качваме килограми зимата и сваляме лятото
Интересно

Защо качваме килограми през зимата и сваляме през лятото?

Fitnessmania
09 Юли 2022

Всички сме попадали в кръговрата на килограмите. През летните месеци и топли дни сякаш всичко върви като по вода, животът е прекрасен, забавленията са много, а излишните килца сякаш се топят като с магическа пръчка. Но идва зимата, времето застудява, минават едва няколко седмици и ние с ужас се качваме на килограма, за да установим, че сме качили нежелани килограми. Няма да е изненада, ако в гардеробите на много хора открием, че летните им дрехи са с поне номер по-надолу от зимния гардероб. Може би и при вас случаят е такъв?

Тогава вероятно се питате защо качваме килограми през зимата и сваляме през лятото? Не, разбира се, че не е плод на фантазията, има си напълно научно и логично обяснение защо се случва точно така. Та, без повече да се бавим, нека научим в крайна сметка как се получава така и защо качваме килограми през зимата и сваляме през лятото и как да запазим балансирано тегло независимо от сезона.

Защо качваме килограми през зимата и сваляме през лятото? – зимно качване на килограми

Еволюцията играе ключова роля за основните причини защо качваме килограми през зимата и сваляме през лятото. Може и да не приемаме особено на сериозно няколкото излишни килца, с които сме се сдобили през зимните месеци и особено около празниците, но те имат потенциала да останат с нас трайно, ако не се постараем да се отървем от тях навреме. Освен това тези няколко излишна килограма често водят до патологичен процес, т.е. натрупването на килограми продължава. Променя се хормоналният баланс на тялото, което става още по-склонно да трупа мазнини.

Забавя се метаболизма и свалянето на излишните килограми става все по-трудна задача.

Качването на килограми през зимата е естествен процес, останал ни по наследство от прародителите. През зимата организма ни забавя всички обменни процеси, забавя се и работата на ендокринните жлези, които секретират хормони. В резултат на това в тялото ни се задвижва биологичен механизъм, при който всяка погълната калория има за задача да се превърне в тлъстина, така че да ни предпазва от студа. Тялото е длъжно да намира алтернативни източници на енергия и складира всички калории.

Организмът създава бариера от „тлъсти“ клетки, които да го запазят от студа. Това са биологични процеси, които са ни останали от времената, когато прадедите ни са нямали топли дрехи, налагало се е да тичат, за да уловят храната си и са изминавали по десетки километри дневно. 1 (2).jpg

<h2 id=

Защо качваме килограми през зимата и сваляме през лятото? – лятно сваляне на килограми

През лятото нещата стоят по-различно. Еволюцията не предполага тялото да има нужда от натрупване на мастни клетки. Самият организъм се старае да се отърве от тях, за да не прегрява тялото. От друга страна, нашите навици през летните дни са доста по-различни.

От една страна сме физически по-активни. Хубавото време позволява повече разходки и ходене пеша, повече спорт на открито, практикуване на хобита като плуване и водни спортове. Освен това през лятото се потим активно при физическо натоварване. По този начин тялото се отървава от излишно натрупаните течности, но и успява да гори калории.

Заради потенето ние ожадняваме много повече. Това е естествената реакция на организма да се предпази от дехидратация. В резултат на повишената консумация на течности, а и заради горещото и задушно време, започваме да губим апетит и все по-често предпочитаме да похапване по-леки храни като плодове и зеленчуци, които съдържат по-малко калории.

През топлите дни на организма е много по-лесно да влезе в състояние на калориен дефицит и по този начин да сваля натрупаните килограми. Излиза, че основният отговор на въпроса защо качваме килограми през зимата и сваляме през лятото са естествената биология и механизми на човешкия организъм.

2 (2).jpg
 

Защо качваме килограми през зимата и сваляме през лятото? – грешки в храненето

За разлика от през лятото, когато горещините и задуха се отразяват като намаляват апетита, през зимата този фактор липсва. Нещо повече, тялото подава сигнали, че има нужда от източници на енергия, затова се изостря апетита към храни, които се явяват източници на бърза енергия – сладки храни пълни с въглехидрати, мазни и тлъсти храни.

Освен изборът на храни е от изключителна важност и как и кога ги консумираме.

Основна грешка се явява храненето през малките часове на нощта, когато тялото се подготвя за сън и не е така ефективно с преработката на храната. По този начин калориите започват да се трупат като мазнини. Друга честа грешка е гладуването през деня за сметка на преяждане на вечеря. 


 

Защо качваме килограми през зимата и сваляме през лятото? – правилно хранене

След като си отговорихме на въпроса защо качваме килограми през зимата и сваляме през лятото е време да се запитаме как да се храним правилно и балансирано така, че да избегнем качването на излишни килограми през студените дни. На първо място е важно да променим режима на хране3 (2).jpgне. Специалистите препоръчват по-често хранене с по-малки порции. Препоръчително е максимално да се избягва сладката и тлъста храна, която лесно се превръща в мазнини в тялото. Важно е балансираното хранене и равномерният режим по прием на храна, когато се храним в едни и същи часове всеки ден.

Защо качваме килограми през лятото и сваляме през зимата? – спорт и през зимата

Освен балансираното хранене с полезна храна е важно да не забравяме спорта и активния начин на живот. Зимата и студа са предпоставка за много хора да спрат да бъдат активни и да спортуват, но не бива да е така. Няма пречка да продължим да посещаваме фитнес залата дори и през зимния сезон, а упражненията в домашни условия също са чудесна опция .

Да, качването на килограми през зимните месеци и свалянето им през летните до голяма степен е биологичен процес, който имаме по наследство от далечните прадеди. Но това не означава, че този процес е необратим. Спазване на правилен режим на хранене и осигуряването на достатъчно физическа активност през студените дни е напълно достатъчно да ни помогне да се спасим от този кръговрат.+

Споделяне
Loading...

Последвай ни

Instagram лого

fitnessmania

ПОЗДРАВЛЕНИЯ!

Благодарим Ви, че сте част от нашето БИО семейство!