Неозаглавен (912 × 513 пиксела) (3).png
Правилно хранене

Здравословен начин на живот за деца – как да ги научим?

Fitnessmania
21 Септември 2022г.

Някога питали ли сте се как да установите ясни правила за здравословен начин на живот за деца във вашето семейство? Установили ли сте, че вашите деца хапват вредна храна твърде често, не играят достатъчно, а за сметка на това стоят твърде много пред екрана на компютъра и като цяло нямат добре изградени полезни навици?

Спокойно, това не ви прави лоши родители, милиони деца по света живеят по този начин. Истината е, че с всяко десетилетие, децата развиват все повече вредни навици и това основно се дължи на заобикалящия ги свят, който става все по-дигитализиран, все повече лишен от социални аспекти и все по-наситен с вредни изкушения.

Работата е там, че когато говорим за здравословен начин на живот за деца, той не може да бъде налаган със сила и наказания. Има съвсем различни подходи, чрез които да внедрите здравословен начин на живот за деца във вашето семейство и да постигнете чудесни резултати много бързо.

Когато става въпрос за водене на здравословен начин на живот за деца, децата често гледат на своите родители и настойници като пример.

Ето защо е почти невъзможно да се говори за здравословен начин на живот за деца, ако възрастните в семейството нямат здравословни навици, които да предадат като пример на по-младите. Ние от екипа на Fitnessmania сме тук, за да споделим някои полезни съвети, които ще помогнат на вашите малки деца да развият здравословно поведение и навици, които да практикуват цял живот.

Здравословен начин за живот за деца – демонстрирайте важността на физическата активност

здравословен живот, здравословен живот на децата, здравословен живот цитати, здравословен живот полезни храни, проект здравословен живот

Когато става въпрос за развиване на здравословни навици и здравословен начин на живот за деца, демонстрирането на важността на воденето на активен начин на живот е задължително. Наред с изграждането на мускулна сила, редовните упражнения могат да ви помогнат да се почувствате по-добре и дори да са причина за по-пълноценен сън и по-качествена почивка през нощта.

Същото се отнася и за вашите деца – спортът и игрите навън помагат на организма да е по-здрав и на всички жизнени функции да протичат правилно.

Препоръчва се да се стремите към поне 150 минути аеробна активност със средна интензивност всяка седмица. За да дадете добър пример на вашите деца, опитайте се да планирате семейни дейности, които се фокусират върху това всички заедно да са активни, като например:

• Разходки сред природата, походи и туризъм

• Градинарство

• Каране на колело

• Плуване

• Различни забавни игри на двора или в парка

• Разходки на кучето

Преимуществата и ползите от такива семейни активности за много. Освен че те са начин за подобряване на здравето на организма, позволяват на всички членове на семейството да общуват повече, което води до сближаване, изграждане на повече доверие, създаване на забавни спомени.

Здравословен начин на живот за деца – балансирано хранене за цялото семейство

Както се казва, ние сме това, с което се храним, поради което е важно да научите малките как да следват и да се стремят към балансиран режим на хранене. Тук е важно да се отбележи, че деца и подрастващи не бива да бъдат подлагани на диети и хранителни режими, които изключват която и да е група храни.

Напротив, един растящ детски организъм има нужда от абсолютно всички видове храна, за да е здрав. Наред с вземането на здравословни избори като включването на богати на хранителни вещества продукти в семейните закуски, обеди и вечери, има много начини да превърнете здравословното хранене в забавна семейна дейност, което още повече ще събуди интереса на децата към този вид хранене.

