Zaglavna (2).jpg
Съвети

Видове тренировъчни програми: как да изберем

Fitnessmania
15 Юли 2022

Нито един вид тренировъчна програма не осигурява всичко, от което се нуждае тялото ви.

Например силовите тренировки изграждат силни мускули, но аеробните упражнения са от съществено значение за подобряване на сърдечното здраве и издръжливостта. В крайна сметка най-добрата тренировъчна програма е най-всеобхватната.

Сертифицираните фитнес инструктори и специалисти по здравословно хранене споделят, че независимо дали целта ви е загуба на тегло, функционално движение или изграждане на сила, е важно да извършвате различни физически активности

Прочетете статията на Fitnessmania, за да научите кои са основните видове тренировки, които е добре да включите в тренировъчната си програма.

1. Силова тренировка

Изграждането на мускули е важно. Всъщност силата и здравето на мускулите са водещи фактори за дълголетието.

Това е така, защото дейностите, които укрепват и изграждат чисти и активни мускули, могат да помогнат за намаляване на риска от хронични заболявания, да подобрят подвижността и функциите и да защитят здравето на мозъка.

видове тренировъчни програми, видове тренировъчни програми презентация, видове тренировъчни програми за деца, видове тренировъчни програми за жени, видове тренировъчни програми за мъже

За някои хора силовата тренировка е толкова проста, колкото да вдигнат децата си или да изкачат стълбите.

Докато други ги свързват с обръщане на гуми или тежки планински изкачвания. Независимо от това, какви са вашите цели за сила и мускули, има много начини да ги постигнете.

Ако искате да изграждате мускули, фитнес инструкторите съветват да включите в тренировъчната си програма упражнения с тежести.

Всяка дейност, при която се държите срещу гравитацията (например: изправяте се по време на движение), е упражнение с тежест.


Въпреки че някои от най-популярните дейности с тежести са свързани с кардио, те включват и много от най-добрите силови движения.

Изкачването на стълби, скачането на въже и пешеходният туризъм например натоварват сърцето и водят до изпотяване, но също така укрепват мускулите на долната част на тялото, включително квадрицепсите, глутеусите и подколенните сухожилия, които ви помагат да поддържате равновесие.

2. Тренировъчна програма за баланс и стабилност

Активната работа за поддържане и подобряване на баланса и стабилността е изключително важна, особено с напредване на възрастта.

Подобряването на баланса ви може да ви помогне да избегнете падания и да останете активни и независими.

Работата с динамично равновесие е вид тренировъчна програма, която тества способността ви да стоите на един или два крака, докато движите други части на тялото си.

Тя изисква по-добро осъзнаване и контрол на тялото си, като същевременно поддържате определена позиция или правите определено движение.


видове тренировъчни програми, видове тренировъчни програми презентация, видове тренировъчни програми за деца, видове тренировъчни програми за жени, видове тренировъчни програми за мъже

Добрата новина е, че много от дейностите, които правите за изграждане на сила, също ще подобрят баланса.

Балансът отчасти е въпрос на развитие на вашите малки стабилизиращи мускули, които осигуряват подкрепа и ви поддържат стабилни.

Ето някои общи упражнения за баланс и стабилност, които да опитате:

  • Разделени клекове;
  • Тай чи;
  • Мъртва тяга с един крак;
  • Упражнения с топка за стабилност;
  • Йога пози с един крак.

3. Тренировъчна програма за координация и ловкост

Сръчността е способността да се движите бързо и лесно.

Освен това помага за предотвратяване на падания и наранявания, като подобрява вашите рефлекси, координация и фокус.

В ежедневието това е възможността да избегнете предмет, преди да се спънете в него или да отскочите от пътя, когато вашият другар, който посещава фитнес залата, почти свали тежест върху крака ви.

Тренировката за ловкост може да бъде цяла тренировъчна програма сама по себе си, която също така изгражда издръжливост и сила.

Или можете да добавите няколко упражнения за ловкост към вашите силови и кардио тренировки.

4. Тренировъчна програма за гъвкавост и мобилност

Вероятно един от най-важните видове фитнес тренировки са гъвкавостта и мобилността.

Гъвкавостта е способността на вашите мускули да се разтягат.

Според Американския колеж по спортна медицина мобилността е способността да движите ставите и тъканите си чрез пълния им обхват на движение.

И двете са важни за атлетичното представяне и за избягване на наранявания. Мускулите и ставите, които са гъвкави и подвижни, както и силни, са много по-малко податливи на навяхвания и други наранявания.

видове тренировъчни програми, видове тренировъчни програми презентация, видове тренировъчни програми за деца, видове тренировъчни програми за жени, видове тренировъчни програми за мъже

Редовната работа върху гъвкавостта и мобилността също ще ви помогне да остареете по-добре.

Ще можете да се движите по-свободно, да правите повече от любимите си дейности без болка или нараняване и ще можете да останете независими по-дълго.

От решаващо значение е да се разтягате и да работите върху обхвата на движение преди и след всяка тренировка като част от вашето загряване и охлаждане.

В дните, когато не тренирате за сила или не правите аеробни упражнения, опитайте се да отделите повече време на мобилността и гъвкавостта.

Правенето на тези упражнения от 30 минути до един час е чудесен начин да практикувате активно възстановяване.

Споделяне

Коментари

Последвай ни

Instagram лого

fitnessmania

ПОЗДРАВЛЕНИЯ!

Благодарим Ви, че сте част от нашето БИО семейство!