

Когато се отдадете на интензивна тренировка, тялото изпомпва кръвта по-бързо към сърцето, което го кара да бие с бърза скорост.

Стречингът след тренировка позволява на тялото да се охлади и също така помага на сърдечния ритъм да се върне към нормалното. Отделянето на млечна киселина по време на интензивна физическа активност се нарушава с разтягане.

Колко е важно

Стречингът след тренировка позволява възстановяване на мускулите. Кръвообращението към мускулите отново се възобновява с разтягане. Това също така спомага сърдечната честота да се върне към първоначалната си честота в покой.

Елиминиране на млечната киселина

В момента, в който тренирате мускулите, тялото произвежда млечна киселина, която прави мускулите уморени и възпалени. Следователно стречингът след тренировка е важна част от физическата активност, тъй като разтягането елиминира млечната киселина, натрупана в тялото, и също така отпуска мускулите.

2 (7).jpg


 

Увеличаване на енергията

Ако се разтягате правилно, вероятно ще забележите, че нивото на енергията ви е стабилно и последователно. Когато тялото се охлади, мозъкът отделя ендорфини, естествен и здравословен химикал, който се чувства добре. След добър стречинг след тренировка ще бъдете енергични и готови да посрещнете всяко предизвикателство.

Предотвратяване на болката

Правилното разтягане след физическа активност няма да разсее болката, но определено ще я сведе до минимум до голяма степен. От друга страна, ако мускулите ви останат стегнати след тренировка, това увеличава риска от мускулно нараняване. Разтягането всъщност може да сведе до минимум и да намали предразположеността ви към наранявания.

3 (7).jpg

Подобрен обхват на движение

Мускулите, които не са били разтегнати, са склонни да останат свити, което ви пречи да ги използвате до пълния им капацитет. Ако използвате мускулите си и ги разтягате след тренировка, ще можете да използвате същите мускули за по-голям обхват на движение. Това ще постигне по-добри резултати, защото ще използвате мускулите си до максималния им капацитет.

Повишена мускулна координация

Подобрената мускулна координация е обща важна полза от разтягането, особено за хора, участващи в силови тренировки. Когато разтягате уморените мускули, вие им давате по-добра функционална подвижност и им позволявате да се синхронизират правилно.

Постепенно забавяне на тялото

Когато преминавате през интензивен пристъп на упражнения, тялото ви може да се почувства изтощено и уморено, но техниките за разтягане и дишане ще ви помогнат да се почувствате отпочинали и спокойни. Чрез постепенно забавяне на тялото, вместо просто спиране на студа, вие увеличавате максимално ползите от вашата тренировка.

Психична яснота и връзка между ума и тялото

Разтягането не е само за мускулите. Стречингът след тренировка спомага и за хармонизиране на ума, отпускане на настроението и облекчаване на стреса. Разтягането също ви дава възможност да настроите тялото си, като забележите всички възпалени мускули или стави, които се нуждаят от допълнително внимание или почивка.

Споделяне
Loading...

Последвай ни

Instagram лого

fitnessmania

ПОЗДРАВЛЕНИЯ!

Благодарим Ви, че сте част от нашето БИО семейство!