За да научите малките колко е важно правилното хранене, опитайте някои от тези съвети:

• Позволете на децата си сами да избират плодове и зеленчуци от магазина за хранителни стоки

• Позволете на децата си да ви помагат при приготвянето на храна в кухнята

• Научете ги как да четат и разбират етикетите за хранителните стойности

• Винаги разполагайте с плодовете, зеленчуците, ядките и семената като здравословни закуски

• Намалете посещенията на места за бързо хранене

• Заменете газираните напитки и натурални сокове в кутия с газирана вода и прясно изцедени сокове

• Научете децата си как сами да прилагат контрол на порциите и да не преяждат

Здравословен начин на живот при деца – практикувайте добра хигиена

здравословен живот, здравословен живот на децата, здравословен живот цитати, здравословен живот полезни храни, проект здравословен живот

Изграждането на добри навици за лична хигиена също е наложително, когато става въпрос за предотвратяване на разпространението на микроби и поддържане на здравето. Не забравяйте да подчертаете важността на следните аспекти на чистотата и добра хигиена:

• Старателно къпане

• Редовно миене на зъбите

• Измиване на ръцете

• Покриване на устата при кашляне или кихане

• Кога дрехите се слагат за пране

• Кога чаршафите и хавлиите се сменят Най-добрият начин да научите малките си на тези съвети за лична хигиена е като извършвате тези дейности заедно.

Здравословен начин за живот за деца – създайте рутина за сън

здравословен живот, здравословен живот на децата, здравословен живот цитати, здравословен живот полезни храни, проект здравословен живот

Добре изградената рутина за сън върши чудеса за деца от всички възрасти. Това е така, защото предвидимата рутина за лягане ще помогне на детския организъм да си осигури нужното количество сън.

Проучванията показват, че пълноценният сън има няколко положителни въздействия върху децата и тийнейджърите. Вниманието, паметта и поведението се подобряват, когато детето е отпочинало. Доказано е, че много аспекти на психическото и физическото здраве се подобряват, когато децата спят достатъчно.

Опитайте се да създадете рутина за лягане, за да помогнете на малките да посрещнат ежедневните си нужди от сън.

За малките деца направете часа преди лягане спокоен и уютен. Вземането на вана, намаляването на осветлението и четенето на една или две приказки помага на децата да преминат от време за игра към време за лягане. И не забравяйте, последователността е от ключово значение за успешното внедряване на режим.

По-големите деца и тийнейджърите също могат да усетят много ползи от една рутина за сън и лягането в един и същ час. Лягането в леглото по едно и също време всяка вечер помага на вашите тийнейджъри да получат достатъчно сън и отмора. Тийнейджърите също трябва да изключват електронните устройства 30 минути до един час преди лягане. Синята светлина от екраните на телефони, таблети и телевизори затруднява мозъка да се отпусне.

Здравословен начин на живот за деца – фокус върху емоционалното и психично здраве

Всеки преживява емоционални възходи и падения, дори децата. Ето защо е важно да помогнем на децата да изградят основата на добро психично здраве, която да ги пренесе през моменти на безпокойство или страх.

Децата трябва да разберат, че трябва да се грижат еднакво както за телата си, така и за ума. Чувствата на безпокойство, стрес, тъга и страх са част от израстването. Научете децата си да споделят с вас, когато нещо ги тревожи, а не да премълчават и изживяват всичко сами.

Емоционалното здраве насърчава децата да мислят и се отнасят положително към себе си и другите. Това ще помогне на децата да имат по-щастливи взаимоотношения. Те също ще се чувстват развълнувани и ентусиазирани към нови приключения. Психическото здраве помага на децата да спят достатъчно и да жънат успехи в училище.

Всичко започва с добрата комуникация между деца и родители или настойници. Така че, говорете с децата си за разпознаването на промените в тяхното социално и емоционално благополучие.

Уверете се, че знаят, че могат да ви се доверят, когато се чувстват тъжни или напрегнати. Думите на подкрепа и похвала от любим човек могат да бъдат точно това, от което се нуждаят, за да започнат да се чувстват по-добре.

Споделяне
Loading...

Последвай ни

Instagram лого

fitnessmania

ПОЗДРАВЛЕНИЯ!

Благодарим Ви, че сте част от нашето БИО семейство!