Интересно

Боуен терапия | Тайни ползи за здравето

Fitnessmania
1 декември 2023

Сред многото холистични методи на лечение масажът и акупунктурата изглеждат като потенциално най-ефективните. Боуен терапия е страхотно алтернативно решение. Ясно е защо: масажът на мускулите от много време показва позитивни ефекти като намеленият стрес в ума и в тялото, намалена болка и дори и намаляване на кръвното налягане.

В днешната статия от Fitnessmania.bg ще разгледаме подробности около Боуен терапията. Нека разгледаме как е била създадена като метод и как може да помогне.

Какво е боуен терапия и как е създадена?

Боуен терапията е създадена от австралиеца Томас Амброуз Боуен. Боуен е създал този тип холистична терапия въпреки факта, че по професия е бил дърводелец, а не доктор. Това че не е бил лицензиран терапевт не му е попречило да е помогнал на повече от 10 000 човека между 50-те и 70-те!

Метода на австралиеца цели да се грижи за пациента, не за симптомите им. Философията и идеята е, че леки и нежни движения могат да накарат тялото да започне само да се лекува.

Между движенията се правят задължителни почивки, за да се позволи на тялото да се подготви за следващото движение. За това толкова много хора са се обръщали към него.

Що е то боуен терапия?

Боуен терапия е определен вид масаж, който може да помогне за по-пълноценен живот. По време на терапията се правят масажи върху определени точки на тялото.

Разглежда се като допустима възможност да се носят леки дрехи по време на терапията.

Общата идея за прилагане на терапията е да отпусне тялото и да му позволи да се възстановява, като има много начини, по които помага за общото благосъстояние на пациента. Някои от практикуващите твърдят, че терапията е активна основну върху нервната система. В зависимост от симптомите може да се помогне по няколко начина.

Боуен терапия помага със “замразено рамо”

Замразено рамо е състояние, при което след множество наранявания сухожилието държащо рамото движението се намалява.

Това е проблем проявяващ се в много хора на напреднала възраст. Чрез боуен терапията сухожилието се смекчава и си възвръща способността да се движи.

Масаж на рамо

Боуен терапия за болки в гърба

Пациенти често използват ползите от терапията при болки в гърба. Това може да е в резултат от дълги периоди на седене, лоша поза или проблеми с гръбнака.

Чрез боуен терапия са открти множество ползи и пряко влияние върхи болката и стегнатостта. Това се постига чрез нежни движения и почивки, които позволяват на тялото да се възстанови. Болката се регулира и овладява, позволявайки пълноценен живот и движение без болка и сковаване.

Болки в гърба

Помага ли наистина боуен терапия?

Има анекдотични доказателства, че боуен терапията е помогнала на хора с хронични заболявания. Някои от посочените състояния са фибромиалгия, хроничната умора, инсомния и артрит.

На научно ниво няма достатъчно доказателства, че с боуен терапия е способно да се направят генерални промени. Това не е попречило на много хора да усетят подобрение в своето ежедневие.

Различни проучвания дават различни резултати за ефикасността на боуен терапия. Има проучвания, които не регистрират никакви подобрения, но има и случаи на подобрения след едва една сесия!

Съществува проучване, което показва подобрение на мускулната функция след инсулт. Ползите от терапията не са гарантирани, но са възможни.

Има ли асоциирани рискове с боуен терапия?

Поради липсата на задълбочени изследвания не е ясно дали има странични ефекти и какви са те.

Анекдотни доказателства описват странични ефекти след някои посещения. Ефекти като изтръпналост, умора, скованост, главоболие, увеличаване на болката, симптоми подобни на грип. Практикуващите терапевти казват, че това е част от процеса на лекуването.

Струва си да се отбележи, че потенциалните страничните ефекти от боуен терапията са същите като от други масажи.

Какво да очакваме по време на боуен терапия?

На първо място трябва да се свържете с лицензиран терапевт, за да започнете терапията. Една сесия продължава между 30 минути до един час.

Терапия

Ще ви помолят да носите леки дрехи. Ще сте в легнала или седнала позиция в зависимост от манипулацията, която ще се изпълнява. Терапевта ще разтегне и раздвижи кожата без да използва прекалено много сила. След определени движения терапевта ще спре, за да остави тялото да се приспособи.

Извършват седопълнителни действия, ако е необходимо. След манипулациите терапевта ще препоръча начини за подобрение в качеството на живота. Броят на посещения за боуен терапия ще е различен в зависимост от нуждите на пациента.

Въпреки липсата на истински доказателства за ефектите, много хора са изпитали подобрения след посещение на боуен терапия. Доказателствата са най-вече на лично ниво на хората, посетили практикуващ. Но това не пречи човек да посети и да разбере сам дали една боуен терапия е всичко, от което се е нуждаел!

Споделяне

Коментари

Последвай ни

Instagram лого

fitnessmania

ПОЗДРАВЛЕНИЯ!

Благодарим Ви, че сте част от нашето БИО семейство!